2018-08-26 3651 瀏覽
俗語有云辛苦搵黎自在食,返工辛苦過後梗係食餐好的慰勞下自己。最近工作上波折重重,幾經辛苦終於完成左,唔食返餐好的又點對得住自己呀!呢間燒肉店人氣吾錯,除左主打鹿兒島和牛外,仲有一款聽個名就已經好吸引的,所以豪不猶疑咁選左呢間餐廳做今次的"慰勞宴"。餐廳位置相當方便,地鐵站出口一分鐘距離,環境有格調而且寬敞,感覺唔會局促。為左試,點左一份,雖然價錢唔平,但成個套餐相當豐富,只係烤肉已經有六款包括4%奇跡之牛極上牛肩肉,薩摩牛上等牛赤肉,薩摩牛上等牛肋肉,薩摩牛Sukiyaki上等牛腰背肉,極上牛舌(鹽燒),及是日精選牛扒。除此之外仲有前菜,牛肉湯,牛肉沙律,白飯,甜品同餐飲,真係十分豐盛的套餐。上菜速度十分快,先上牛肉湯及牛肉沙律。牛肉湯鮮甜牛味重,牛展炆得夠腍。而沙律新鮮份量大大份,配上黑酯十分開胃又解膩。之後我最期待的畫面出現了~左上: 是日精選(西冷牛肉粒) 右上: 極上牛舌(鹽燒)中間: 4%奇跡之牛極上牛肩肉左下: 薩摩牛上等牛赤肉右下: 薩摩牛上等牛肋肉最後就是薩摩牛Sukiyaki上等牛腰背肉,還附上生蛋,檸檬,鹽及醬油,可按個人喜好做出吾同食法。最最最喜愛的一定是主角 4

呢間燒肉店人氣吾錯,除左主打鹿兒島和牛外,仲有一款聽個名就已經好吸引的[4%奇跡之牛],所以豪不猶疑咁選左呢間餐廳做今次的"慰勞宴"。

餐廳位置相當方便,地鐵站出口一分鐘距離,環境有格調而且寬敞,感覺唔會局促。為左試[4%奇跡之牛],點左一份[極上烤肉二人套餐],雖然價錢唔平,但成個套餐相當豐富,只係烤肉已經有六款包括4%奇跡之牛極上牛肩肉,薩摩牛上等牛赤肉,薩摩牛上等牛肋肉,薩摩牛Sukiyaki上等牛腰背肉,極上牛舌(鹽燒),及是日精選牛扒。除此之外仲有前菜,牛肉湯,牛肉沙律,白飯,甜品同餐飲,真係十分豐盛的套餐。

之後我最期待的畫面出現了~

左上: 是日精選(西冷牛肉粒)

右上: 極上牛舌(鹽燒)

中間: 4%奇跡之牛極上牛肩肉

左下: 薩摩牛上等牛赤肉

右下: 薩摩牛上等牛肋肉

最最最喜愛的一定是主角 4%奇跡之牛極上牛肩肉,只係外觀已經令人流口水,雪花分佈十分均勻及偏多,輕輕燒過後油香味已經飄晒出黎,入口即溶和油香味完全充滿著整個口,好味程度真係非筆墨能形容。

薩摩牛Sukiyaki上等牛腰背肉同樣喜歡,雪花紋無4%奇跡之牛咁多,所以牛肉味相對較重,但由於薄切的關係,同樣都有入口即溶的效果。

而薩摩牛上等牛肋肉就是太太的最愛,雪花同肉的比例各佔一半,牛肉味同油香味的比例剛剛好,而且又夠腍口。

極上牛舌亦吾錯,十分爽口。

順帶一提,職員會細心的提議品的先後次序,亦會為客人烤肉。對烤肉無信心的客人,就無需擔心因手殘而糟蹋了高級的肉了。