2022-02-23 189 瀏覽
今次嚟呢間意大利餐廳🇮🇹,環境比較舒適cozy ,可以坐得比較自在,啱晒一班朋友嚟傾偈食嘢👫👭卡布里沙律配羅勒香蒜青醬🥗 ($118)主要都係蕃茄🍅Mozzarella cheese🧀,食材新鮮,呢碟沙律🥗個靈魂在於個羅勒香蒜青醬🧄,羅勒同香蒜係比較濃味嘅香草調味料,再加埋少少黑醋,酸酸地再夾埋香濃嘅香草蒜味🌿,好開胃食慾大增,啱晒你配合清淡新鮮嘅芝士特濃野菌燉飯🍄 ($168)真係同個菜名相符,野菌味特濃,有兩三款野菌喺面頭,意大利米熟到啱啱好,有足夠嘅煙韌度同咬口,而且吸收晒野菌汁嘅精華👍🏻,佈滿芝士粉🧀,更加惹味,令味道進一步昇華經典肉醬扁意粉🍝 ($178)呢個真係有驚喜🤩,都係第一次是扁意粉,形狀彎彎曲曲,好似波浪紋咁,意粉質地好有口感,夠晒Al dente 👍🏻,佢彎彎曲曲夠晒空間掛汁,輕易咁吸收晒肉醬🤤,肉醬調味香濃酥脆蘋果金寶配意式朱古力雪糕🍎🍫蘋果調味適中,略嫌唔夠酥脆。而意式雪糕方面,同我哋一般食開嘅雪糕唔同,會比較硬身。下次可以是第二款甜品📍 Da Filippo Trattoria (尖沙咀)尖沙咀廣東道21號海港城港威商場3樓3203-3204A號舖

卡布里沙律配羅勒香蒜青醬🥗 ($118)

特濃野菌燉飯🍄 ($168)

經典肉醬扁意粉🍝 ($178)

酥脆蘋果金寶配意式朱古力雪糕🍎🍫

📍 Da Filippo Trattoria (尖沙咀)