2021-01-19
The blind pig係間美式嘅酒吧,坐落於酒吧林立嘅諾士佛台,佢哋呢度會提供不同嘅酒吧小食同埋雞尾酒外,仲有提供好好味嘅主菜同埋甜品添,以下落嚟等我慢慢同大家逐一推介我呢次《盲豬》初體驗~~~首先係前菜:炸豬手脆條配酸辣醬用左連埋皮嘅豬手切條再炸,即點即炸,熱辣辣,脆卜卜,調味得宜,加埋佢哋嘅酸辣醬,完美中和炸豬手嘅油膩感,係款絕佳嘅酒吧小食!之後係牛油果香芒大蝦沙律:呢個沙律有新鮮生熟度適中嘅牛油果,香甜嘅芒果粒,經過烤煎嘅彈牙大蝦,爽口清新嘅沙律菜,最後重點係配埋餐廳嘅秘製沙律汁,其酸酸甜甜帶埋小小嘅辣味,完全將咁多款唔同嘅食材味道完全融合,味道層次變得更加豐富。嚟到blind pig因為佢哋會用上最新鮮嘅食材同埋所有嘅豬佢哋只會選擇最好嘅部位~~~所以主菜方面點都要試一試佢哋嘅豬啦!特意點選左楓糖黑啤醬燒豬肋骨,椰菜沙律,粟米,薯條佢哋嘅豬肋骨好大份,配料亦都好多,肉質非常軟稔,好容易就令到佢哋骨肉分離,而佢哋調味得宜,肉味唔會因為表面上嘅楓糖黑啤醬汁而被掩蓋,令人非常滿意。香蕉麵包布丁:麵包布丁甜味適中,口感軟滑,味道因內裡嘅提子乾令到層次更加豐富,再配上焦糖香蕉同埋冧酒
首先係前菜:炸豬手脆條配酸辣醬
招牌豬手脆條
牛油果香芒大蝦沙律
楓糖黑啤醬燒豬肋骨
香蕉麵包布丁
香蕉麵包布丁:麵包布丁甜味適中,口感軟滑,味道因內裡嘅提子乾令到層次更加豐富,再配上焦糖香蕉同埋冧酒提子味嘅雪糕,幾款不同混埋一齊食口感味道就更加新穎特別。
佢哋呢度仲有提供幾款好特別嘅cocktail,我哋呢次就揀左Catch me if you can 同 Strawberry cobbler
catch me if you can
前者用上魚型嘅杯裝,影相一流,味道因為有松子酒嘅關係,酒味會較濃,而迷迭香糖漿所帶嘅香草味亦都好突出。
而後者嘅果味十分之香,飲落香甜,酒味較少,會容易啲入口,可算係新手入門之選。