2020-03-02 183 瀏覽
同朋友行完文化博物館,就去咗隔離嘅文青餐廳食個下午茶。我叫咗個all day breakfast,非常豐富。有煙三文魚、炒蛋、蘑菇、牛角包、漢堡扒等等。佢個蛋同蘑菇好夾,雙腸煎得好香,蕃茄好鮮甜,牛角包外脆內軟,仲要係熱辣辣嘅,感覺好新鮮。佢個三文魚仲雕左個花,好似花之戀咁,好靚。但食啲咁heavy嘅嘢,會覺得有啲油膩,所以我叫咗杯奇異果茶。杯茶真材實料,甜甜酸酸好好飲,茶入面仲有幾粒奇異果,非常解渴。
2020-02-03 487 瀏覽
英式早午餐:牛角包🥐鬆化香脆,不過太細。炒蛋滑溜溜,炒得恰到好處。雙腸不太鹹,食完兩條都幾飽肚。車厘茄酸酸甜甜幾開胃。煙三文魚屬急凍貨色不過不失。煙肉最好味,不太肥而且很香肉味。而且還有茄汁焗豆,整個早餐算是非常豐富,不過也不便宜,價值$98!不包飲品!比利時之戀:食過返尋味的甜品,總共有兩個曲奇味雪糕球,雪糕球非常大球。4片厚厚朱古力🍫味窩夫🧇即叫即製,上枱時鬆脆美味。還有朱古力卷和Oreo餅,小孩最愛!

2020-01-28 387 瀏覽
前幾個月都有來這間cafe食午餐覺得環境同食物都不錯,今日再來試試其他食物記得前幾個月食午飯的食物份量都頗多,但由於我同朋友太肚餓關係,揀了3款食物同2杯咖啡這個小食拼盤都頗多種類,有八爪魚丸、炸魚柳、脆皮腸、春卷及薯角,味道一般,炸魚柳炸到好乾反而黑椒照燒汁煎牛柳粒比較有驚喜,醬汁甜甜地,牛柳粒軟嫩到最後少不了甜品,法式蘋果撻配雲呢拿雪糕,味道酸酸甜甜,越食越開胃咖啡師分別在Latte跟Flat white都有拉花見餐牌都還有很多食物選擇,但今次兩個人不能試太多種類,下次有機會都會想試下食物

反而黑椒照燒汁煎牛柳粒比較有驚喜,醬汁甜甜地,牛柳粒軟嫩

咖啡師分別在Latte跟Flat white都有拉花

2020-01-22 288 瀏覽
餐牌好似換了,上次來的明太子意粉沒有了,換來其他忌廉汁意粉。這次我點了幼油咖哩雞拼香煎魚柳飯加水果冰茶。咖哩汁內有茄蓉,整體是屬甜咖哩,雞扒和魚柳都煎得脆脆的。飯的份量足夠(對我來說稍多)。味道不錯,推介。水果茶,一般,沒甚驚喜,尚算清新。足夠待半個下午,看看書,喝口茶。平日的中午過後,店內人不多,很容易找來座位。台灣女歌手的輕鬆音樂放題,好不舒適。只是間中夾雜剛放學,跟進媽媽小孩嬉笑地走來走去。
這次我點了幼油咖哩雞拼香煎魚柳飯加水果冰茶。

奶油咖哩雞拼香煎魚柳飯
奶油咖哩雞拼香煎魚柳飯
2019-12-28 533 瀏覽
Happy Friday 🎉朋友即興約食晚飯,其實是補祝生日飯,就大家方便,想起了這間cafe,星期五的晚上可以放鬆心情,與知己談天。這間咖啡館不是第一去,每次感覺都好棒。首先咖啡館遠離鬧市沙田市中心,就在馬鐵旁,文化博物館底層,交通方便。從馬鐵站走過去,遠眺河,穿過橋,晚上的燈光有點暗,也很靜,步伐都慢下來,多走幾步就到咖啡館,未進去已感覺到慢活的調調,咖啡館不就是要讓人放下都市的喧囂緊張,慢活放鬆一下嗎?推開大門,咖啡廳內樓底很高,裝潢簡約卻很有文青感覺,館內播著悠閒悅耳的音樂,雖然友人遲大到,但等待的同時看著餐牌看看手機時間卻竟然過得很快~😲翻開餐牌,看到有套餐($138)包飲料(不用補差價)及甜品芝士餅,價錢合理。因為有點餓,友人快到前先於前台點餐付款,我們共點了兩個套餐。這兒出餐也很快,剛點餐不久,飲品及主菜都到了😍友人也差不多到了,時間剛剛好👍開動了~~賣相很吸引🤤🤤滿滿的蝦,還有四隻大蝦🍤。意粉煮得很好,入口嚼嚼時仍很有彈性,汁又不會很creamy ,而有淡淡蝦的香,每一口都很滋味。大蝦很彈牙,口感紮實👍👍整個意粉味道很配,調味剛好,十分有驚喜友人點的蜆肉意粉,香味撲鼻,

友人也差不多到了,時間剛剛好👍

開動了~~

三文魚籽和風蜆肉意大利粉
友人點的蜆肉意粉,香味撲鼻,她說味道很不錯👍

藍莓奶酪

本來很想點杯咖啡,記得之前喝過咖啡很出色,但今午已喝一杯,幸好飲料有其他選擇,這杯藍莓奶酪不太甜,淡淡藍莓味,感覺清新😻
覺得值得一讚是套餐飲品是不限價錢,不用補差價🙀開心😃

芝士餅

最後奉上芝士餅,芝士味濃郁

與友人一邊享受美食,一邊談天,環境氣氛非常好,也很盡興,直到店都快打烊了,我們才離開~~讓人慢活放鬆、食物美味的咖啡廳,我還是會來呢😺

三文魚籽和風蜆肉意大利粉
藍莓奶酪
芝士餅
2019-12-27 358 瀏覽
.啲黃店咁囂張,要大大力懲罰唔可以停!今次就揀咗間位置偏僻啲嘅餐廳。其實佢喺正沙田文化博物館隔離,都唔難搵!店內氣氛都幾有情調,而好唔關事地,叫咗兩個一人套餐嚟食🤣,係包埋嘢飲同芝士蛋糕🍰.三文魚子和風蜆肉意大利粉($138)• 同即將介紹嘅明太子意粉唔同,意粉整體味道較淡,菇反而係最索味嘅食物。對住大眾嚟講,佢可能唔太夠味,可能每啖都要有埋菇食先得😫.明太子鮮蝦意大利粉($138)•意粉唔會煮得過淋,鮮蝦彈牙爽口但唔太鮮,個汁有啲明太子嘅辣,不過鹹左啲,有待改善。.餐名:以上價錢:$276 評分:6/10餐廳:牧羊少年咖啡館 (沙田)地址:沙田文林路1號香港文化博物館地下G6號舖#HKFPshatin #HKFPwestern #HKFP💛.
三文魚子和風蜆肉意大利粉

芝士蛋糕

餐名:以上
價錢:$276
評分:6/10
餐廳:牧羊少年咖啡館 (沙田)
地址:沙田文林路1號香港文化博物館地下G6號舖
芝士蛋糕
入面大量吉枱,又唔畀人入,叫人喺出面撳飛,跟住明明見到我等咗好耐, 問佢幾時會嗌枱,如果再要等好耐我就去嗌外賣, 然後當我入去入面睇餐牌嗌外賣嗰陣,就無端端係叫十几張枱,突登飛過曬我個number,又唔我補入。 成件事前後唔夠五分鐘。 全部其他有呢啲咁飛系統嘅嘢都會畀你嗌咗個number十分鐘內補入, 呢間咁嘅鋪頭唔識搞呢啲咁衰就唔好搞。 嘢食又難食 仲衰過大x 樂, 冇賣相,啲蝦又唔新鮮 個意粉又太鹹, 個三文魚意粉竟然係甜㗎! 勸你貼錢都唔好呢!
2019-12-23 207 瀏覽
喜歡到沙田Alchemist 食嘢,係因為地方舒服同埋杯咖啡。通常都係飲cappuccino同食全日早餐或腸仔拼盤。以往只覺碟底比較油,食物都不錯,除了煙三文魚外,全日早餐上的其他材料都是即時煎熱,(btw,順帶一提,沙田Simplylife All Day Breakfast嘅番茄係晨早煎焗定,上菜時係凍!),所以都喜歡食Alchemist 既All Day Breakfast。不過,噚日舊scrambled egg 係冇味,而且個樣同色唔似係由鮮蛋煎成,兩條bacon又係冇味,似D非常cheap貨。唔知係平時無留意抑或係差咗就唔肯定。另外,呢間舖(或全線)冇供應pouring cream、冇almond milk、冇牛油,可能我以為間舖頭對咖啡有啲要求,所以對咖啡上配合會多啲啲,但冇law!基本上,呢間舖其他食物都唔錯(朋友食過pasta同甜品)、環境唔錯,值得試試。
2019-12-22
2019-12-17 267 瀏覽
二零一九年十二月星期天中午,沙田。友人提議今天到沙田走走,來個郊區遊。在網上找到這家餐廳好像不錯,就進去試試看。門口有取籌機,先按下人數在外面等候,機器報上號碼裡面就有服務生安排坐位。室內空間感足,明亮偌大舒適,跟一般咖啡廳不一樣,看到還有明信片郵寄服務,時尚中帶文青氣息。我們坐在吧台位置,餐廳採自助點餐服務,選好菜友人就到門口位置排隊點餐。芝士薯條,滿滿一大盤的熱騰騰薯條淋上濃濃的車打芝士醬,看到已經覺得吸引,讓人不自覺一條又一條吃到停不下來。士拉差醬配炸雞翼,炸得金黃香脆的表皮,配上軟嫩雞肉,光吃已經很夠味,友人喜歡沾點醬,對我來說是不用啦。明太子鮮蝦意大利粉,友人喜歡明太子,大蝦已經先剝好殼,蝦味濃郁鮮甜,意大利粉是我們喜歡的彈牙Al Dente 口感,醬汁份量適中,還有很多櫻花蝦,越吃越有味,非常驚喜。點一杯卡布奇諾Cappuccino,奶泡綿密細緻,好好喝,不過對我來說太甜了,友人的也是,意想不到咖啡店的食物質素會比咖啡高出這麼多呢。好豐盛的一頓午餐呢。
二零一九年十二月星期天中午,沙田。

芝士薯條

士拉差醬配炸雞翼

Cappuccino

好豐盛的一頓午餐呢。
2019-12-15
芝士薯條
士拉差醬配炸雞翼
Cappuccino
2019-11-29 821 瀏覽
星期四平日,一個人無所事事,下午閒逛香港文化博物館後,就隨心到館旁的「牧羊少年咖啡 · 慢遞館」嘆下午茶,做一日偽文青。由於還未吃午餐,我爽快點了個有齊豬肉腸、煙三文魚、牛角包、加拿大煙肉、豬柳漢堡、炒蛋、大番茄、白菌粒和茄汁豆的英式全日早餐($85),非常豐富兼典型。與其他餐廳的all day breakfast相比,這個算是不過不失。當中最吸引我的,是那鬆脆牛角包和粗壯豬肉腸,賣飛佛!炒蛋就略嫌失色,未夠香滑!在餐廳半醫肚半放空,給自己暫時無憂無慮,chill!

英式全日早餐

在餐廳半醫肚半放空,給自己暫時無憂無慮,chill!
2019-11-28
英式全日早餐
2019-11-11 701 瀏覽
晚上要去沙田大會堂聽音樂會,就剛好找到這間餐廳,和朋友食個晚飯再去聽音樂會。由新城市過去都不太難找。沒有訂位,幸運地有不用等籌就有位!樓底高,裝修得很「文青」,很合適「打卡」。點了煙三文魚凱撒沙律&三文魚籽和風蜆肉意大利粉,兩個女仔去食,份量剛好。意粉夠熱,味道不錯,值得Encore的餐廳!

由新城市過去都不太難找。沒有訂位,幸運地有不用等籌就有位!

樓底高,裝修得很「文青」,很合適「打卡」。

意粉夠熱,味道不錯,值得Encore的餐廳!
2019-10-28 724 瀏覽
同幾個閨密想搵個地方坐低傾下計,諗住搵個文青地方,點知勁多人😅等位大約等左半小時有位坐低之後,要先到收銀處買野食,之前侍應就會幫手送餐過黎~All day breakfast 腸拼盤黑松露薯條水牛城雞翼兩款靚靚cheesecake 因為我地勁肚餓,所以嗌左好多野食食物質素都ok, 味道唔錯亦唔會太貴。環境方面,樓底算高,空間都算大,不過可能真係太多人,所以有啲噪。如果想搵個靜少少的地方傾計,可能呢度唔係咁適合。

All day breakfast
腸拼盤
黑松露薯條
水牛城雞翼

兩款靚靚cheesecake
因為我地勁肚餓,所以嗌左好多野食
食物質素都ok, 味道唔錯亦唔會太貴。
2019-08-25
2019-10-21 648 瀏覽
幾個朋友,約埋星期六可以食個飯,傾下返工嘅苦與樂,為咗可以輕鬆啲,專登揀咗河邊,文化博物館地下嘅Cafe坐下。首先地方好靚啦,位置都叫鬆動嘅。咁我哋四個就揀咗一個四人餐,一邊充滿零食、小食,希望可以改個開開心心嘅週末。個人覺得佢個黑松露薯條好正,職責,果醬又香黑松露未鍾意食薯條嘅人就應該好鍾意。除此之外,佢話德國腸拼盤,有好多款腸仔,可以大家分享,食極都唔厭呀。食完成個餐之後呢,仲有少少餓,就食埋佢個餐嘅意粉,味道都唔錯,食完之後再食埋佢個甜品窩夫,一人一件,即刻飽晒。而家甜品個位同埋晚餐個胃都已經脹卜卜啦,慢慢傾計,都入夜就離開。

2019-10-20 425 瀏覽
沙田文化博物館樓下嘅牧羊少年餐廳,呢度嘅環境很好,很輕鬆、悠閒、文化氣息的感覺,同博物館呢度嘅氣氛的確10分配合。食物方面,我地點左一個千島醬海鮮pizza,明太子香草意粉,以脆卜卜嘅芝士薯條。個人認為加Pizza最好食,佢係薄批Pizza,每一件衫都有一隻蝦,如果墨魚、以及好多芝士所以總共有六件嘅Pizza,一上枱時真係眼前一亮。味道也好,份量夠。個意粉有啲意想不到,就係原來有啲辣,不過餐牌中未有標明,所以如果唔食得辣嘅朋友,就唔好要叫。意粉本身嘅質地都幾彈牙,有好多香草好香再加啲芝士粉,都好好食。

2019-10-18
2019-10-13 396 瀏覽
支持良心餐廳日式帆立貝鰹魚湯烏冬 $70鰹魚湯味都幾出下 唔會過咸烏冬偏淋 如果有返多啲咬口會更加好但份量偏少 定價有啲高🙈但員工服務同環境都唔錯有機會會再泥試吓其他款~
支持良心餐廳

日式帆立貝鰹魚湯烏冬 $70

鰹魚湯味都幾出下 唔會過咸
烏冬偏淋 如果有返多啲咬口會更加好
但份量偏少 定價有啲高🙈
但員工服務同環境都唔錯
有機會會再泥試吓其他款~