2018-12-03 414 瀏覽
聽聞鹿兒島的氣候與地理,對培育出優質農產品與水產已有優勢,加上鹿兒島一直以最好的飼料來餵飼和牛,更不斷改良飼養技術,因此鹿兒島和牛才能夠做到肉質細緻嫩滑,油脂分佈均勻的質素。今次食到嘅係牛嘅主要嫩滑部位🤗一共8款,依據日本總廚的烤肉教學,跟住依次序去烤,一般烤幾分鐘即可👍 日本的烤肉食法一般係烤牛舌牛舌厚薄適中,好爽脆,加小小鹽,檸檬汁,醬油,非常之好味。 特上牛肋肉係和牛的高級部位,肉質細膩,加適度嘅霜降,自己喜歡五成熟,可以保持肉汁,唔會破壞距地嘅比較,加小小鹽便可,啖啖嫩滑,入口即溶化,正到呢🤗 特上牛柳扒,係其中最貴嘅部位,牛柳扒脂肪較少,加小小鹽,烤到咖啡色,外脆內鬆軟,一口一塊,果然肉質特別鮮嫩,好柔軟,好多肉汁🤗 特上西冷扒,肉質纖維較多,好有嚼頭,牛味好濃郁,6成熟就可以擺響烤網周邊等牛扒休息一下,鎖緊肉汁,加鹽和芥辣,啖啖正😘 牛赤肉,係牛嘅後大腿肉,運動多,所以無太多脂肪,烤三分鐘就已經聞到牛肉香味,咬落去肉味香濃滿滿,香滑多汁。 牛肋條肉,雪花❄️比例岩岩好,烤時會發出陣陣香氣,肉質和油香溶為一齊,好滑好滑😘 頂級

頂級安格斯則腹橫肌牛肉,呢個部位肉係最稀有,帶有適度嘅油脂,口感軟嫩,牛味香濃到不得了,回味無窮😘
仲有好多唔同嘅小食可以Refill.仲有朱古力味雪糕,檸檬雪芭,朱古力雪糕好濃滑,濃濃嘅朱古力味,好滑好綿🎀
2018-11-29
$300 (宵夜)
2018-11-28 151 瀏覽
岩岩開個陣就已經想食,見今日可以早收工,而且仲有宵夜放題🤩唔試下點得!上到去有棵聖誕樹好靚,又同個招牌幾襯😂我地一行三人,今日本身係約左屋企人食野既💓就係食呢個喇~宵夜放題$298 真係幾抵👀👀坐底無耐呢個拼盤就送到,上菜都幾快既,其他食物就係同店員落單的。個全牛盛合賣相真係幾吸引,係根據返牛既部位黎擺放,一次過食咁多款牛滿足😁網燒燒出黎好靚仔,店員會keep住幫手換網,以保持燒出黎最靚👍🏻入正題講返d牛肉先,我最鍾意就係牛上肋同西冷,牛上肋肉味濃又油香。西冷有質感,肉汁豐富。而我平時最愛既牛舌雖然薄切,但口感彈牙肉嫩。另外順帶一提,佢地點燒肉既汁同d肉好夾,清爽解油。黑豚肉:有輕輕餣過,爽肉但油香。雞腿肉:估唔到幾正,除左牛外雞肉都做得唔錯,好滑😌一口芝士小吃:外脆內軟,送酒一流🤭我地當然有叫啤酒($58麒麟生啤)炸和牛丸:呢個幾特別,感覺就好似迷你版既漢堡扒,係手打個隻,內裡有肉汁,唔會乾爭爭。食咁多肉當然要食返d菜,野菜盛合有冬菇、菠蘿、秋葵、茄子。蔬菜新鮮,燒完仍保有水分,菠蘿甜又無渣。大滿足~終於比我試到😁不錯不錯。

上到去有棵聖誕樹好靚,又同個招牌幾襯😂

我地一行三人,今日本身係約左屋企人食野既💓
就係食呢個喇~宵夜放題$298 真係幾抵👀👀
牛肉拼盤

雞腿肉、日本黑豚肉

黑豚肉:有輕輕餣過,爽肉但油香。
雞腿肉:估唔到幾正,除左牛外雞肉都做得唔錯,好滑😌
炸一口芝士小吃

日式炸和牛肉丸

大滿足~終於比我試到😁不錯不錯。

2018-11-27
宵夜
牛肉拼盤
雞腿肉、日本黑豚肉
炸一口芝士小吃
日式炸和牛肉丸
2018-09-17 3153 瀏覽
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-在香港食日式烤肉的餐廳不少,估唔到係尖沙咀The Otto酒店樓上都有間主打食鹿兒島和牛的烤肉店Beefar’s,肉類質素唔錯,坐得舒適。亦發覺唔少日本人黎食烤肉(可能係酒店住客),當天我倆旁邊都坐上了日本客人呢!餐廳裝潢以灰色做主調,配搭簡單佈置,望落簡潔得來又有有時尚感;某些位置更以翠綠的「草」作點綴,突出了主打鹿兒覺和牛的主題。Beefar’s主打招牌的「4% 奇跡之牛」,據說鹿兒島平均每年會出產約13000隻和牛。當中只有約500隻達到A5級且BMS(降霜程度)為10以上的等級,數量不多,故被稱為「4% 奇跡之牛」。叫左個Beefar’s極上烤肉二人套餐 $988,包括左前菜、牛肉沙律、牛肉湯、六款牛肉(已包括4% 奇跡之牛)、白飯、甜品及飲品)。牛肉沙律極上牛肉湯牛肉湯味道就咁飲會稍稍鹹左少少,配白飯較適合;不過湯內的牛肉(也有牛筋)煮得夠軟腍,數量唔少,味道是不錯的。日本和牛整齊的以木盤子上枱,肉質色擇鮮艷,感覺新鮮,光看都吸引!中間的係4% 奇跡之牛肩肉,之後呈U形的分別係鹽燒牛舌、西冷牛柳粒

牛肉沙律

極上牛肉湯

日本和牛整齊的以木盤子上枱,肉質色擇鮮艷,感覺新鮮,光看都吸引!中間的係4% 奇跡之牛肩肉,之後呈U形的分別係鹽燒牛舌、西冷牛柳粒、牛赤肉及牛肋肉。另一碟分開上的係薩摩牛Sukiyaki上等牛腰背肉(薄切)。

成份都係靚既日本牛肉,如果我地自己燒好怕會浪費晒,幸好有店員會幫手燒,田法非常純熟,態度又好,值得一讚!

牛舌,咬落爽口味道很香;

西冷牛柳粒(左下)咬落爽口充滿肉汁,肉味濃郁,食落無渣,好好食。

上等牛肋肉(右上)牛味重、牛赤肉(右下)內腿位置肉質比較有咬口,不失牛味。

4% 奇跡之牛肩肉,每一片都看到細緻的油脂分佈,質感軟嫩細滑,牛脂味明顯,油脂豐腴,確實不錯。

最後食牛腰背肉,大大的一片,輕輕煎過,肉質食落很嫩滑,油份充足,滿咀油香,邪惡!另外附上日本雞蛋,按個人喜好蘸上蛋漿食會更加滑溜。

最後仲有人一球芒果味同豆腐味雪糕同兩杯飲品,好滿足;最重要係食完都唔覺成身油煙味啊。
  • 極上牛肉湯
  • Beefar’s極上烤肉二人套餐
  • 4% 奇跡之牛肩肉
  • 西冷牛柳粒
2018-08-26 2819 瀏覽
俗語有云辛苦搵黎自在食,返工辛苦過後梗係食餐好的慰勞下自己。最近工作上波折重重,幾經辛苦終於完成左,唔食返餐好的又點對得住自己呀!呢間燒肉店人氣吾錯,除左主打鹿兒島和牛外,仲有一款聽個名就已經好吸引的[4%奇跡之牛],所以豪不猶疑咁選左呢間餐廳做今次的"慰勞宴"。餐廳位置相當方便,地鐵站出口一分鐘距離,環境有格調而且寬敞,感覺唔會局促。為左試[4%奇跡之牛],點左一份,雖然價錢唔平,但成個套餐相當豐富,只係烤肉已經有六款包括4%奇跡之牛極上牛肩肉,薩摩牛上等牛赤肉,薩摩牛上等牛肋肉,薩摩牛Sukiyaki上等牛腰背肉,極上牛舌(鹽燒),及是日精選牛扒。除此之外仲有前菜,牛肉湯,牛肉沙律,白飯,甜品同餐飲,真係十分豐盛的套餐。上菜速度十分快,先上牛肉湯及牛肉沙律。牛肉湯鮮甜牛味重,牛展炆得夠腍。而沙律新鮮份量大大份,配上黑酯十分開胃又解膩。之後我最期待的畫面出現了~左上: 是日精選(西冷牛肉粒) 右上: 極上牛舌(鹽燒)中間: 4%奇跡之牛極上牛肩肉左下: 薩摩牛上等牛赤肉右下: 薩摩牛上等牛肋肉最後就是薩摩牛Sukiyaki上等牛腰背肉,還附上生蛋,檸檬,鹽及醬油,可按個人喜好做出吾同

餐廳位置相當方便,地鐵站出口一分鐘距離,環境有格調而且寬敞,感覺唔會局促。為左試[4%奇跡之牛],點左一份[極上烤肉二人套餐],雖然價錢唔平,但成個套餐相當豐富,只係烤肉已經有六款包括4%奇跡之牛極上牛肩肉,薩摩牛上等牛赤肉,薩摩牛上等牛肋肉,薩摩牛Sukiyaki上等牛腰背肉,極上牛舌(鹽燒),及是日精選牛扒。除此之外仲有前菜,牛肉湯,牛肉沙律,白飯,甜品同餐飲,真係十分豐盛的套餐。

之後我最期待的畫面出現了~

左上: 是日精選(西冷牛肉粒)

右上: 極上牛舌(鹽燒)

中間: 4%奇跡之牛極上牛肩肉

左下: 薩摩牛上等牛赤肉

右下: 薩摩牛上等牛肋肉

最後就是薩摩牛Sukiyaki上等牛腰背肉,還附上生蛋,檸檬,鹽及醬油,可按個人喜好做出吾同食法。

最最最喜愛的一定是主角 4%奇跡之牛極上牛肩肉,只係外觀已經令人流口水,雪花分佈十分均勻及偏多,輕輕燒過後油香味已經飄晒出黎,入口即溶和油香味完全充滿著整個口,好味程度真係非筆墨能形容。

薩摩牛Sukiyaki上等牛腰背肉同樣喜歡,雪花紋無4%奇跡之牛咁多,所以牛肉味相對較重,但由於薄切的關係,同樣都有入口即溶的效果。

而薩摩牛上等牛肋肉就是太太的最愛,雪花同肉的比例各佔一半,牛肉味同油香味的比例剛剛好,而且又夠腍口。

極上牛舌亦吾錯,十分爽口。

順帶一提,職員會細心的提議品的先後次序,亦會為客人烤肉。對烤肉無信心的客人,就無需擔心因手殘而糟蹋了高級的肉了。
2018-08-02 3370 瀏覽
最近有間好出名嘅鹿兒島燒肉大受我嘅朋友歡迎,較前明明唔算平,但係我幾乎全部朋友都去食過,今次想去發現環境真係幾好,嘢食都好高質素,估唔到原來都係四州集團。牛之藏和牛盛合$398首先我哋決定叫個二人盛合先,再叫其他牛肉試多啲,呢一個分別有薩摩牛上等特上同埋嘅牛肋肉,仲有薩摩牛上等牛赤肉,薩摩牛後腿肉,薩摩牛牛肋肉,同埋牛柳扒。其實每一隻我都覺得幾好食,但係我個人最鍾意就係上等,因為呢一隻用咗少少醬汁去醃,食落甜甜地帶起個鮮味,而且每塊牛嘅雪花分布都好平均,越相等嘅就越多雪花,越入口即溶。頂級牛小排$88上等牛舌$88和牛面頰肉$58比起頭先嘅盛合, 我更加鍾意散叫,可能因為我自己本身鍾意食嘅牛嘅部份好窄,比較鍾意份量多少少但係我自己鍾意食嘅,而呢三個裏面,我最鍾意嘅就係牛小排,首先牛小排有返一定嘅厚度,咬落去口感會好啲,以這雪花分布都好平均,每一啖都有好濃嘅牛肉味。牛舌同樣都幾出色,首先份量唔少,厚薄啱啱好,好快熟,但係又唔會太薄冇口感,最重要係我一直都覺得牛舌係最有牛味嘅一個部份,雖然少啲油香,但係就好有質感。面頰肉方面比較少脂肪,食起上嚟比較韌,而且有筋,但係肉質好嫩。野菜盛合$78

牛之藏和牛盛合$398

頂級牛小排$88
上等牛舌$88
和牛面頰肉$58

野菜盛合$78

有冬菇,秋葵,粟米,菠蘿,茄子,份量算多,而且新鮮。

牛肉沙律$78

牛肉沙律啲菜好新鮮,上面有四塊燒牛肉,外皮燒得好香脆,裏面仲係粉紅色,火候啱啱好,仲靚過自己燒,識落比較似係自助餐食到嘅燒牛肉,冇油香,但係好有咬口,好適合做沙律。

韓式和牛石鍋飯$88

呢個一上枱已經聞到好香嘅牛油香味,但係出奇地好難先搵到牛肉,因為佢切得好碎,同啲飯粒融為一體。

極上牛肉拉麵$68

呢個又係另外一個好出奇,價錢完全五季,但係喺裏面搵到成五六舊牛腩連筋,質素絕對唔差,拉麵好煙韌,牛肉湯底非常濃味,但係有少少辣。
2018-07-15
2天前 12 瀏覽
鹿兒島縣出產的薩摩和牛,尤其係上等牛腰背肉(薄切),職員會幫手燒,入口即溶,口腔滿佈和牛的油脂。另外的牛舌,牛肩肉相對上較厚身,因此會較有咬口,但食得出牛味所有食品如和牛海膽壽司、炸和牛丸,炆牛根都食得出當中牛的味道,甚至配料都好鮮甜職員亦非常有禮貌,頻密換燒盤,整體好滿意星期一至四 2100後星期五六日公眾假期2130後發現做緊放題,部分野飲野食任食,外加一份和牛拼盤(按人計),每人$298。好似宵夜時段食會抵啲🤔是次套餐價錢:$1181(唔計海膽壽司個碟,價值$128),而套餐除了以上圖片,仲有餐飲、甜品同兩碗飯評分:9🐷hkfooddetector

職員亦非常有禮貌,頻密換燒盤,整體好滿意

星期一至四 2100後

評分:9🐷

hkfooddetector

2天前 0 瀏覽
今日又勁趕時間,泥到金馬倫道零食物語隔離呢間好似商廈既酒店,快食個🐂定食先。燒唔切,只可以食以上幾款。午市包餐飲。第一個餐,好似幾靚喎。 八爪魚🐙係我最愛♥️沙律幾新鮮,麵豉湯同白飯冇咩特別。牛舌有點令我失望,唔夠厚,有少少硬,調味還可以,但下次會試其他。第二個餐有半價優惠所有配菜都同牛舌餐一樣。牛𦟌炆得幾淋,湯偏辣,有流心蛋一隻,紅白蘿蔔等。整體有3.5粒⭐️如果你鍾意我今次既分享,請你馬上立即宜家就俾個♥️同關注我😬按我個頭像然後按「關注」🙇🏻‍♀️

燒唔切,只可以食以上幾款。

午市包餐飲。

烤上等牛舌定食

烤上等牛舌定食

第二個餐有半價優惠
極上牛肉湯麵定食

4天前
極上牛肉湯麵定食
6天前 15 瀏覽
聽聞尖沙咀有間日式燒肉最近推出宵夜放題,298有高質和牛燒肉,今晚馬上相約朋友來試試,餐廳名字叫beefars,出名食鹿兒島燒肉,每日由日本直送,而且每天的牛都由不同農夫飼養,更有專頁介紹會位農夫,看得出餐廳對食材的用心,主材是這盤和牛全牛盛合,還貼心的教你每個部位的食用次序和建議食法,我這個外行人看著說明也燒得有板有眼,完成沒有失手雖然和牛不是任食,但menu上其他食品都是任食的,而且質素十分高,$298完全值回票價,物超所值,這一餐值得推薦!

2018-11-21
6天前 18 瀏覽
今日做野做耐左..夜晚9點幾見到有間燒肉宵夜放題好肚餓9秒9衝左上去門口裝修幾靚..好骨緻既感覺宵夜放題298/位每位有一份指定既牛之後有30款其他野食任食黑豚肉同雞肉都係全食指定既牛係牛既不同部位可以食晒不同既部位好滿足最好食既部位係牛肋肉&牛肋條入口即溶好似係日本食咁..有D部位仲要未食過既添有機會試倒未食過牛既臉頰肉幾彈口..得一份真係唔夠喉..D牛都係靚牛黎叫左個石窩飯配埋D牛一齊食急不及待食晒牛先食其他有叫前菜熟食..炸一口芝士好食好多芝士..野菜沙律必點因為燒烤太熱氣同流..要食返D菜雞肉好滑..豚肉比較肥..不過燒完食又幾好食豚肉無食咁多..反而鐘意食雞肉其實一開始以為唔夠食得一份牛但食落咁多肉..都好夠..我係眼闊肚窄飲品叫左一杯荔枝梳打..唔係太甜好夠氣臨走仲食左荔枝味雪糕最欣賞都係高質既牛$298位宵夜放題有咁既質素..性價比好高下之次會再黎食
今日做野做耐左..
夜晚9點幾見到有間燒肉宵夜放題

可以食晒不同既部位好滿足
最好食既部位係牛肋肉&牛肋條入口即溶

好似係日本食咁..有D部位仲要未食過既添
有機會試倒

未食過牛既臉頰肉幾彈口..
得一份真係唔夠喉..D牛都係靚牛黎

$298位宵夜放題
有咁既質素..性價比好高
下之次會再黎食
2018-12-06 33 瀏覽
因為宵夜優惠而幫襯21:00後 $298/1(再加一)有八種唔同部位既和牛燒肉,配搭30款食物。因為落雨,所以早啲上去,職員都好好,俾我地可以入去坐住先,但就話9點先可以叫野食。急不及待既燒肉要起動啦~~有個Menu教你燒/食八個部位既次序,燒到幾熟,同埋點咩醬料係最好,我地都好緊張咁跟住做。大家結論都係中間既上下嗰兩個部位最好食,可能因為有啲厚度,同埋有油脂,真係做到入口即溶。而patpat位置就太un了。其他食物黎講,黑豚肉喺冇期望下幾有驚喜,好好食!炸物都幾好,炸芝士一口球真係好足料既芝士,感覺好飽,大家唔敢食太多牛肉薯餅我覺得都好味,但朋友都係怕太飽唔敢食太多,反而炸魷魚粒、炸小池魚多人欣賞😆😆野飲既巨峰提子梳打同荔枝梳打都好唔錯,荔枝梳打真係有粒荔枝肉!另外酒鬼們不甘寂寞叫左梅酒同手工啤飲~我叫左柚子梅酒,朋友叫左另一款,好似係四洲梅酒?試左佢一啖,佢嗰種酒味重啲,我既柚子梅酒當然冇咁勁啦!雖然和牛唔係任食,但其實配埋其他任食野都好飽。
因為宵夜優惠而幫襯
21:00後 $298/1(再加一)
有八種唔同部位既和牛燒肉,配搭30款食物。

急不及待既燒肉要起動啦~~

雖然和牛唔係任食,但其實配埋其他任食野都好飽。
高質燒肉之選,宵夜時段只要$298,價錢合宜,食物用料高級,除了牛肉不能翻點,還有雞肉及五花腩可以任點,前菜牛肉餅及炸牛肉丸也是翻點首選。牛肉餅的薯蓉細滑,麵包糠炸皮香脆,份量有手掌般大。炸牛肉丸,入囗較為乾身。全牛盛合:精選牛扒、薩摩牛特上牛肋肉、牛赤肉、特上西冷扒、牛肋條肉、上等牛舌、和牛面頰肉、頂級安格斯側腹橫肌牛肉上等牛舌牛舌厚實肥美,入囗爽彈有嚼勁。特上牛肋肉屬和牛高級部位,肉質細膩,帶有霜降,五成熟,可以保持肉汁,囗感嫩滑,入口即溶化。特上牛柳扒牛柳扒脂肪較少,烤到褐色便可,肉質鮮嫩,囗感軟腍富肉汁。特上西冷扒肉質纖維多,有嚼勁,牛味濃郁,烤至有烙紋便可食用。牛赤肉屬後大腿肉,運動多,較少脂肪,肉味香濃。牛肋條肉肉質嫩身,充滿油香。頂級安格斯則腹橫肌牛肉屬為稀有部分,油脂均勻,口感軟嫩,牛味香濃。黑豚肉薄切脂肪較為多,易搶火,入囗滿囗油脂,色澤金黃。雞肉雞肉經醃製,醬汁香甜,燒至金黃外皮微焦便可,入囗帶甜,肉質嫩滑,蘸些柚子醋可以更開胃。蔬菜盤及菠蘿也不錯,可以任點。飲品:如果放工比較晚的你可以選擇來這邊用餐。

牛肉餅的薯蓉細滑,麵包糠炸皮香脆,份量有手掌般大。
炸牛肉丸,入囗較為乾身。

上等牛舌
牛舌厚實肥美,入囗爽彈有嚼勁。

特上牛肋肉

特上牛柳扒
牛柳扒脂肪較少,烤到褐色便可,肉質鮮嫩,囗感軟腍富肉汁。

特上西冷扒
肉質纖維多,有嚼勁,牛味濃郁,烤至有烙紋便可食用。

牛赤肉
屬後大腿肉,運動多,較少脂肪,肉味香濃。

牛肋條肉
肉質嫩身,充滿油香。

頂級安格斯則腹橫肌牛肉
屬為稀有部分,油脂均勻,口感軟嫩,牛味香濃。
黑豚肉薄切
脂肪較為多,易搶火,入囗滿囗油脂,色澤金黃。
雞肉
蔬菜盤及菠蘿也不錯,可以任點。

飲品:

如果放工比較晚的你可以選擇來這邊用餐。
是日小妹收工係tst 睇完戲,同朋友三個一齊去食宵夜放題牛魔王既我提議試下呢間我早就相中左既鹿兒島燒肉因為見佢有宵夜放題,仲要係上盛既質素當然要去試下啦😛一上到3樓出𨋢就見到一顆聖誕樹,都幾有節日氣氛好襯個餐廳名既顏色睇張Menu已經見到有30款食物可以任食,雖然牛只係每人得8件,但以宵夜黎講真係勁大罪惡感呀其他食物種類都好多平時食開某角既小妹,睇黎今日可以試更多野食井井有條既擺位,仲有柚子豉油叫完餐等左一陣主角就登場啦作為牛魔王既我,要比好多分佢個木既盛盤因為係一隻牛牛咁既樣好可愛!而且仲放埋係相應部位,等你知道係食緊邊part牛側胸腹肉真係好正,夠晒牛味又有口感,新鮮先可以燒完出黎仲咁林香鮮味而且爐火適合所以燒出黎就算普通人都燒到有網紋我仲回味緊小妹自戀一下,以普通人黎講燒成咁要讚下自己仲有人人都喜歡既牛舌佢好爽口,係一片薄切,但亦唔會冇牛味,輕輕吱上小小檸檬汁,味道更鮮不過略帶一點咸呢個沙律小妹同朋友基乎一人叫左一客,食食下牛覺得膩都唔怕,食下沙律就可以再開波食下黑豚肉雞肉同飲下味噌湯都係個唔錯既選擇仲有一口芝士食呢個好正呀!好濃芝士味又唔會好厚炸粉,一口一舊就太漏,小妹分兩啖食
是日小妹收工係tst 睇完戲,同朋友三個一齊去食宵夜放題
牛魔王既我提議試下呢間我早就相中左既鹿兒島燒肉
因為見佢有宵夜放題,仲要係上盛既質素
當然要去試下啦😛

一上到3樓出𨋢就見到一顆聖誕樹,都幾有節日氣氛
好襯個餐廳名既顏色

其他食物種類都好多
平時食開某角既小妹,睇黎今日可以試更多野食

井井有條既擺位,仲有柚子豉油

叫完餐等左一陣主角就登場啦
作為牛魔王既我,要比好多分佢個木既盛盤

牛側胸腹肉
真係好正,夠晒牛味又有口感,新鮮先可以燒完出黎仲咁林香鮮味
而且爐火適合所以燒出黎就算普通人都燒到有網紋
我仲回味緊

小妹自戀一下,以普通人黎講燒成咁要讚下自己

仲有人人都喜歡既牛舌
不過略帶一點咸