2019-12-23 383 瀏覽
喜歡到沙田Alchemist 食嘢,係因為地方舒服同埋杯咖啡。通常都係飲cappuccino同食全日早餐或腸仔拼盤。以往只覺碟底比較油,食物都不錯,除了煙三文魚外,全日早餐上的其他材料都是即時煎熱,(btw,順帶一提,沙田Simplylife All Day Breakfast嘅番茄係晨早煎焗定,上菜時係凍!),所以都喜歡食Alchemist 既All Day Breakfast。不過,噚日舊scrambled egg 係冇味,而且個樣同色唔似係由鮮蛋煎成,兩條bacon又係冇味,似D非常cheap貨。唔知係平時無留意抑或係差咗就唔肯定。另外,呢間舖(或全線)冇供應pouring cream、冇almond milk、冇牛油,可能我以為間舖頭對咖啡有啲要求,所以對咖啡上配合會多啲啲,但冇law!基本上,呢間舖其他食物都唔錯(朋友食過pasta同甜品)、環境唔錯,值得試試。
2019-12-22