一講起burger, 我諗大部份人都係諗起burger king, mos burger, 或者價格貴小小既 shake shack, five guys 等等。但其實香港本土都有唔少主打漢堡既小店ga. 琴日岀開旺角,由於我趕時間既關係,唔想坐係餐廳慢慢食lunch,於是走左入旺覓食🤪 就係咁,緣份令我遇上由年輕人主理既Moster Crab,一間主打漢堡包既小店。不得不讚,店主十分友善有禮,亦會主動推介,睇得岀真係超有誠意。😍平均$30就有一個大大既漢堡包,性價比極之高,小食都係十幾廿蚊,今時今日咁既價錢,去邊度搵。我認我蠢左,我開頭見到個價咁平,以為好細份,所以我一次過嗌左2個burger, 2款小食黎試下。😂🤣 事實證明我錯啦,好大份呀!港式沙爹醬漢堡 $28 👍👍👍👍麵包應該係普通家頓包,但烤過黎,個邊脆脆地同埋都鬆軟。一打開已經聞到好濃既沙嗲味,好香口,但又唔會搶走漢堡既味,漢堡肉味比較淡,但唔鞋口,加埋芝士同新鮮既生菜,成件事好match,好好味。川式麻辣漢堡 $32 (店主推介)👍👍👍👍👍中意食辣野&重口味既朋友仔真係唔可以錯過呢款!香濃惹味既麻辣醬唔會好辣, 譚仔5小

港式沙爹醬漢堡 $28 👍👍👍👍

川式麻辣漢堡 $32 (店主推介)👍👍👍👍👍
中意食辣野&重口味既朋友仔真係唔可以錯過呢款!香濃惹味既麻辣醬唔會好辣, 譚仔5小辣咁上下,估唔到麻辣同漢堡會咁夾,真係有驚喜!比沙嗲既更香口,真係好正!係唯一無咁好既就係個汁水左dd,食既時候要小心滴岀黎。

脆皮年糕-甜辣 $18 👍👍👍👍
令我surprise ge小食,唔知係烤過定炸過,佢真係脆皮ga!! 外面脆卜卜,內裡煙煙靭靭!最重要係無粉味,我食年糕好怕食到成口粉味,但佢地個汁調得好好,可以完美地包住塊年糕,甜甜辣辣咁,好韓國呀。

西班牙油條 $28 👍👍👍👍
最後當然唔少得嗌返個甜品啦,一份8條,或者可以一份6條+雪糕。但我唔食雪糕所以淨係要油條就得啦。炸到酥脆既油條表面沾滿了玉桂糖,再淋上朱古力醬,份量配合得好好,食落唔會漏亦唔會過甜,外脆內軟,令人一口接一口!成功地為呢一餐畫上圓滿既句呀。

2022-03-10