2018-12-22
食神呢部電影,上映左廿年都有,其黯然銷魂飯呢個名,傳頌到今日,依然未減其流行程度。 特別係今年,這個黯然銷魂飯更加發揚光大,香港區幾個角落,都有出名嘅食神叉燒飯。 而係北角呢間餐廳,打正旗號,話自己係食神叉燒,最有霸氣,而街上面好多正面評價。 IG又有好多間鋪嘅靚相,值得一來影下相,呃下like。 一路想去,不過無時間,剛剛的周日下午,因為有空檔,過香港行下,兼且去下午茶。 食神叉燒位於炮台山站附近,並不近北角,在那個文青影相樂園附近。 餐廳好modern,走文青咖啡店裝修路線,不過多了個斬料檔。 先來個剩燒腩仔,脆口有點乾身,而且好大份。 當然要吃個signature 黯然銷魂飯,我應該不用多說是什麼吧。 叉燒飯有兩種,黯然銷魂飯係半肥瘦,玫瑰叉燒你以為用玫瑰露處理過的叉燒?對不起,其實佢係梅頭肉。 我當然選半肥瘦,好食好多。 個餐外形勁靚,我看到另一枱個女仔就影飯影左半個小時。 是日餐湯好清又不會太油,係家鄉飯煲個種湯類。 叉燒的確好靚,半肥瘦燒得香而邊位脆,肥位應肥就肥,瘦又不會太乾。 蛋反而係最弱一環,我覺得可以煎香一點。 蛋黃撈飯,粒粒靚的飯,加一口叉燒,還有附
IG又有好多間鋪嘅靚相,值得一來影下相,呃下like。
先來個剩燒腩仔,脆口有點乾身,而且好大份。
我當然選半肥瘦,好食好多。
個餐外形勁靚,我看到另一枱個女仔就影飯影左半個小時。
是日餐湯好清又不會太油,係家鄉飯煲個種湯類。
蛋反而係最弱一環,我覺得可以煎香一點。
蛋黃撈飯,粒粒靚的飯,加一口叉燒,還有附送的秘製醬汁,整體感覺不錯。
只不過,黯然銷魂飯來說,價錢不算平,這是一個未必人人接受的價錢。
我覺得翠華冇咁好食都七八十蚊,呢個較有質素保證的算是可以接受了,你想黯然銷魂一下的話,來試下不會太錯。
我和朋友L先生說開,佢話灣仔那間同樣食叉燒飯的陣容,口味卻有點差天共地,令到我好有興趣,試下是否如朋友所說咁奇特。
北角的黯然銷魂飯暫時我覺得是不錯的,下次有機會去食灣仔的叉燒飯,再和你分享。
Chop Chop 食神叉燒
北角宏安道18號地下3號舖