2018-05-22 1827 瀏覽
friendly staff, good chef, food better than expected! celebrated anniversary with my boyfriend and overall good experiencehighly recommended - esp they do buy one get one free main dish and happy hour drink on Mondays and Tuesdays which is a great offer

2018-05-21 944 瀏覽
Bellissimo 意大利文係美麗。如果用美麗來形容一間餐廳,個個人嘅定義都唔同。可能你會覺得係間餐廳外貌好靚,又或者啲餸菜外觀好好,所以你話佢美麗。但係我今次用 bellissimo 係想形容食物嘅味道,同埋佢抵食嘅程度。我第一日自己一個人去試咗呢一間餐廳,之後第二日,我同事請食晏,我又提議佢去呢間餐廳食,所以我連續兩日去咗同一間餐廳食晏。不過喺呢度我想講一下我第一日去你間餐廳嘅感覺。外面睇入去,由於玻璃反光嘅關係,同埋裏便比較暗,所以唔係好睇到。我都係出邊睇咗好耐,嘗試裝入去睇吓裏面,可能係咁關係,侍應就開咗道門,邀請我入去餐室。裏面嘅佈置,有啲古典味,有啲磚牆,有啲舊嘅相,一啲圓拱型嘅柱,同埋有個用嚟放酒嘅鐵架,鐵架上放咗好多好多酒,感覺有少少似係酒窖裏面嘅餐廳。Lunch set 我叫咗凱撒沙律同埋雜菌雞肉意大利飯。凱撒沙律味道唔錯,啲沙律醬唔會太多,亦都唔會太鹹。雜菌雞肉意大利飯,份量剛好,菇方面有冬菇加上秀珍菇,兩種菇有唔同嘅咬口同味道。意大利飯我食到有雞湯味同埋有啲洋蔥粒。雞肉亦都OK,唔會太乾。味道亦都唔錯。侍應禮貌都幾好。我走嗰陣時,侍應都有禮貌地幫我開咗道門講句多

侍應禮貌都幾好。我走嗰陣時,侍應都有禮貌地幫我開咗道門講句多謝。咁即係話入嚟嗰陣時佢幫我開門,走嗰陣時佢又幫我開多一次門。

呢間餐室其中一個重點就係佢價錢唔貴HK$108一個lunch set。仲包埋杯咖啡。如果叫牛扒或者雞扒都只不過係加HK$10。

PS 係我影個張單嘅時候先發現原來呢間餐室係 al dente group。 相比起SOHO嗰間 al dente,呢間明顯係好一啲。

總結
- bellissimo 係想形容食物嘅味道,同埋佢抵食嘅程度
- 連續兩日嚟呢度食晏
- 外邊唔容易睇入去裏邊
- 推介:雜菌雞肉意大利飯
- 入嚟嗰陣時侍應幫我開門,走嗰陣時佢又幫我開多一次門
- HK$108一個lunch set
- 如果叫牛扒或者雞扒都只不過係加HK$10

凱撒沙律
雜菌雞肉意大利飯
Coffee
2018-05-16
雜菌雞肉意大利飯
2018-04-05 1197 瀏覽
中環既食物選擇出名多,西餐亦有唔少,不過要感受一下外國既情懷,半山先夠feel(用自動扶手電梯系統上去都好方便的)。餐廳晚上既燈光暗一點,幾有浪漫氣氛,點菜都係講英文既芝士烤雞胸:烤雞胸用芝士同番茄去焗,感覺又唔嚡播,有3大塊,如覺味道唔夠濃仲有番茄汁!另有配菜同薯蓉(薯蓉好香)。

餐廳晚上既燈光暗一點,幾有浪漫氣氛,點菜都係講英文既

2018-03-19 982 瀏覽
同朋友放工後到SOHO區覓食因為想食西餐所以揀左呢間餐廳入到去好好招呼,會主動問需唔需要推薦晚餐我地本身散叫steak 同pizza, 侍應亦主動講返如果我地揀steak 同spaghetti 個spaghetti 會免費咁抵當然就叫好快就上菜,個steak 揀左medium well, 食落又夠juicy, 我地無落醬料都覺得塊扒好好味,值得一讚係個薯條好脆卜卜本身諗住個意粉係free,無抱咩期望,但佢又真係好好食,值得一試埋單加一都係210蚊,好抵食
同朋友放工後到SOHO區覓食
因為想食西餐所以揀左呢間餐廳
入到去好好招呼,會主動問需唔需要推薦晚餐
咁抵當然就叫

埋單加一都係210蚊,好抵食
2018-02-04 1497 瀏覽
I have been dining here for more than 10 years. Their environment, food quality and portion are good for value. I like the bread with olive oil as their starter with soup or salad. Taste are good and lighting are good for talking. Very good environment to have so-so lunch
2017-12-28 1876 瀏覽
12月26日 boxing day普天同慶的日子 又到放假最後一日當然唔好俾佢停 繼續捉住節日的氣氛今日下午同熊大去完赤柱表演武術節目,計劃夜晚去中環海旁一年一度的AIA環球嘉年華,撘城巴6x直達中環交易廣場,係中環食餐聖誕餐再去擲公仔,完美。係中環長電梯附近蘇豪區有好多西餐廳,揀左呢間cenacola steak & pasta。。之前同朋友食過, 有salad,steak,pizza,pasta,dessert ,環境氣氛又好有情調,所以帶熊大來encore。Dinner set有包括3個course, appetizer, main course 同dessert。 不嬲眼闊肚窄的熊妹都係散叫自己想食的食物喇,以免叫太多又嘥食物又嘥左個胃。每張枱都有呢樽橄欖油連黑醋,再奉上餐包 。呢度餐包簡直無得彈,叫佢餐包确實降低了佢的價值,質感係又似蛋糕又似麵包,咸咸地,熱呼呼的呈上,真係想再添多幾舊,熊妹掛住食唔記得影相,嘻嘻。先點了個沙律叫 di pollo ,份量絕對唔少,有4,5塊煎過的chicken ,重點係有熊妹近排愛上的avocado,蕃茄仔,沙律菜,加上黑醋汁調味,全都係熊妹
12月26日 boxing day
普天同慶的日子 又到放假最後一日
當然唔好俾佢停 繼續捉住節日的氣氛

先點了個沙律叫 di pollo
,份量絕對唔少,有4,5塊煎過的chicken ,重點係有熊妹近排愛上的avocado,蕃茄仔,沙律菜,加上黑醋汁調味,全都係熊妹的大愛。
跟住叫左個rib eye steak, medium rare。
先講配菜,絕對不是水恰的,是用牛油炒香的,是難得熊大肯食的配菜而且係清光的。再講塊排,真係煎到恰到好處,外面脆脆地,入面肉質夠淋,再加上少少粗海鹽,食到停不到口,唯美中不足有點點血水。
3pm -8pm 仲有happy hour buy 1 get 1 free。熊大唔飲酒的,所以叫左杯mocktail berries cosmo,開頭驚好酸,味道係甜甜微酸的, 熊妹就認為甜左少少。
埋單大概380,慶祝熊大帶學生武術表演成功! hurray!
跟住去左aia 擲公仔。熊妹好lucky地擲到大獎粉紅獨角獸,其他係熊大的技術贏返黎,完滿結束呢個聖誕假期,yeah!
di pollo
rib eye steak ~medium rare
mocktail~ berries cosmo
2017-12-26
di pollo
rib eye steak ~medium rare
2017-12-26 1230 瀏覽
好耐冇去SoHo 食lunch ,OpenRice 見到呢間餐廳勁多好評,所以決定一試睇下有咩咁吸引,佢個Xmas lunch 有得選牛扒,魚同火雞,仲有pasta tim, 以Soho lunch set 嚟講option 算多友人覺得X mas 想食Turkey 應下節,所以最後點了兩個turkey 一個魚,lunch set per head around HK$200, 包appetiser , main, desert 同drinks,在場更有大多數係男仕,可見份量十足一黎到未order 巳經有暖既香草包,可以點油醋食,service 滿分,本在server叫我地坐近門口,後來因為小編怕凍要求坐入面都ok冇黑面,加分!Appetiser :Salad 份量十足比平時d 西餐㕔係double Up, 友人叫既salmon 同roasted duck salad, salmon 同roasted duck 有around 3-4片以appetiser 而言一D都唔馬虎,味道也調得適中,唔會太酸或太鹹,雖然要行上斜但係都值得既Main: 火雞本身都幾蝦亞洲人食,因為好”鞋”, 但係

Main: 火雞本身都幾蝦亞洲人食,因為好”鞋”, 但係佢個火雞都算juicy有口感,加上traditional 既cranberry source, 都算幾有聖誕feel

個fish filet 都好足料,食落除左冇雪味,仲有好多香草同好滑比一般係超市買既急凍,冇得比

每個main 下面都有配菜,雖然係配角但係都唔馬虎,個mashed potato 好好食,其他如Carrot, pumpkin, broccoli 都有焗過
所以味道比一般只煮過的好

到drinks, 其實lunch set 可以飲wine or beer 我都係第二次見, 可能大部份既男仕係為此而來?!除左酒都有juice 類,e.g.orange, grape fruit, cranberry , 都唔啱仲可以選soft drinks, 以lunch set 黎講算係超值

Dessert: 可以選coffee tea or Dessert , 我地成桌都好一致咁點左dessert carrot cake + vanilla ice cream, carrot cake 仲係freshly baked 係熱既加上凍既ice cream 係一個perfect 既combination

美味既lunch 係dessert 既配襯底下完左,友人表示下次要encore 同試下個目測有ar least 10oz 既ribeye steak
2017-12-06 1600 瀏覽
放工後特別到中環SOHO區走走,聽朋友介紹說這間好食。入座時間是1930,三分之二的坐位已有人。侍應很好,帶我們入坐時給兩張枱我們選擇。我們兩個人選了個羊肉沙律及一個豬扒來Share。在正餐來前有餐包,從餐包的溫度及是用餐巾包裹可見到餐聽的細心及對食物質素的要求。二人的主菜同時上枱,烤過的羊肉及南瓜加上蔬菜及羊奶芝士味道豐富,肉與沙律配搭絕佳,十分開胃;用木板盛著的豬扒一定是肉食者的至愛,板上同時有一此烤過的瓜菜,而調味則有海鹽及燒汁同時附上,給你兩種口味。順帶一提如果你八點前這處還有Happy Hour,餐牌上指定飲品也是買一送一,所以放左工過來飲野加食飯都唔錯。
2017-12-04
2017-11-25 1564 瀏覽
今晚特登來蘇豪區搵嘢食走了兩三間餐廳都要等位,行多幾步估唔到搵到一間裝修非常之優雅嘅餐廳,餐牌同嘢食都好啱仲要唔使等位即刻入可以入去。店內裝修俾你一種好高級嘅感覺服務員態度非常之好,享受了兩個鐘頭嘅服務下次一定會再來!😀
Villa Chiopris white wine
Rib eye steak
煙鴨胸沙律
生蠔半打送香檳一杯
2017-08-19 2116 瀏覽
This is the story about the memory as well as good food. When I first work in central 1x years ago, it is one of the few restaurants in soho draw my attention. I can see many restaurants in neighborhoods had closed or kept raising the price or serving poorer and poorer quality dish. I can tell you cenacolo is neither the kind of restaurants mentioned. As always, warm welcome, homey atmosphere, excellent glass of sangria..... to just name a few make me miss this restaurant always. People might have changed but the food quality keep up the standard.
Back for a causal lunch almost a year after, ordering pasta of the day and porkchop with starter Caesar salad along with a glass of ice tea. With the dish itself, taste is just perfect. No garlicing in mouth the whole day after, pork chop is tender n cook with right timing. Salad is using fresh vegetables n saucing in right portion..... It just give me a very pleasant day after visiting the restaurant, thank you cenacolo's chef n people serving us. You guys are the best!
There's are no other western dining place can beat down cenacolo, to me at least.
2017-08-19
2017-06-07 2358 瀏覽
服務~5粒星星 : 唔錯 叫佢會即刻黎 笑容好好 之後因為有1班人人多要拍埋幾張枱 就問我地可唔可以調枱 我地話可以之後仲話會送甜品同野飲比我地 食物~我地叫左2人餐 500蚊左右湯 Or 沙律 沙律 : 普通前菜: 我地揀左Blue mussels 4粒星2個Main 龍蝦意大利飯: 飯係失望既 無咩海鮮味 不過龍蝦彈牙鮮味 Steak (2人餐好似有2款steak揀 印象中呢個係Rib eye):1放低已經聞到好香既炭烤味 有牛脂味果種牛扒 好味揀甜品Or 飲品: 香蕉Tiramisu+疑似維記雪糕 3粒星味道唔錯 好飽亦滿意既1餐 推介

食物~

Grilled sirloin steak
Banana Tiramisu
Grilled sirloin steak
2017-06-01 1600 瀏覽
Since my boyfriend's mom mentioned she would fancy some nice Italian food for her birthday dinnerThe first place that came into my mind was Cenacolo Cenacolo has always been on top of my list when it comes to Italian cuisineI just love the environment so much that made you feel like you are in some small town in Italy! (staff are also ultra friendly!!)We came on a Tuesday evening, and they are offering 2 for 1 on their chosen dishesThere were plenty of pasta choiceswe have ordered Linguinie Gran

we have ordered Linguinie Granchi (crabmeat), Linguinie Vongole (clams), Lobster risotto and a Lamb fillet
Portion was just perfect and food are really really truly amazing

Lobster risotto

FYI: they have 2for1 offer on every Monday and Tuesday, we went there on a Public Holiday and surprisingly they still do the same offer!!!
2017-01-12 4198 瀏覽
同事生日想食西餐, 見到佢set lunch $108+10% 一於試下!頭盤有質感似莎莉蛋糕的麵包配黑醋/橄欖油, 呢個配搭幾特別, 值得一試! 另自選餐湯/沙律主菜大家都點了西冷牛扒 medium well, 牛扒質素只熟一般, 較厚及多筋, 由於事前沒抱太大期望, 所以勉強過得去, 配菜有茄子南瓜及薯蓉, 配蘑菇汁甜品/咖啡 2選1, 大家都點了甜點, 今日係雲呢嗱雪糕配朱古力蛋糕! 雪糕奶味好重質地好creamy, 似自家出品唔似外購的品牌, 暖身的朱古力蛋糕好重朱古力味, 食落質感介乎黑森林蛋糕同brownies之間, 冷冰冰的雪糕配暖暖的蛋糕, 為呢餐取回不少分數!

2016-11-20 7824 瀏覽
在公司跌咗落屎坑,無人救,臭吭吭。心情雖有些低落,但都要食,飲,找間更好嘆吓,先在sport bar飲咗happyhour一杯白酒,有些high high 地再到這間小店食晚飯,好一陣子沒有來光顧,只剩門口一張枱,發現還有happyhour至8:00,買一送一,好抵,即order1杯白酒,一看到半打生蠔$138+rose wine開心死,咁低,纽西蘭今日空運到港,顏色鮮明,好有海水鮮味忍唔住叫多半打,好豪香煎沙甸魚,配青紅椒,長青豆,橄欖,雞蛋,色彩令你笑,肥美沙甸魚加些檸檬汁,帶出特別鮮味甘香,外皮香脆帶油份白酒煮紐西蘭籃青口,full portion$158,一個字掂,最好食是上面2塊面包,外脆香軟,點白酒簡直無懈可擊食完在來沙律,因我要食有果仁沙律白l),待應介绍最平又特别hk$88,綠色bb波菜沙律(平時見是圓形,今次是3塊尖角葉)上面2球乒乓波大白色,是乜?原來烤過的羊芝士,烤過合桃碎,車喱茄,红椒絲,醋汁,間直完美組合,獨欠我喜歡牛油果再來Parma ham pizza, ham,芝士份量適中,皮質中軟度,三樣放入口中,ham的甘香,芝士的咸香,皮的脆香,yumiyumi燈
在公司跌咗落屎坑,無人救,臭吭吭。

忍唔住叫多半打,好豪

香煎沙甸魚,配青紅椒,長青豆,橄欖,雞蛋,色彩令你笑
,肥美沙甸魚加些檸檬汁,帶出特別鮮味甘香,外皮香脆帶油份

,烤過合桃碎,車喱茄,红椒絲,醋汁,間直完美組合
,獨欠我喜歡牛油果

燈燈燈櫈,全晚焦點隆重出場~心太軟,極品,一冷一熱,唔食徙pizza,都要留肚食佢,間直心花怒放,盡在不言中
好有安慰。

食到飽飽,出來步履浮浮,一路走一路唱歌,行到石板街無人,舉手大叫兩三聲我顛㗎,好爽
生蠔
  • 心太軟cholate pudding
  • salad
  • Dessert
2016-10-12 3906 瀏覽
地方好寬敞,有浪漫氣氛,燈光柔和好舒服Lunch hour全院滿座,waiters忙过不停,但也十分polite, 抵讚我order左smoked salman salad, 雖得一片三文魚,salad菜配以醋好match, 值得一試包就麻麻,又薄又冇香味,d牛油又怪怪的Main course食了隻大大隻羊脾。好淋,有羊的穌味,不过好dry, 冇其他配菜甜品好好味,混呢拿icecream ball,內有小冰粒。tilimesu cake, banana favour, 超讚!
地方好寬敞,有浪漫氣氛,燈光柔和好舒服

包就麻麻,又薄又冇香味,d牛油又怪怪的

2016-10-12