招聘中
應徵
$17,000-$19,000
月薪
2021-10-07 0 瀏覽
看推介是文青好去處,打卡好地方,位於沙田文化博物館侧,前面有大堆空櫈,譲公公婆婆捉棋聊天。装修前有去過,燈光比較暗,覺得氣氛很好,比起之前,賣鱼蛋和小食,更加迎合文化博物館氣氛,但略嫌地方少了,其實,博物館地方很多,都不知為何,規劃那麽少的地方做餐廰。今次再去,明顯地方光掹了很多,叫了英式中午餐,類似all day breakfast,和波菜汁意粉,有棵露荀在上面點缀,其實,這款西餐好稳陣,不會有太多驚喜,不過不失。

2021-10-04 0 瀏覽
🍁2021.10.04🍽 店舖:牧羊少年咖啡館 (香港文化博物館) (沙田)📍地址:沙田文林路1號香港文化博物館地下G6號舖🌕營業時間:星期一至五(Mon~Fri): 11:00-22:00星期六至日(Sat~Sun): 08:30-22:00♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾🌟燒三文魚凱撒沙律($88)👅普通羅馬生菜🥬👅濃調味👅生菜份量多🥬煙三文魚只有三粒⋯⋯⁡🌟跟餐 南瓜湯+水果茶👅南瓜湯不錯👍🏻有南瓜🎃肉👅水果茶都有誠意有2-3件水果塊🍊➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🐽小編的話🐽小編見今日天氣非常陽光明媚😂所以想去充實下今天的生活,所以去左呢間cafe✨😉小編提提你😉- 有1小時45分鐘用餐時限-車公廟站行過去🚶🏻‍♀️5分鐘左右🙆🏻‍♀️回頭率(10分為最高分)🥢7/10😋CP值(5🌕為最高分)🌕🌕🌗🌑🌑➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰▶️想睇返同地區😘#foodny遊沙田〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️▶️想睇返同類型🤤#foodnycafe
🍁2021.10.04
🍽 店舖:牧羊少年咖啡館 (香港文化博物館) (沙田)
📍地址:沙田文林路1號香港文化博物館地下G6號舖
🌕營業時間:
星期一至五(Mon~Fri): 11:00-22:00
星期六至日(Sat~Sun): 08:30-22:00
♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾
🌟燒三文魚凱撒沙律($88)
👅普通羅馬生菜🥬

🐽小編的話🐽
😉小編提提你😉
- 有1小時45分鐘用餐時限
-車公廟站行過去🚶🏻‍♀️5分鐘左右
🙆🏻‍♀️回頭率(10分為最高分)
🥢7/10
😋CP值(5🌕為最高分)
🌕🌕🌗🌑🌑
▶️想睇返同類型🤤
#foodnycafe
2021-10-04
2021-09-13 276 瀏覽
今日想感受下氣氛做下文青今日30幾度,一去到好彩冷氣夠凍,坐咁耐都好涼爽。餐廳格局好文雅,燈光亦好有氣氛。因為我唔太飲咖啡,所以一嚟我點出去一杯玫瑰可可,玫瑰味好重但亦冇蓋過可可嘅味道,上面嘅cream好重奶味同埋好好食,喺cream上面佢亦有一啲玫瑰乾花瓣。成個感覺好match,飲落去一啲都唔膩。另一杯就點左蘋果蜜桃烏龍,感覺好Flash,全部都真材實料唔係用糖漿去整嘅,不過味道就唔係好太推薦。之後點左個小食拼盤,入邊有辣肉腸、雞肉腸、素春卷、墨魚丸、雞翼同薯條🍟。全部小食都好好食,加上因為係新鮮炸出嚟所以更加香脆可口。佢亦有比三個醬我哋,有番茄醬、千島醬同埋沙律醬。最後我點左個窩夫🧇,首先皮脆內嫩有陣陣嘅奶香同蛋香。配上佢嘅士多啤梨醬同埋cream簡直係美妙嘅配搭,佢嘅雪糕亦係好重奶香味。鍾意食奶味嘅人一定要叫,其次佢士多啤梨酸酸甜甜搭埋窩夫一齊食梗係有種清新嘅感覺。呢一間餐廳我好推薦,平日無所事事都可以嚟坐吓自己享受下安靜嘅環境。
今日想感受下氣氛做下文青

• 京都春日
日落巴黎 $108ummm…正常發揮囉 唔可以話唔好食 係冇食到嘩一聲個感覺 食又得唔食都冇損失💁🏻‍♀️個窩夫口感比較脆 外脆內軟 朱古力雪糕唔係超級濃 似係手作雪糕嘅質素 中規中矩 最有趣係個朱古力醬 佢係mix左糖漿既朱古力🍫 味道新奇 我覺得幾特別👍🏻(但我朋友係麻麻地) 我諗chocoholic就會鐘意抹茶可可朱古力 $48 呢個真係fuc….. 見到隔離枱叫覺得好靚 就比個賣相吸引左 點知中哂伏 佢個陣抹茶幾大陣草青味 好似飲緊草咁 飲完落口係有陣陣回甘草味 而個朱古力味都還好 唔係好濃但texture好厚好creamy 飲落啖啖罪惡感 口感幾特別唔似市面上其他朱古力奶 Chocoholic都可以一試 但千祈千祈唔好叫草青味抹茶🍵😵‍💫最後總結:間野食價錢中上少少 食物質素正常發揮 但值得一讚係環境真係好舒服 今次去左沙田店 望住出面單車徑坐window seat真係好靜好舒服 食完飽飽又可以行下沙田夜景🌃 餐廳環境非常適合first date👩🏻‍❤️‍💋‍👨🏻
日落巴黎 $108

抹茶可可朱古力 $48

2021-08-25 382 瀏覽
之前去過尖沙咀嘅分店 今次嚟到文化博物館呢間 連住博物館嘅一間餐廳 文清feel up星期六都排咗一陣隊先入到去 不過都唔算太耐 餐廳座位坐得舒服好多 疫情關係有一塊塊膠片格住唔同位 反而感覺仲舒服 👇🏼冬陰功帶子長通粉 冬陰功味唔多重 正常一般👇🏼豬仔骨番薯條 可能唔係成日會有人叫呢個 等咗好耐大概半個鐘先黎 意粉都已經食完一陣 豬仔骨我覺得可以再林啲 👇🏼最後翻兜返之前飲過佢嘅朱古力 抹茶就一般般 都係飲返整朱古力味好啲假日黎呢度都唔錯 又可以睇吓展覽之後食啲嘢 市區一點小寧靜

星期六都排咗一陣隊先入到去 不過都唔算太耐

👇🏼冬陰功帶子長通粉 冬陰功味唔多重 正常一般

假日黎呢度都唔錯 又可以睇吓展覽之後食啲嘢 市區一點小寧靜
2021-08-19 404 瀏覽
去左沙田香港文化博物館玩兒童探知館 ,玩到肚餓~出黎就見到文化博物館地下有間牧羊少年咖啡館 旅遊主題 cafe , 除左有一系列既旅遊書 ,可以現場借閱之外,仲有一個類似百子櫃既大櫃形成一幅特色牆,每個櫃桶都代表一個日期,係用黎放代寄既明信片~仲可以指定年份代寄明信片,代寄服務因應寄出年期會有不同收費。我地order左主食同甜品👇👇👇香草牛油蒜蓉焗春雞配燒汁、蜜桃奶酪 同法式蘋果撻配雲呢拿雪糕呢個燒春雞處理得幾好,大部分既雞骨已經去除,半隻雞我就只見雞翼骨同雞脾骨。方便食之餘,啲雞肉都算滑溜,配埋燒汁,配菜都有幾款菜同薯蓉,薯蓉夠creamy滑身。法式蘋果撻熱食配上冰凍既雲呢拿雪糕,慢慢軟化既雪糕為脆脆既既蘋果撻增添左啲濕潤既感覺,軟軟既蘋果片同脆撻皮一齊食,有雙重口感,果肉味好豐富,酸酸甜甜咁,都幾好食😊。

我地order左主食同甜品👇👇👇

香草牛油蒜蓉焗春雞配燒汁、蜜桃奶酪
同法式蘋果撻配雲呢拿雪糕

2021-08-17 369 瀏覽
多年無嚟,裝修後座位更舒適、格局優雅,感覺比之前更好😙😙午餐set揀鮮忌廉黑松露雜菌長通粉$88鮮忌廉黑松露雜菌長通粉,一人份量剛剛好唔會太creamy, 好香濃忌廉配黑松露,配搭得宜😋南瓜🎃湯好好飲👍🏻水果茶好大杯,解渴之選位處沙田文化博物館,如果有博物館卡可以有九折小巧擺設座位闊落,有卡位🥰仲可以訂枱㗎梳化位都好多下次試吓T set,賣相唔錯位置唔近沙田火車站本來以為平日,落住大雨冇乜人😏點知出到門口已經好多人等位😳
多年無嚟,裝修後座位更舒適、格局優雅,
感覺比之前更好😙😙

午餐set揀
鮮忌廉黑松露雜菌長通粉$88

鮮忌廉黑松露雜菌長通粉,一人份量剛剛好
唔會太creamy, 好香濃忌廉配黑松露,
配搭得宜😋

南瓜🎃湯好好飲👍🏻

水果茶好大杯,解渴之選

位處沙田文化博物館,
如果有博物館卡可以有九折

小巧擺設

座位闊落,有卡位🥰
仲可以訂枱㗎

梳化位都好多

下次試吓T set,賣相唔錯

位置唔近沙田火車站
本來以為平日,落住大雨冇乜人😏
點知出到門口已經好多人等位😳

2021-07-20
屯門線開通以後,多了發掘沿線附近的美食、好玩去處,好似牧羊少年這間餐廳就位於沙田文化博物館地下,看完展覽,隨即可以在這裡搵野食啦。千島香芒牛油果雞肉薄餅,薄餅是即叫即做的,十分新鮮,餅底外脆內軟,薄餅面上是香芒、牛油果、雞肉、小蕃茄和大量芝士,拉出絲絲芝士,香濃幼滑,整體與香芒牛油果雞肉十分夾。香草蒜茸牛油焗春雞配燒汁(半隻),春雞用了香草蒜茸牛油去焗,味道好香,皮脆肉多汁,淋上燒汁更增添雞肉味。法式蘋果撻配雲厘拿雪糕,將蘋果切片,一層層圍起成玫瑰花,看得出甜品師傅的用心製作,而且不太甜,撻底亦好鬆化,配上冰凍的雲厘拿雪糕,一熱一冷,口感好過癮呀。順帶一提,我這次去食是黃昏時間,剛好附近的夜色也挺美的,值得食完飯去散散步喔。

• 千島香芒牛油果雞肉薄餅
2021-08-14 229 瀏覽
喺博物館嘅文青cafe都係咗多人等,12點拎飛都等咗半個鐘先入得食物唔錯,有水準*”@.. 大阪燒風味三文魚pizza以為係大阪燒嘅醬同蛋黃醬,點知竟然有芥末,好攻鼻。係好食嘅,餅底好脆,但係唔會expect係辣嘅,建議加番remarks*”@.. 士多啤梨窩夫份量十足,窩夫外面好脆,入面好鬆軟又有兩球雪糕,士多啤梨醬同cream,配料好足,亦都可以根據個人口味有唔同嘅配搭*”@.. 芝麻開門係芝麻latte, 略嫌芝麻味唔夠,飲落冇乜芝麻香味60幾蚊杯唔抵*”@.. 伯爵茶咖啡應該都只係latte,飲唔出咖啡,只有好淡嘅伯爵茶味,都係嗰句唔抵飲服務方面,食到差唔多嘅時候叫咗可以起窩夫,侍應似乎冇叫廚房起菜,最後再催等咗30分鐘先有得食。一直想試牧羊少年好耐,當初絕對係cafe界數一數二嘅,到宜家各種唔同特色嘅cafe林立,牧羊少年似乎冇咗當初做旅遊主題嘅特色,缺乏競爭力。始終要不忘初心,堅持先有希望!
食物唔錯,有水準

*”@.. 大阪燒風味三文魚pizza

*”@.. 士多啤梨窩夫
份量十足,窩夫外面好脆,入面好鬆軟

*”@.. 芝麻開門
係芝麻latte, 略嫌芝麻味唔夠,飲落冇乜芝麻香味
60幾蚊杯唔抵

*”@.. 伯爵茶咖啡

始終要不忘初心,堅持先有希望!
2021-08-14 150 瀏覽
星期五晚市黎食,都吾洗等好耐位,為左窩夫第二次黎食,真係好好食,即整,暖暖地,又夠脆,意粉味道今次咸左小小,不過可以接受,咸蛋雞翼好食,意粉餐牌同兩星期前既吾同,可以試到新既口味。侍應服務態度良好,環境舒適👍🏻👍🏻
侍應服務態度良好,環境舒適👍🏻👍🏻
2021-08-13
  • 日落巴黎
  • 蘋果蜜桃鮮打綠茶
2021-08-14 109 瀏覽
天氣真的好熱,真的要去博物館歎下冷氣,涼快涼快一下。見證著樂壇不同時代光輝歲月的同時,肚子也不爭氣,餓了。鄰近沒有很多食肆,只好挑選這個位於文化博物館毗鄰的餐廳,以餵五臟廟。the alchemist 1. 英式早午餐$1182. 法式蘋果撻配雲呢嗱雪糕$783. 冰水果茶$46合共:$266這個曾經以旅行聞名的食肆🍦,近年來修改了營運方針,但食物質素卻仍然保持水準。先來了英式早午餐,食材豐富,有德國腸,煙燻三文魚,黑松露炒蛋,面包,大蕃茄等,材料豐富,不過不失。另外點了法式蘋果撻配雲呢嗱雪糕,這個感覺挺好,賣相精美,吃下去也有蘋果蓉的味道,配合雲呢嗱雪糕,不俗。水果茶,主要是橙汁,也有其他水果,最適合用來打卡。日期:2021.8.8

the alchemist
1. 英式早午餐$118
2. 法式蘋果撻配雲呢嗱雪糕$78
3. 冰水果茶$46
合共:$266

水果茶,主要是橙汁,也有其他水果,最適合用來打卡。
日期:2021.8.8
2021-08-08
星期日中午去睇展覽,之前食個lunch,等位等咗足足一個鐘。不過只要有耐性,裏面嘅嘢其實幾好食,啲位都幾好坐。雖然得幾個餐,但個個都唔錯。等到變長頸鹿,肚餓到癲,乜都好味。叫咗白酒蜆肉意粉。算係勁多蜆,煮得很香,又夠新鮮,意粉有al dente,香蒜又入味。勁鐘意呢杯玫瑰熱鮮奶,好欣賞,好似無見過其他餐廳有呢杯野。齋聽個名個感覺已經好養生feel。飲完好舒服暖胃,味道有淡淡玫瑰香。攪拌起仲成杯粉紅色勁靚。埋單一人一百八十幾蚊,唔係平,但偶爾一次都幾回味。

埋單一人一百八十幾蚊,唔係平,但偶爾一次都幾回味。

2021-08-06 398 瀏覽
今個星期想食啲好食嘅意粉,所以決定食牧羊。裝修完之後靚左,而且店員仲係好nice,我地就截單個陣衝入去,佢地仲肯招呼我地。個人覺得牧羊少年嘅意粉水準一直都好好,今日叫左 龍蝦汁鳳蝦尾意粉,同以前係度食過嘅蝦意粉一樣係大隻蝦啖啖肉,而且意粉彈牙,醬汁開胃,好好食。張相影得唔好,真實味道其實不錯。另外叫左日式大阪燒煙三文魚pizza,呢個食得出同以前有個差唔多款嘅pizza比,係有改良過。個皮軟身左同埋芥末味出左,夾埋木魚同三文魚非常惹味。小食拼盤好大份,不過少貴,抵唔抵食就見人見智啦。雖則叫小食,但係如果本身已經有叫主食,兩個人都未必食得晒,因為幾大份。個人好欣賞蜜糖芥末醬,基本上點咩都好好食。今日是日蛋糕有藍莓紅絲絨蛋糕,唔係好酸,就算飽飽地都想食。野飲係蘋果蜜桃鮮打紅茶,比較起食物,杯野飲就普通啦,不過如果食太飽唔想飲有奶嘅野,呢個選擇都唔錯。不過整體而言都係有少少貴,但食物味道同員工態度都非常好,而且環境舒服,耐唔耐都可以食吓~
今個星期想食啲好食嘅意粉,所以決定食牧羊。

龍蝦汁鳳蝦尾意粉
日式大阪燒風味煙三文魚pizza
小食拼盤
2021-08-06
龍蝦汁鳳蝦尾意粉
日式大阪燒風味煙三文魚pizza
小食拼盤
2021-07-26 388 瀏覽
車公廟終於有第二個景點,就係依間“牧羊少年咖啡館”,呢間餐廳七月頭先裝修完,同之前完全係兩個feel。餐廳入面好燈火通明,畀人一種好放鬆嘅感覺。環境好寬敞,唔會太焗促,好有私人空間。價錢都好實惠好平民。如果想食得輕盈啲,可以選擇食佢哋嘅沙律。但食肉獸嘅我就暫時唔選擇住。意粉方面有六種選擇,款式唔需要多,最重要係夠精。“牧羊少年”入面啲甜品都一樣咁出色,所以食完主食我一定會嗌佢哋嘅甜品填滿我第二個胃。冬蔭功海鮮薄餅$138呢個pizza即叫即做,一上枱已經嗅到好香嘅冬陰功味,而且仲有好多芝士,蝦都好大隻,條邊又烤到好脆,我一個人都食咗三塊。鮮忌廉牛油果雞肉長通粉$108估唔到呢個長通粉都俾到驚喜我,因為有時出去食長通粉,唔係太硬就太淋,呢度嘅通粉軟硬度啱曬我,而且條條都掛滿忌廉汁。炙燒荷蘭汁豬肉扒$78荷蘭汁豬扒真係唔係度度都食到,每次嚟到牧羊cafe都必叫,佢哋呢度嘅豬扒真係好出色,而且仲要係厚切。京都春日$108雖然食咗咁多嘢,但點都要叫返呢度嘅甜品做一個完美嘅總結,就係士多啤梨窩夫配雲呢拿雪糕,雲呢拿雪糕就唔多介紹,但佢嘅窩夫超級好食,仲要係厚窩夫,而且係即叫即做,雖然等得耐啲,但

餐廳入面好燈火通明,畀人一種好放鬆嘅感覺。

環境好寬敞,唔會太焗促,好有私人空間。

價錢都好實惠好平民。

如果想食得輕盈啲,可以選擇食佢哋嘅沙律。
但食肉獸嘅我就暫時唔選擇住。

意粉方面有六種選擇,款式唔需要多,最重要係夠精。

冬蔭功海鮮薄餅$138

鮮忌廉牛油果雞肉長通粉$108

炙燒荷蘭汁豬肉扒$78

京都春日$108
雖然食咗咁多嘢,但點都要叫返呢度嘅甜品做一個完美嘅總結,就係士多啤梨窩夫配雲呢拿雪糕,雲呢拿雪糕就唔多介紹,但佢嘅窩夫超級好食,仲要係厚窩夫,而且係即叫即做,雖然等得耐啲,但都係值得,外脆內軟,蛋味香濃。

下次嚟到唔食晚餐,都可以喺度飲杯咖啡,休閒地睇住小說,咁就可以慢活生活。
2021-07-19
2021-07-26 249 瀏覽
聽朋友講車公廟站附近有間好出色嘅文青cafe☕,仲要係新裝修🏤,所以趁放假就同老婆去行下,地點都好就腳,車公廟站行五分鐘就到,喺文化博物館隔離,我地行完博物館再嚟嘆番個tea或者晚餐🍛。新裝修完全唔同晒。入面嘅裝修同環境都非常舒適,樓底又好高,格調都好舒服。入面仲有個好大嘅書櫃📖又有唔同種類嘅書籍📒📙可以畀你慢慢睇,真係一個好放鬆💆嘅地方。佢哋本menu都精心設計過,好似一本小說咁。意粉雖然得六款,選擇唔算好多,但個個意粉都好特色。鮮忌廉牛油果🥑雞肉🐔長通粉$108意粉係最快上嘅,條條通粉都掛滿忌廉牛油果汁,上面仲佈滿咗一堆厚厚嘅芝士粉。通粉嘅軟硬度適中,唔會太軟亦唔會太硬。小食🍱拼盤$138呢個價錢配埋呢個份量,真係冇得輸。(黑松露豬肉腸,煙辣腸,雞翼,八爪魚丸,春卷,薯條)黑松露腸同煙肉腸,脆卜卜好juicy,雞翼/八爪魚丸/春捲/薯條,都炸得好香口而且一啲都唔油。炙燒荷蘭汁豬肉扒🥩$78塊豬扒好大塊同好厚,上面鋪滿咗炙燒荷蘭汁,配埋啲豬扒食好好食。我哋六點鐘入場嗰時唔駛等位,但一到7點已經爆曬場。門口仲排滿長龍。總結:依間文化博物館隔離既cafe,真係別有一番風味,而且啲嘢食同環
新裝修完全唔同晒。

入面嘅裝修同環境都非常舒適,樓底又好高,格調都好舒服。

佢哋本menu都精心設計過,好似一本小說咁。

意粉雖然得六款,選擇唔算好多,但個個意粉都好特色。

鮮忌廉牛油果🥑雞肉🐔長通粉$108

通粉嘅軟硬度適中,唔會太軟亦唔會太硬。

小食🍱拼盤$138

炙燒荷蘭汁豬肉扒🥩$78

我哋六點鐘入場嗰時唔駛等位,但一到7點已經爆曬場。

門口仲排滿長龍。

總結:依間文化博物館隔離既cafe,真係別有一番風味,而且啲嘢食同環境都好有水準,值得再黎。⭐⭐⭐⭐⭐/5⭐
2021-07-20