2016-12-14
1958 瀏覽
以往的生日、紀念日,大都是吃西餐,因為比較有「慶祝」的感覺和氣氛的確是好些。今次想有D唔同,揀左食鐵板燒。我們想找些有和牛、龍蝦,多D野食的套餐(揀套餐係唔想煩😁😁),search到鐵板先生有個set好啱我地,所以就決定來吃這個set啦。七點來到,只有一枱客到左。我們被安排坐在吧枱的最邊。坐位之間頗迫,店員說當晩booking差不多滿,所以會迫D。唔緊要啦,多D人熱鬧D嘛。我們就點了一早想好的套餐,貪佢多野食。諗住飲D日本清酒伴鐵板燒,但竟然無,什麼酒都無,唯有自己出去買,好彩附近就有酒舖,買左枝平平地紅酒。頭盤有鮮蝦胡麻蔬菜沙律,D蝦好細隻,有D硬和無乜味刺身可揀兩款,有海膽、三文魚、甜蝦和帆立貝。我們選了海膽和帆立貝。海膽很細瓣,不過算甜,帆立貝都係小小的,還可以。湯係味噌魚頭湯,顏色帶魚白,味道比較豐富,無齋味噌湯咁單調,幾好味。第一道主菜是鮑魚。用的是南非鮑,size唔算好大,但十分新鮮,看著牠們在鐵板上痛苦地扭動,我有那麼一剎那的惻忍,但,最後當然是把牠們吃掉啦師傅話唔需要加調味,這個是不錯啦,因為新鮮,煮的時間掌握得好,肉質很有彈力👍。然後是帶子,每人一個,好大粒,每粒切開
我們就點了一早想好的套餐,貪佢多野食。
頭盤有鮮蝦胡麻蔬菜沙律,D蝦好細隻,有D硬和無乜味
主角龍蝦來了。
師傅一次過做兩隻,我估每隻有一磅左右。首先把頭切出來,將D膏刮晒出黎,再把肉從殼中挑出切小塊。煮的時候師傅把牠們的頭放在一角示眾,之前刮起的膏用來做肉身調味醬汁,所以原汁原味,正。D頭同殼就用來做烏冬湯底,一D都無嘥!原來店子只入左幾隻龍蝦,四隻之後其他人都無有得食喇。如果想食龍蝦的朋友最好預早講定先。我見其他客人的套餐用兩隻一尺長蝦代替,但我還是覺得龍蝦正D。
負責招呼的姐姐好nice, 師傅也很好人,總的來說,這是一餐開心滿意的紀念日dinner。