2018-05-21 945 瀏覽
Bellissimo 意大利文係美麗。如果用美麗來形容一間餐廳,個個人嘅定義都唔同。可能你會覺得係間餐廳外貌好靚,又或者啲餸菜外觀好好,所以你話佢美麗。但係我今次用 bellissimo 係想形容食物嘅味道,同埋佢抵食嘅程度。我第一日自己一個人去試咗呢一間餐廳,之後第二日,我同事請食晏,我又提議佢去呢間餐廳食,所以我連續兩日去咗同一間餐廳食晏。不過喺呢度我想講一下我第一日去你間餐廳嘅感覺。外面睇入去,由於玻璃反光嘅關係,同埋裏便比較暗,所以唔係好睇到。我都係出邊睇咗好耐,嘗試裝入去睇吓裏面,可能係咁關係,侍應就開咗道門,邀請我入去餐室。裏面嘅佈置,有啲古典味,有啲磚牆,有啲舊嘅相,一啲圓拱型嘅柱,同埋有個用嚟放酒嘅鐵架,鐵架上放咗好多好多酒,感覺有少少似係酒窖裏面嘅餐廳。Lunch set 我叫咗凱撒沙律同埋雜菌雞肉意大利飯。凱撒沙律味道唔錯,啲沙律醬唔會太多,亦都唔會太鹹。雜菌雞肉意大利飯,份量剛好,菇方面有冬菇加上秀珍菇,兩種菇有唔同嘅咬口同味道。意大利飯我食到有雞湯味同埋有啲洋蔥粒。雞肉亦都OK,唔會太乾。味道亦都唔錯。侍應禮貌都幾好。我走嗰陣時,侍應都有禮貌地幫我開咗道門講句多

侍應禮貌都幾好。我走嗰陣時,侍應都有禮貌地幫我開咗道門講句多謝。咁即係話入嚟嗰陣時佢幫我開門,走嗰陣時佢又幫我開多一次門。

呢間餐室其中一個重點就係佢價錢唔貴HK$108一個lunch set。仲包埋杯咖啡。如果叫牛扒或者雞扒都只不過係加HK$10。

PS 係我影個張單嘅時候先發現原來呢間餐室係 al dente group。 相比起SOHO嗰間 al dente,呢間明顯係好一啲。

總結
- bellissimo 係想形容食物嘅味道,同埋佢抵食嘅程度
- 連續兩日嚟呢度食晏
- 外邊唔容易睇入去裏邊
- 推介:雜菌雞肉意大利飯
- 入嚟嗰陣時侍應幫我開門,走嗰陣時佢又幫我開多一次門
- HK$108一個lunch set
- 如果叫牛扒或者雞扒都只不過係加HK$10