招聘中
應徵
$15,000-$17,000
月薪
2021-03-10 1771 瀏覽
🍄鮮忌廉鮮菌煙三文魚意大利粉🐟 $98(8.5/10)⁣依個意粉好味🤎忌廉汁好creamy好香,汁嘅份量好好,啱啱包裹晒每一次意粉~⁣再加上一堆三文魚碎同菇,超鹹香的🧡但因為佢多忌廉嘅關係,食到後面總有點膩,兩個人share就啱啱好😚⁣⁣🥪英式早午餐🍳 $118 (7/10)⁣整體係個冇咩特別嘅brunch👀所有野都中規中矩。最impress係佢地個菇,調味唔多但就好多汁同勁有菇果種自然味。⁣我同朋友覺我最怪係個椰奶奇亞籽布丁,如果多返點甜味好啲👽~⁣⁣🧇京都春日🍓(草莓窩夫+雲呢拿雪糕🍦)$108 (8.5/10)⁣呢個係成餐最驚喜嘅🥰🥰!⁣窩夫好脆有蛋香,佢嘅雲呢拿雪糕超好味🥸!勁有雲呢拿籽果種香味🍦🍦必試之一❤️⁣⁣🍋🍊水果茶+$0 (7/10)⁣飲落充滿果香而且係完全唔甜的,就係一杯果香加茶味嘅飲品,冇咩特別。⁣⁣🥤冰伯爵咖啡+$36 (7.5/10)⁣飲落先有咖啡香再帶伯爵的香味⛄️面頭有層厚厚的奶泡~攪勻之後整體咖啡味冇咩,隻味有啲似伯爵千層蛋糕🥸如果想飲咖啡味濃嘅依杯就未必啱。⁣

🍄鮮忌廉鮮菌煙三文魚意大利粉🐟 $98(8.5/10)⁣

🥪英式早午餐🍳 $118 (7/10)⁣

呢個係成餐最驚喜嘅🥰🥰!⁣

🍋🍊水果茶+$0 (7/10)⁣

🥤冰伯爵咖啡+$36 (7.5/10)⁣
2021-07-18 0 瀏覽
幾年前曾經幫襯,七月份剛剛重新裝修後再次惠顧😃與家人一行三人惠顧晚餐,我們叫了兩個主食、兩個小食。✌🏻首先出埸有明太子鳯尾蝦意大利粉($118),味道不錯。接著,必食推介有拉差醬法國雞翼($68),質地香脆,醬汁香辣。其中千島香芒牛油果雞肉薄餅($138)係我哋嘅最愛,大大份之餘材料又豐富😋最後,魚湯輕炒西蘭花($68)十分翠綠 軟硬適中,口感啱啱好。裝修後嘅場地更加寬敞,坐得更加舒服😌我下次會再次惠顧!
幾年前曾經幫襯,七月份剛剛重新裝修後再次惠顧😃
與家人一行三人惠顧晚餐,我們叫了兩個主食、兩個小食。✌🏻

裝修後嘅場地更加寬敞,坐得更加舒服😌我下次會再次惠顧!
2021-07-18 0 瀏覽
✨小食拼盤💰138有辣豬肉腸 炸蕃薯條 炸章魚丸 春卷等等配埋千島醬同酸忌廉醬賣相不錯😋味道可以滿足左我呢個選擇困難症既人😛✨炙燒荷蘭汁豬肉排💰78豬肉排好Juice鬆化上面鋪滿一層厚厚嘅芝士忌廉醬熱辣辣最好食😜✨千島香芒牛油果雞肉薄餅💰138pizza份量都頗多芒果超甜🥰🥰🥰牛油果都幾大塊✨鮮忌廉黑松露醬雜菌長通粉💰98忌廉汁creamy,醬汁份量恰到好處🤩包裹曬每一條長通粉😚✨京都春日💰108窩夫香脆有蛋香💕配埋 雲呢拿雪糕兩者真係好Match🥰✨蜜桃奶酪💰56✨蘋果蜜桃鮮打紅茶💰54🚴遠離繁囂既好去處☕️🤍放假就係要chill下🤍🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
✨小食拼盤💰138

pizza份量都頗多
芒果超甜🥰🥰🥰
牛油果都幾大塊

✨鮮忌廉黑松露醬雜菌長通粉💰98
忌廉汁creamy,
醬汁份量恰到好處🤩

🚴遠離繁囂既好去處☕️
🤍放假就係要chill下🤍
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
2021-07-16 0 瀏覽
「牧羊少年咖啡館 (沙田) The Alchemist Cafe 」———————————————————店鋪地址: 位於沙田文林路1號香港文化博物館地下G6號舖———————————————————首先我哋食咗一個沙律先,三文魚生菜好新鮮 加埋麵包粒一齊食!!Yummm…😛😛😛之後, 蜆肉鮮菌忌廉意粉🍝呢個意粉好好食😋食哂都唔會好濟😎😎😎價錢唔平 值得一試🥳!!!!——————————————————
「牧羊少年咖啡館 (沙田)
The Alchemist Cafe 」

———————————————————

店鋪地址:

位於沙田文林路1號香港文化博物館地下G6號舖

———————————————————

首先我哋食咗一個沙律先,
三文魚生菜好新鮮 加埋麵包粒一齊食!!

Yummm…😛😛😛

之後, 蜆肉鮮菌忌廉意粉🍝
呢個意粉好好食😋
食哂都唔會好濟😎😎😎

價錢唔平 值得一試🥳!!!!
——————————————————
2021-07-16 0 瀏覽
之前裝修了一段時間,原來已經重開了,裝修比之前光猛但我個人比較喜歡舊裝修,氣氛較好,信箱牆仍在,慶幸還保留著餐廳的特色。下午茶時間由大圍行過來,等了約20mins 便有位,侍應說用餐時間只有個半鐘。我自己點了English brunch , 朋友點了意粉。個brunch 整得好靚,不過toast and tomato 上菜時已經凍曬,味道一般,反而個yogurt 味道唔錯。朋友説意粉好味道,下次還是點pizza 或pasta 比較穩陣。今次冇叫到Rose chocolate, 因為太飽。上次嚟飲野試過好味,值得一試。最後,我們坐了兩個多小時才離開,有博物館入場証有九折。
2021-07-15 0 瀏覽
今日同兩位友人一齊黎到大圍文化博物館旁邊既 牧羊少年咖啡館👭閒日既晚上, 唔太需要等位 好快就入座!!今日叫咗個牛油果pizza , 小食拼盤 , 豬柳☺️ 個人覺得食物質素幾好 價錢亦相宜!! 其中自己最鍾意小食拼盤入邊嘅墨魚丸 覺得幾好食!! 小食拼盤入邊仲有番薯條 春卷 司華力腸. 上枱既時候 都係熱辣辣 相當不錯👌🏻最後 食哂咁多樣野之後,我哋叫左個窩夫🧇 ,窩夫又熱又脆 加上鮮忌廉同雲呢拿雪糕🍦好好食.敗筆既地方 就係個士多啤梨非常酸!! 🤨

閒日既晚上, 唔太需要等位
好快就入座!!

今日叫咗個牛油果pizza , 小食拼盤 , 豬柳☺️
個人覺得食物質素幾好 價錢亦相宜!!
其中自己最鍾意小食拼盤入邊嘅墨魚丸 覺得幾好食!!
小食拼盤入邊仲有番薯條 春卷 司華力腸.
上枱既時候 都係熱辣辣 相當不錯👌🏻

最後 食哂咁多樣野之後,

我哋叫左個窩夫🧇 ,
窩夫又熱又脆 加上鮮忌廉同雲呢拿雪糕🍦
好好食.
敗筆既地方 就係個士多啤梨非常酸!!
🤨
2021-07-14 0 瀏覽
想食好耐,見到沙田有就順便試下一共叫了四樣芝麻咖啡俄式牛仔柳意粉酸忌廉蕃薯條Tiramisu 甜品先講芝麻咖啡,芝麻味欠奉,不值一飲,叫杯咖啡好過。然後蕃薯條,非常脆,又甜,可惜凍哂,唔知岀餐慢定一早炸定,我估計係岀餐慢,因為意粉都係凍既意粉,啱啱都講過,上面果浸凍嘅,味道ok,牛柳夠淋,但無煎過無炒過,味道差咁啲,$8x 份量唔算多,未必夠飽最後Tiramisu,無影到,面頭咖啡粉好香,但入面超級甜,超級甜,食完都咳左兩聲。面頭係手指蛋糕,無特別,我覺得如果換成手指餅會令個甜品比較有層次。
想食好耐,見到沙田有就順便試下

一共叫了四樣
芝麻咖啡
俄式牛仔柳意粉
酸忌廉蕃薯條
Tiramisu 甜品

先講芝麻咖啡,芝麻味欠奉,不值一飲,叫杯咖啡好過。

2021-07-11 0 瀏覽
每逢星期六都要去沙田附近郊一些活動, 今日特登不吃午餐,留肚去牧羊少年食一個午下午茶因為愛人係all day breakfast粉,無論幾多點都會點一個all day breakfast,今次也不例外, 第二次食它他的all day breakfast ,依然被比冰凍嘅乳酪吸引著,很是特別和健康,愛人很喜歡吃黑松露滑蛋多士。而我則點了青醬雞絲意粉,它的青醬十分濃厚,意粉口感適中,不會太硬也不會太冧 。唯一不足是,青醬比較多油,吃到最後時,碟底會有一層綠色的油。我們點了cappuccino 正常味道咖啡味各樣都合格但不會太標青。難得開了新食店,我們會繼續去光顧。

難得開了新食店,我們會繼續去光顧。
2021-07-10
2021-07-04 0 瀏覽
星期日,想跟愛人食個靚早餐為一日的假期開個靚頭。上網找食早餐的好地方,得知牧羊少年咖啡館重開了,所以就去食。我們點了兩個早午餐,一是英式早午餐(118元包飲料),另一個是素食早午餐(118元包飲料)。兩款早午餐都有黑松露滑蛋多士,我今次想講不是滑蛋而是多士麵包,麵包內有桃乾 ,甜甜的很好食也很特別。 同樣地,兩款早午餐都有乳酪,乳酪不會太甜還有脆脆的有果仁,感覺上很健康。 英式早午餐跟素食早午餐的分別是,英式早午餐是跟兩條早餐腸,素食早午餐是跟半個牛油果。愛人所點的是冰水果茶味道甜甜的,有茶味。 另外的是白桃烏龍茶,普通烏龍茶嘅味道, 只是早上不想喝凍飲又不想喝咖啡,所以點了茶。茶也有很多款,大家可以慢慢選擇。題外話,我終於找到間餐廳所提供的刀是可以切到多士了,很開心~結論是這個店是很舒服的食店,我也會再來光顧。

結論是這個店是很舒服的食店,我也會再來光顧。
2021-07-01 291 瀏覽
2021.07.01 沙田嗰間牧羊少年咖啡館 終於開番啦🤩身為忠粉嘅我當然要去支持一下啦💪🏻新裝修以木色為主調再配上雲石紋嘅餐枱同灰色座位令人感覺好舒服同好warm依家仲多咗好多D卡位好適合約埋成班fd去傾下計又或者飲番杯嘢🍹chill下-English Breakfast- $118意大利黑松露醬炒滑蛋🔸Granola配希臘乳酪🔸蕃茄🔸雜菌法國🇫🇷核桃杏脯包🔸黑松露豬肉腸🔸挪威煙三文魚🔸法邊豆有咁多嘢食🥰你都咪話唔飽之後仲包一杯飲品無論熱or凍都係任君選擇除非你想飲特式嘢啦咁就要加錢啦-是拉差醬法國雞翼 - $68係咪好想知是拉差醬係咩味咧🤔其實就係有d辣辣地嘅味🌶再溝埋沙律醬食落好fresh同埋唔會話太辣小朋友都會食到至於d翼就非常香脆🥰咧個雞翼係我同男朋友次次必叫嘅嘢-日落巴黎- $108另一樣必叫嘅嘢就一定我嘅最愛係WAFFLE💛認真講一句😎我食過咁多間牧羊少年我夠膽講沙田嘅waffle係最好食外脆內軟入面嘅內餡又夠多食落非常之滿足🥰一啖雪糕🍦一啖waffle🧇正到咧🤤
2021.07.01

English  breakfast
是拉差醬法國雞翼
日落巴黎
2021-03-28 552 瀏覽
餐廳由於限聚令關係長枱不能坐滿,等侯時間會略長。內部裝修充滿文青氣氛,牆邊整排都是書架,感覺很有書卷的氣息。••••••••••••••••••••••••••••••拿破崙蕃茄鮮菌本菇長通粉Penne w/ Mushroom in Neapolitan Style $78整體味道十分香濃,蕃茄汁酸酸甜甜惹味又開胃,加上芝士令味道的層次提升。由於蕃茄汁帶點酸正好中和了整體的膩。如果份量多點就更佳。••••••••••••••••••••••••••••••法式芥末雞肉薄餅Chicken Pizza w/ Dijon Mustard $118賣相十分美觀,法式芥末用在Pizza配搭既新穎又恰到好處。芥末和雞肉十分配,芥末的味道很突出但不會辣又不會嗆,加上芝士,吃完也不會太膩。惹嫌薄餅有點過乾和硬。

拿破崙蕃茄鮮菌本菇長通粉

法式芥末雞肉薄餅

2021-03-01 549 瀏覽
疫情下困在家多天,決定出外走走,在網上見到這家咖啡店食物和環境都不錯,相約友人來吃午餐法式蘋果撻配雲呢拿雪糕 $88 由於我不太餓,決定吃甜點當正餐可惜有點失望,因為有雪糕在上面的關係,必須出品後即時上餐,否則雪糕凍得蘋果撻的批底又凍又硬,可能店員較繁忙關係,我只吃到冷冰冰的批底,幸好很香牛油味,扳回一點點分數,而雲呢拿雪糕不能轉成其他口味,雲呢拿味亦不突出,個人認為不值得$88及20分鐘的等候鮮忌廉鮮菌煙三文魚意大利粉 $98意粉偏乾身且份量偏少,配合鮮菌和煙三文魚碎,味道不錯,友人說是自己在家中煮的味道每份午餐另配餐飲:熱蘋果肉桂茶雖然是蘋果肉桂茶包,但味道很香,非常不錯冰伯爵茶咖啡(+$24)伯爵茶味與咖啡味出奇地相配,各自保留自己的香味不被掩蓋,我喜歡這款飲品總括來說,咖啡店的食物一向較遜色,而飲品則不錯,所以來享受這裡的悠閒吧。但對食物不要抱太大期望

法式蘋果撻配雲呢拿雪糕 $88 [需時15-20分鐘]
由於我不太餓,決定吃甜點當正餐

鮮忌廉鮮菌煙三文魚意大利粉 $98

每份午餐另配餐飲:
熱蘋果肉桂茶
雖然是蘋果肉桂茶包,但味道很香,非常不錯

冰伯爵茶咖啡(+$24)

2021-02-22 502 瀏覽
好似好遠離煩囂嘅餐廳舖頭好大, 環境好寛敞😳枱同枱之間都相隔一段距離,完全唔逼🥺因為佢嘅地理位置關係同埋隔離係博物館, 所以佢樓底極高, 好舒服!雖然佢拎飛部機壞壞地, 要有特別嘅技巧先禁到飛😏但staff嘅服務都好好, 好caring同會盡量滿足客人嘅需要😇==============================☕️ 牧羊少年咖啡館 @thealchemistcafehk📍 沙田文林路1號香港文化博物館地下G6號舖 (車公廟站A出口,步行約5分鐘)⏰ 星期一至日 12:00 - 22:00==============================1️⃣ 【京都春日】 $108呢一個係for 2個人,份量都較大有4個切開左嘅waffle🧇、2 個雲尼拿雪糕🍨、有啲士多啤梨🍓同埋醬Waffle黎講都係即叫即整, 上菜個陣都仲熱熱地♨️以個質感黎講,唔係脆亦唔會淋身🤔食落唔會過甜,甜度拿捏得剛好雪糕唔會好快融,就算食得慢,都唔會變到一pat水咁✅成份野總共有3舊cream, 雪糕下面各一舊,隔離又有一舊🤭食完都唔會覺得好油膩好甜,唔會食到好濟食唔到😂啲士多啤梨就表現一般,可能唔係當造?所以唔
好似好遠離煩囂嘅餐廳舖頭好大, 環境好寛敞😳
枱同枱之間都相隔一段距離,完全唔逼🥺
雖然佢拎飛部機壞壞地, 要有特別嘅技巧先禁到飛😏
📍 沙田文林路1號香港文化博物館地下G6號舖
(車公廟站A出口,步行約5分鐘)
⏰ 星期一至日 12:00 - 22:00
1️⃣ 【京都春日】 $108
呢一個係for 2個人,份量都較大
Waffle黎講都係即叫即整, 上菜個陣都仲熱熱地♨️
以個質感黎講,唔係脆亦唔會淋身🤔
食落唔會過甜,甜度拿捏得剛好
雪糕唔會好快融,就算食得慢,都唔會變到一pat水咁✅
食完都唔會覺得好油膩好甜,唔會食到好濟食唔到😂
啲士多啤梨就表現一般,可能唔係當造?所以唔甜,但好彩佢唔係酸,所以影響不大😌
而中間嘅士多啤梨醬,可以提升到整個嘅甜度,並唔係好假好藥水個隻甜味,好自然🥲
所以呢幾樣野一齊食嘅效果係好夾,唔會太甜,2人份量黎講亦都岩岩好🥰
(🔥 怒食指數:8/10)
2️⃣ 【冰水果茶】$46
水果茶方面,我地叫左凍嘅微甜
佢入面有一片片嘅蘋果🍎仲有橙🍊
飲落真係做到微甜嘅效果,更突顯到個茶味🍵
食完個甜品再飲呢杯野,就岩岩好有啲飽,2個人share一流🤪
(🔥 怒食指數:8/10)
🔥評分:
環境:10/10 (堂食)
味道:8/10

💛新界區 #hangry新界
📍屯門 📍葵芳 📍將軍澳

💛港島區 #hangry港島
📍銅鑼灣
💢 所有食物設有加一服務費!
💢 openrice外賣自取75折優惠!
💢 foodpanda外賣自取8折優惠!
冰水果茶
2021-02-07
$84.5 (下午茶)
冰水果茶
一間高質、悠閒、好味又有良心既餐廳😍做過好多實事同支援既店舖,值得更多人支持💪🏻今次去咗沙田文化博物館果間分店,員工服務有禮貌👍🏻細心👍🏻其實佢地係其他區都有分店,大家有興趣都可以去支持下💛叫咗個lunch set既長通粉,但係我已經唔記得叫咩名😂😂😂個長通粉係有驚喜既,好味道,到以家都記得有幾好味,講起就想再食😋阿女就想食tea set既雞翼薯角同小食拼盤,唔錯,都幾好食然後再試甜品,成日都想食Tiramisu,今次終於有機會啦😂總結:食物水準👍🏻服務👍🏻環境👍🏻良心👍🏻👍🏻👍🏻絕對值得幫襯,環境非常好,適合文青打卡,三五知己聚會,同伴侶拍下拖仔都得,正👍🏻💛
一間高質、悠閒、好味又有良心既餐廳😍
做過好多實事同支援既店舖,值得更多人支持💪🏻
今次去咗沙田文化博物館果間分店,員工服務有禮貌👍🏻細心👍🏻
其實佢地係其他區都有分店,大家有興趣都可以去支持下💛

總結:
食物水準👍🏻
服務👍🏻
環境👍🏻
良心👍🏻👍🏻👍🏻

2021-01-24
2021-01-22 1139 瀏覽
今日放假,約咗朋友踩單車,踩單車前,友人帶我食返個靚早餐。餐廳裝潢設計有特式,文青風格,播放的音樂舒服。早餐時間,唔敢食太多,就order咗2個All Day Breakfast,最近差不多日日食All Day Breakfast,開始有啲厭倦😩,不過依家有啲唔同,佢哋仲有餐湯附送,佢哋個蘑菇湯都幾好飲,不過就唔夠熱,講返個早餐先,麻麻哋,尤其是兩條腸仔,好似未熟咁,腸皮都好難先咬得開,其他真係好一般,賣相係可以嘅,中間白色果碗就有啲似西米露,三文魚勁少,得2啖,賣相都一半,屋企整仲靚過佢。佢哋主打咖啡,就試吓啦,我本來想要mocha,一間主打咖啡嘅餐廳居然冇mocha,店員建議我+$24試吓佢哋嘅朱古力Latte,鍾意試新野,都冇所謂啦,試吓囉,結果不似預期,好似一杯牛奶,好少嘅朱古力味,好失望😦整體,除咗環境舒服,音樂好聽,店員服務態度可以之外,食物真的不值一提,平均每人$150 ,早餐來說,是比較貴的,試唔試你哋自己決定啦。
今日放假,約咗朋友踩單車,踩單車前,友人帶我食返個靚早餐。

餐廳裝潢設計有特式,文青風格,播放的音樂舒服。

2021-01-15
$150 (早餐)