2020-10-28
近排迷上了中東菜,愛上了其獨特嘅調味,而且一間比一間驚喜🤩,今次係中環歌賦街(PMQ對落)搵到一間食新派中東菜嘅小餐館,被佢外牆酷似wonderwoman嘅璧畫吸引了過去😍.比起之前係中環食過嘅中東菜餐廳唔同,Bedu裡面冇好華麗嘅裝潢吊飾用黎打卡呃like,反而更注重係食物上同店員與食客之間嘅互動,餐廳使用open kitchen,係bar table上可以一邊飲野,一邊睇住chef烹調一道道佳餚:($55)+($60)(左)+($55)(右)呢三樣野基本上係每檯必點! 佢自家製嘅flatbread暫時係我係香港食過最好食嘅!外表鬆軟,加上表面嘅孜然粉,非常惹味,而flatbread配上hummus(鷹嘴豆泥)基本上係定律黎,呢家嘅hunmus 賣相不錯,配以少少莞茜碎吊味,但略嫌smoky味不夠,但勝在個餅實在烤得太出色了👍🏻 而Labneh則是屬於中東/地中海地區嘅新鮮軟質乳酪,運用了紅辣椒調味,賣相淡粉紅色,食落酸酸地,但辣椒味未見突出.[Baked Feta🧀]($115)呢道菜-菲達芝士源自希臘🇬🇷成塊以蜜糖烤焗至金黃色,外咸內甜,裡面芝士口感則是呈一粒粒狀,就咁食會有啲膩
[Homemade Flatbread]($55)+[Smoky Hummus]($60)(左)+[Red Pepper Labneh]($55)(右)呢三樣野基本上係每檯必點! 佢自家製嘅flatbread暫時係我係香港食過最好食嘅!外表鬆軟,加上表面嘅孜然粉,非常惹味,而flatbread配上hummus(鷹嘴豆泥)基本上係定律黎,呢家嘅hunmus 賣相不錯,配以少少莞茜碎吊味,但略嫌smoky味不夠,但勝在個餅實在烤得太出色了👍🏻 而Labneh則是屬於中東/地中海地區嘅新鮮軟質乳酪,運用了紅辣椒調味,賣相淡粉紅色,食落酸酸地,但辣椒味未見突出.
[Baked Feta🧀]($115)呢道菜-菲達芝士源自希臘🇬🇷成塊以蜜糖烤焗至金黃色,外咸內甜,裡面芝士口感則是呈一粒粒狀,就咁食會有啲膩,建議趁熱連pitabread食(無錯,係無敵百搭😇),口味就未必個個啱,因為偏重口.
Chicken Skewer]($140三串起)中東式嘅串燒,配以蒜頭,醃辣椒,十分香口,記住一定要點勻下底嘅yogurt sauce,令到雞肉更加香滑,乃餐廳招牌之一👍🏻
🤩Rack of Lamb]($210 三隻起)可謂全晚嘅高潮所在,羊排size剛剛好,食落肉質烤至6成左右,切開仲會見到粉嫩嘅肉質👍🏻下底配以garlic labneh 加一粒粒粉紅色嘅蕃石榴籽,甜甜好似爆珠咁配以綿密嘅蒜香乳酪,就咁食點得架,當然要配上pitabread🤣,於是encore了platbread😛
最後甜品我地選擇了冰火嘅組合❄️🔥,火嘅係[Dark Chocolate Pudding]($95)店員介紹係來自turkish嘅甜品,原個即焗,其實即係朱古力心太軟😅只係上面配上yogurt而唔係雪糕,驚喜不大,配上乳酪怪怪地反而我覺得...
不過壓軸嘅冰嘅代表- [Pineapple Millefeuille]✨✨非常出色,粒粒香甜菠蘿相信經rum 酒浸過,配上冰凍雪糕同非常香脆嘅拿破崙餅,上碟時店員會淋上熱焦糖,本身已經係一道體驗冰火口感嘅甜品,而焦糖嘅甜膩巧妙地與微酸嘅菠蘿達至相當嘅平衡,為是次晚餐完美作結(雖然甜品都等左幾耐🤣)