2022-06-20 164 瀏覽
雖然呢一間酒吧餐廳啲豬肉菜式先係佢哋嘅主打🍴但係上次比嗰個烤原個芝士椰菜花吸引到💕佢係原個椰菜花上🥦面頭同埋旁邊都能滿晒芝士🧀食落好淋身 仲索晒啲芝士醬 超香濃好邪惡!
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️📍The Blind Pig (TST)💁🏻‍♀️晚市開番,限聚令又放寛咗,梗係即刻約一大班朋友仔一齊慶祝啦🥳,之前成日經過諾士佛台都見到呢間餐廳通常都full house,見佢氣氛好似幾好今次就試吓佢啦😆💁🏻‍♀️餐廳係bar & restaurant 形式,中間有大屏幕播住足球比賽,播住pop都真係幾chill,店員都好親切會主動同客人傾下偈,氣氛好好😝~ Starters and snacks • Crispy chicken strips ($98)🍴店員一放低就聞到超香嘅香料味,所有人已經忍唔住流哂口水🤤,一咬落去勁juicy,雞肉唔會嚡又多肉汁,真係超正,沾埋旁邊嘅芝士醬更加惹味😎• Cheesy nacho ($128)🍴墨西哥片上面舖滿蕃茄粒、橄欖片、jalapeno、洋蔥粒同滿滿嘅芝士醬,旁邊亦有牛油果醬同酸忌廉可以自行添加,賣相好吸引🤩,味道雖然唔算特別,但係作為佐酒小食都唔錯😌• Sharing snacks platter ($318) (classic patty melt, french fries, buffalo wings, cheddar ch
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
📍The Blind Pig (TST)

~ Starters and snacks
• Crispy chicken strips ($98)

• Cheesy nacho ($128)

(classic patty melt, french fries, buffalo wings, cheddar cheese sticks, jalapeño poppers, potato skins, pork skin crackers)
🍴呢個小食拼盤超級豐富🫢,有半張枱咁大,夠3-4個人share,為食妹最鍾意食佢嘅炸芝士條,芝士可以拉絲超級正,炸豬皮都幾特別,朋友仔話一邊食一邊飲酒同睇波都幾正😄

~ Main course
• Slow-cooked BBQ beef short rib ($268)
(gremolata, bacon-sauteéed brussels sprouts)
🍴呢道慢煮牛小排超好食大推😍,牛小排有少少油脂香味,肉質好軟腍,一切就離哂骨,又慢煮到入哂味👍🏻,平時覺得好苦嘅椰菜仔加上煙肉炒過之後多咗一份鹹香,一樣好好食😆

• Crispy pork knuckle ($308)
(roasted potatoes, sauerkaut, mustard seed cream sauce)
🍴重頭戲就係呢道脆炸豬手,豬手皮炸得好鬆脆唔會太硬,一啖食到脆脆嘅豬皮、中間嗰層油脂再加底層充滿鹹香嘅豬手肉,多層口感好好食😋,沾埋旁邊嘅cream sauce添加咗濕潤感,又唔會好油膩,唯一美中不足嘅係伴碟嘅德式酸菜唔係好夠酸🙈,為食妹覺得如果再酸少少就更加清新解膩

~ Signature cocktails
• Day dream ($88)
• Buck stops here ($88)
• Strawberry cobbler ($88)
• Catch me if you can ($88)
• Big buck down ($88)
• YAU - Bor Yau lager ($78)
—————————
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
💲💲💲
生日
2022-06-01 78 瀏覽
The Blind pig🐷🐖位於諾士佛台嘅一間人氣餐廳加酒吧🍻🥂🍸除咗飲下酒傾偈之外仲有好多豐富嘅主菜同小食 慢煮醬烤牛肋骨🐂🥩配煙肉椰菜仔 $268見到個牛肋骨喺遠處拎過嚟都已經聞到陣香味 經過慢煮既牛肋肉非常軟熟 一啲都唔韌 配搭埋燒烤醬令牛肉味更提升 條肋骨好輕易就拆到出嚟 完全唔會黐骨 另外椰菜仔都好香同入味香煎海鱸魚🐟(半份)配西班牙辣肉腸,蝦,蜆 $198材料豐富嘅主菜 足夠兩個人share食 鱸魚非常新鮮好嫩滑 而且辣肉腸蝦同顯整出嚟嘅湯都好惹味 食得又飲得 脆炸車打芝士條🧀配香草蕃茄醬 $98我絕對要趁熱食嘅一個小食一咬開就漏啲車打芝士出嚟 配埋個香草蕃茄醬中和左油膩嘅感覺 非常過癮雲呢拿奶昔🥛$85好似飲緊富豪雪糕咁 雲呢拿味好香好大杯荔枝特飲🍹$75茶底係茉莉茶配上荔枝,雲呢拿糖漿同香茅特製而成嘅荔枝特飲 開胃得來又好飲一唔小心就好快飲晒
The Blind pig🐷🐖

脆炸車打芝士條🧀配香草蕃茄醬 $98

雲呢拿奶昔🥛$85
好似飲緊富豪雪糕咁 雲呢拿味好香好大杯

荔枝特飲🍹$75
平時經過都見到好多人飲酒 好熱鬧,但我好唔太飲酒,所以未試過係呢條酒吧街食野/飲野,今日就黎試試~-Crispy Pork Knuckle Finger係德國豬手切成一條條 再炸脆條非常香脆 配埋甜酸醬,用黎送啤酒一流👍🏻-Garlic Prawns每次一見到餐廳有蒜片蝦 我都會點黎食,不過今次我覺得爭d,味道唔夠香,蝦唔係用新鮮靚蝦。-Pan-Seared Sea Bass Fillet香煎海鱸魚 都煎得皮脆肉嫰入面仲有西班牙辣肉腸、蝦、硯都ok,不過比起之前其他餐廳食過既都係爭d。-Spaghetti Vongole蒜辣欖油大蜆意粉 普普通通,蜆多沙。試過好多酒吧餐廳味道都係差d, 幾樣菜式之中只有Crispy Pork Knuckle Finger係非常滿意,其他都麻麻。

-Crispy Pork Knuckle Finger
係德國豬手切成一條條 再炸脆條
非常香脆 配埋甜酸醬,用黎送啤酒一流👍🏻

-Garlic Prawns

-Pan-Seared Sea Bass Fillet
香煎海鱸魚 都煎得皮脆肉嫰
入面仲有西班牙辣肉腸、蝦、硯
都ok,不過比起之前其他餐廳食過既都係爭d。

-Spaghetti Vongole
蒜辣欖油大蜆意粉 普普通通,蜆多沙。

2021-11-07
呢日放工同左bf去諾士佛臺食飯,之前食過葵芳同荔枝角嘅The Salted pig唔錯,就試下同集團嘅呢間。—————————𝑴𝒚 𝑯𝒐𝒏𝒆𝒔𝒕 𝑹𝒆𝒗𝒊𝒆𝒘 🍽 𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲 :▐ Slow-cooked BBQ Beef Short Rib $268▐呢度野食嘅份量真係超級大🤩🤩慢煮牛肋肉切落去冇阻力,肉質柔軟,裡面係粉紅色😋面頭塗左BBQ醬微微烤過,更能鎖住肉汁🤤🤤配左好多粒椰菜仔,完全冇苦澀味,微微烤過更能帶出蔬菜本身嘅甜味,充分解膩🤤▐ Slow-cooked Pork Shank Buco $180▐又係上枱時大到我嘩嘩聲嘅食物😋😋個名叫豬小腿但呢隻🐖仔隻腳一d都唔小🙈🙈肉質炆到好淋滑,豬皮軟嫩膠質豐富~墊底嘅粟米華▐ Spanish Garlic & Chilli Prawns $142▐呢個蒜片蝦非常惹味👍蒜片炸過,用嘅辣椒唔係指天椒用係大條尖椒,減左辣味之餘更突顯香甜,蝦份量多有醃過,切粒香辣西班牙腸係成碟嘅靈魂,用黎配多士好正🤤▐ Super Fruit Tea $42▐叫嘅時候以為係凍飲🙈雖然熱茶好似同呢度唔係好夾,但呢杯水果茶有好香莓果味😋▐ Refreshing
—————————
𝑴𝒚 𝑯𝒐𝒏𝒆𝒔𝒕 𝑹𝒆𝒗𝒊𝒆𝒘
🍽 𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲 :

▐ Super Fruit Tea $42▐

▐ Refreshing Piglet $75▐

由於揸車黎就冇叫酒精飲品,青瓜配青檸好適合夏天,清新開胃,平衡到今晚啖啖肉嘅美食😋

🌐𝗔𝘁𝗺𝗼𝘀𝗽𝗵𝗲𝗿𝗲 : 疫情前都會黎呢頭飲野食飯,氣氛好好,令人心情放鬆。

🤵‍♂️ 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 : 服務ok,上菜速度快

💰 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 : 食物份量超級大,一碟其實夠三個女仔食🙈🙈好適合放工同同事飲野食飯gossip下🙈🙈呢度嘅酒係比無酒精飲品抵🙈🙈食物好味,黎食晚飯都絕對會食到捧住個肚走😋

𝐓𝐨𝐭𝐚𝐥:
$ 778(連加一服務費)
  • Slow Cooked Pork Shank Osso Bucco
  • Slow-cooked BBQ Beef Short Rib
  • Spanish Garlic & Chilli Prawns
2022-05-29 19 瀏覽
黎食第二次貪佢依度可以傾偈坐得好耐當然除咗食物之外依度嘅Cocktail 都唔錯調得啱啱好因為大家都唔食咁多Carbs見佢而家有牛扒所以就試吓點知個牛扒叫左rare上既時候熟左d 而且又唔熱件牛扒仲要有渣 有啲令人失望不過個豬手水準就keep得住個皮脆D肉又唔會太un再加上佢啲酸菜係幾好食嘅平衡返油膩感仲有啲配菜都係有心Grill過先上味道會更有風味更好食個墨西哥烤餅就正正常常冇乜特別不過如果比多啲醬就會開心啲最後提一提大家可以scan枱上面會有個QR code做咗會員有折 (不過唔記得有幾多)即時做就得㗎啦
黎食第二次貪佢依度可以傾偈坐得好耐

就正正常常冇乜特別
不過如果比多啲醬就會開心啲

最後提一提大家
可以scan枱上面會有個QR code
做咗會員有折 (不過唔記得有幾多)
即時做就得㗎啦

2022-05-25 21 瀏覽
홍콩 침사추이 맛집💕中文向下面👇🏻오늘 저녁에 홍콩 침사추이 넛츠포드 테라스 레스트랑이 갔다 왔어용❤️여러분 홍콩여행 왔을때 여기 와본적이 있나요? 여기는 바과 펍을 많이 있는 곳이다^^ 오늘 메뉴족발 튀김 ₩21700- 바삭바삭하고 고소한다 🤤 소스가 찍어서 먹으면 더 맛있다구운 꽃양배추 ₩19000-치즈소스가 꽃양배추 위에 부어서 엄청 맛있다❤️치즈 나초스 ₩20500슬로우 쿠커에 족발 ₩29000*가성비 괜찮은 레스토랑 諾士佛台有驚喜西餐👍🏻自從有疫情之後好耐冇來,今次特登book咗一間可以食埋晚飯嘅酒吧👍🏻職員非常友善,諾士佛台嘅氣氛果然係唔同啲🤣餐廳座位擺設闊落,同隔籬枱唔會太迫,音樂亦唔會太大聲,同朋友傾偈完全冇難度👍🏻Menu:招牌豬手脆條配甜辣醬 $135- 呢個都係第一次見,一上枱熱辣辣,非常香脆,配上甜辣醬好香口❤️烤芝士原個椰菜花 $118- 呢度真係好多特色野,呢個椰菜花上枱已經香噴噴,完個椰菜花上面淋上滿滿嘅芝士醬,切開後每一舊椰菜花都可以沾到芝士醬,正!墨西哥芝士粟米薄脆 $128- 酒吧必備小食❤️👍🏻慢煮豬小腿配芝
홍콩 침사추이 맛집💕中文向下面👇🏻

墨西哥芝士粟米薄脆 $128
- 酒吧必備小食❤️👍🏻
慢煮豬小腿配芝士粟米蓉 $180

2022-05-24 26 瀏覽
第一次食,純粹覺得就腳,同朋友座足足三個鐘頭都冇俾人趕走😂環境亦都好舒服,傾偈飯局聚會的確OK,食物只係過得去冇乜特別驚喜,所以如果下次再有飯局未必會再食😅
豬手
2022-05-18
豬手
  • 招牌豬手脆條
餐廳佈置歐美風 場內燈光較昏暗 屬一個chill and relax既地方 坐位亦都闊落 同朋友傾計都自在啲☺️-✨脆辣雞柳條、甜辣蛋黃醬 ($98)雞柳條份量比相像中多 食落啖啖肉 一啲都吾厚粉 醬汁搭配perfect match ✨水牛城辣雞翼、藍芝士醬 ($125)水牛城醬汁有好多 沾滿成隻雞翼 食落蕃茄味較重 辣味則少許 雞翼炸過 所以食落更香口 ✨西班牙香辣蒜片蝦、辣肉腸、多士 ($142)多士係酸種麵包 而蝦就用個pan上 賣相幾吸引!蝦大約有5-6隻 大粒兼彈牙 但食落比較淡 無咩味 如果濃味少少就更好✨肉眼牛扒 ($248)叫左五成 肉質好嫩 吾會韌 整體食落不過不失~✨Refreshing Piglet ($75)用蜜糖柚子、椰子水、青瓜同青檸汁整成的mocktail 飲落幾fresh 青瓜味較重 -✨Day dream ($88)用檸檬酒、薑乳酪同蜜糖柚子整成的cocktail

✨脆辣雞柳條、甜辣蛋黃醬 ($98)

✨水牛城辣雞翼、藍芝士醬 ($125)

✨西班牙香辣蒜片蝦、辣肉腸、多士 ($142)

✨肉眼牛扒 ($248)
叫左五成 肉質好嫩 吾會韌 整體食落不過不失~

✨Refreshing Piglet ($75)
✨Day dream ($88)
用檸檬酒、薑乳酪同蜜糖柚子整成的cocktail
2022-05-22 26 瀏覽
你飛前幾日可以開番酒吧同你去chill一chill先番去真好六點 鐘去到餐廳吾算好多人2個人叫左2樣野由於懶吾係好想諗Sharing Snack platter一份可以滿足好多個願望炸車打芝士麻麻地薯條吾咸Jalapeno poppers還可以Poke skin crackers 好一般Classic patty melt 牛肉太乾身Buffalo wing 不錯仲有一個豬有點似麥樂雞Grilled prawn & avocado salad食得甘多炸野當然要叫番個salad 中和番下沙律一般蝦都會佩番個冷的蝦但呢個蝦係熱的沙律菜的醬不錯(酸酸甜甜幾開胃)Cinsault Rose les Jamelles(France)Bella Cabernet Sauvignon ( Chile)
你飛前幾日可以開番酒吧

Grilled prawn & avocado salad
食得甘多炸野當然要叫番個salad 中和番下
沙律一般蝦都會佩番個冷的蝦
但呢個蝦係熱的
沙律菜的醬不錯(酸酸甜甜幾開胃)

2022-05-21
😚招牌豬手脆條 $135豬手炸得表面香脆,伴隨著油脂香,惹味香口😆香煎海鱸魚(半份) $198有魚,蝦,蜆,肉質夠滑,調味香濃😀慢煮豬小腿拼芝士玉米蓉 $180肉食獸之選,如果有二三個人想吃飽肚可以叫這個,份量非常巨型,表皮烤得很香,肉質不乾,味道正常😋小食分享拼盤 $318芝士牛堡三文治好juicy水牛城雞翼調味醬夠香辣脆炸車打芝士條香脆豬皮脆片有三大片薯條正常另外有兩件不是menu上的小食😂可能還沒update menuTaco簡單配酸忌廉已經很好吃炸雞條不會乾🌟個人比較推薦👍🏻招牌豬手脆條
😚招牌豬手脆條 $135
豬手炸得表面香脆,伴隨著油脂香,惹味香口
招牌豬手脆條
招牌豬手脆條

😆香煎海鱸魚(半份) $198
有魚,蝦,蜆,肉質夠滑,調味香濃
️香煎海鱸魚

可能還沒update menu
Taco簡單配酸忌廉已經很好吃
炸雞條不會乾
🌟個人比較推薦👍🏻招牌豬手脆條
平時嚟到諾士佛台淨係飲嘢🍻原來呢度餐廳嘅嘢食都唔錯👍🏻 以豬豬為主題氣氛都好Chill🐖 嘢食夠豐富同濃味 送野飲係好選擇🧡⭐️ Cheesy Nachos 🌮係我最鍾意嘅餐前小食💕粟米片炸得好脆好香口🌽 佈滿芝士醬汁好香濃🧀 值得一讚嘅Guacamole 同Sour Cream味道都好Authentic 🥑⭐️ Crispy Chicken Strips🍗雞柳唔會炸到太乾😋 都食到嫩滑感 Sriracha Mayo味道辣中帶微甜 🌶有畫龍點睛嘅效果⭐️ Classic Patty Melt 🥪好有意外驚喜嘅Sandwich 🥰 原本以為好似普通漢堡包🍔 但係牛肉好Juicy🥩特別Sourdough查滿牛油非常香口🧈⭐️ Slow-cooked Pork Shank Osso Buco 🍖好粗壯嘅豬小腿煮得好入味😋 慢煮嘅做法特別淋 🔥配上燒汁特別入味🥳⭐️ Banana Bread Pudding 🍌身為甜品控嘅我極度推薦🍮 麵包布甸入口好溫熱帶點玉桂香🧁 香蕉帶Caramelized的口感簡單卻好滿足🍭⭐️ Apple Pie a la Mode 🍎奶昔略嫌唔夠雪糕同Creamy既口感🍦淡淡
Cheesy Nachos

⭐️ Classic Patty Melt 🥪

⭐️ Banana Bread Pudding 🍌
Apple Pie a la Mode

⭐️ Apple Pie a la Mode 🍎
奶昔略嫌唔夠雪糕同Creamy既口感🍦淡淡嘅蘋果口味似係蘋果牛奶🥛 有蘋果批口味嘅Spices就更好
Cheesy Nachos
Crispy Chicken Strips
Classic Patty Melt
Apple Pie a la Mode
2022-05-18 14 瀏覽
The Blind Pig 位於諾士佛臺酒吧區的入口處 裝潢走型格路線 主打豬肉菜式 亦供應不少酒吧小食和特色雞尾酒🍖雞條炸得香口脆身 芝士漢堡肉質不乾柴且入口油潤 兩邊的麵包以牛油烘至香脆可口 單看已讓人垂涎🤤.餐廳座位寬敞舒適 店內更有大電視播放體育賽事 在尖沙咀不失為其中一間有質素的酒吧餐廳🍺.📍The Blind Pig - 尖沙咀諾士佛臺1號地舖
📍The Blind Pig - 尖沙咀諾士佛臺1號地舖
  • 楓糖黑啤醬燒豬肋骨
  • 招牌豬手脆條
2022-05-18 32 瀏覽
一直唔知原來美麗華商場隔離樓梯一走落去 有間帶古典型格嘅英式酒吧餐廳🇬🇧用心設計主菜/甜品menu 就算我呢種唔好飲酒嘅人 都可食嘢過吓癮🥹🍻🍮Banana Bread Pudding💰HKD78 (Rating: 7.5/10)賣相靚靚!雖然用上🍓🫐伴碟 但碗內的確有粒粒浸滿蛋漿焗麵包粒同香蕉🍌淋上牛奶 再食啖有杏仁碎片咖啡雪糕 冷熱交融 咁多種味道 真心唔會難食🤣🐷Maple Guinness Baby Back Ribs💰HKD288 (Rating: 7.6/10)呢個上檯嚇死 勁大份!楓糖黑啤豬肋骨放咗一段時間切開都仲有煙😚肉質軟淋 醬汁似燒汁感覺 偏甜咗少少 但六條都啖啖肉 加上下面極多炸得唔錯嘅幼薯條 +鮮甜烤粟米🌽超適合3-4人share🤓🐟Pan-seared Sea Bass Fillet💰HKD198 (Rating: 7.4/10)冇咁重口味之選 但都好豐富 煎鱸魚 魚肉算滑 仲有蜆肉蝦chorizo 加各種蔬菜 營養content好好🤣湯底味道有啲似細個鍾意嘅鮮蕃茄魚湯 味道家常整體足料😌🥗Grilled Prawn & Avocado Salad💰HKD16

Banana  Bread  Pudding

Pan-seared Sea Bass Fillet

🥗Grilled Prawn & Avocado Salad💰HKD162 (Rating: 7/10)
為平衡成餐加多個沙律😗定價略高 五隻大蝦微煎過 有大粒芒果牛油果 生熟度剛好 仲有車厘茄同羅馬生菜🥬甜辣汁落得略重手 有啲過鹹 建議叫醬汁另上✨
Grilled Prawn & Avocado Salad

店舖座位舒適 多卡位 空間感裝潢幾好 食物質素穩定 多嘢揀 如果好飲酒嘅朋友帶我食 我會如釋重負😂😎

Banana  Bread  Pudding
  • 楓糖黑啤醬燒豬肋骨
  • 楓糖黑啤醬燒豬肋骨、椰菜沙律、粟米、薯條
  • 牛油果香芒大蝦沙律
  • 牛油果香芒大蝦沙律、車厘茄、甜辣沙律汁
  • 香蕉麵包布甸
1K
2022-05-05 30 瀏覽
有一段時間無食西餐😔見到尖沙咀「The Blind Pig」好多人食👥就即刻去試下.水牛城雞翼(6隻)🐔雞翼新鮮炸起熱辣辣🔥肉質嫩滑juicy👍🏻酸酸辣辣🌶另外配上藍芝士醬同西芹條.脆炸車打芝士條(6件)🧀一咬落去有少少拉絲😗點埋香草番茄醬會無咁膩🌿🥫.香煎海鱸魚🐟鱸魚外皮金黃香脆,魚肉滑嫩😆醬汁比較似湯的狀態🥣鮮味濃郁😋配埋西班牙辣肉腸、蜆、蝦🦐2款海鮮都好新鮮,另外仲有蔬菜同麵包粒🥬🍅🍞.牛油帶子番紅花意大利飯🍚帶子大粒鮮甜🤤飯粒硬度適中😉而且掛滿醬汁😬加上翠玉瓜、巴馬臣芝士、菠菜🥬味道豐富.Lychee tea🍹香茅味幾重🎍帶少少茉莉茶茶香🌼.水果茶🫖比較似莓茶🥺相對普通
Lychee tea🍹香茅味幾重🎍帶少少茉莉茶茶香🌼
水果茶🫖比較似莓茶🥺相對普通