2天前 44 瀏覽
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-在香港食日式烤肉的餐廳不少,估唔到係尖沙咀The Otto酒店樓上都有間主打食鹿兒島和牛的烤肉店Beefar’s,肉類質素唔錯,坐得舒適。亦發覺唔少日本人黎食烤肉(可能係酒店住客),當天我倆旁邊都坐上了日本客人呢!餐廳裝潢以灰色做主調,配搭簡單佈置,望落簡潔得來又有有時尚感;某些位置更以翠綠的「草」作點綴,突出了主打鹿兒覺和牛的主題。Beefar’s主打招牌的「4% 奇跡之牛」,據說鹿兒島平均每年會出產約13000隻和牛。當中只有約500隻達到A5級且BMS(降霜程度)為10以上的等級,數量不多,故被稱為「4% 奇跡之牛」。叫左個Beefar’s極上烤肉二人套餐 $988,包括左前菜、牛肉沙律、牛肉湯、六款牛肉(已包括4% 奇跡之牛)、白飯、甜品及飲品)。牛肉沙律極上牛肉湯牛肉湯味道就咁飲會稍稍鹹左少少,配白飯較適合;不過湯內的牛肉(也有牛筋)煮得夠軟腍,數量唔少,味道是不錯的。日本和牛整齊的以木盤子上枱,肉質色擇鮮艷,感覺新鮮,光看都吸引!中間的係4% 奇跡之牛肩肉,之後呈U形的分別係鹽燒牛舌、西冷牛柳粒

牛肉沙律

極上牛肉湯

日本和牛整齊的以木盤子上枱,肉質色擇鮮艷,感覺新鮮,光看都吸引!中間的係4% 奇跡之牛肩肉,之後呈U形的分別係鹽燒牛舌、西冷牛柳粒、牛赤肉及牛肋肉。另一碟分開上的係薩摩牛Sukiyaki上等牛腰背肉(薄切)。

成份都係靚既日本牛肉,如果我地自己燒好怕會浪費晒,幸好有店員會幫手燒,田法非常純熟,態度又好,值得一讚!

牛舌,咬落爽口味道很香;

西冷牛柳粒(左下)咬落爽口充滿肉汁,肉味濃郁,食落無渣,好好食。

上等牛肋肉(右上)牛味重、牛赤肉(右下)內腿位置肉質比較有咬口,不失牛味。

4% 奇跡之牛肩肉,每一片都看到細緻的油脂分佈,質感軟嫩細滑,牛脂味明顯,油脂豐腴,確實不錯。

最後食牛腰背肉,大大的一片,輕輕煎過,肉質食落很嫩滑,油份充足,滿咀油香,邪惡!另外附上日本雞蛋,按個人喜好蘸上蛋漿食會更加滑溜。

最後仲有人一球芒果味同豆腐味雪糕同兩杯飲品,好滿足;最重要係食完都唔覺成身油煙味啊。
  • 極上牛肉湯
  • Beefar’s極上烤肉二人套餐
  • 4% 奇跡之牛肩肉
  • 西冷牛柳粒
2018-08-26 952 瀏覽
俗語有云辛苦搵黎自在食,返工辛苦過後梗係食餐好的慰勞下自己。最近工作上波折重重,幾經辛苦終於完成左,唔食返餐好的又點對得住自己呀!呢間燒肉店人氣吾錯,除左主打鹿兒島和牛外,仲有一款聽個名就已經好吸引的[4%奇跡之牛],所以豪不猶疑咁選左呢間餐廳做今次的"慰勞宴"。餐廳位置相當方便,地鐵站出口一分鐘距離,環境有格調而且寬敞,感覺唔會局促。為左試[4%奇跡之牛],點左一份,雖然價錢唔平,但成個套餐相當豐富,只係烤肉已經有六款包括4%奇跡之牛極上牛肩肉,薩摩牛上等牛赤肉,薩摩牛上等牛肋肉,薩摩牛Sukiyaki上等牛腰背肉,極上牛舌(鹽燒),及是日精選牛扒。除此之外仲有前菜,牛肉湯,牛肉沙律,白飯,甜品同餐飲,真係十分豐盛的套餐。上菜速度十分快,先上牛肉湯及牛肉沙律。牛肉湯鮮甜牛味重,牛展炆得夠腍。而沙律新鮮份量大大份,配上黑酯十分開胃又解膩。之後我最期待的畫面出現了~左上: 是日精選(西冷牛肉粒) 右上: 極上牛舌(鹽燒)中間: 4%奇跡之牛極上牛肩肉左下: 薩摩牛上等牛赤肉右下: 薩摩牛上等牛肋肉最後就是薩摩牛Sukiyaki上等牛腰背肉,還附上生蛋,檸檬,鹽及醬油,可按個人喜好做出吾同

餐廳位置相當方便,地鐵站出口一分鐘距離,環境有格調而且寬敞,感覺唔會局促。為左試[4%奇跡之牛],點左一份[極上烤肉二人套餐],雖然價錢唔平,但成個套餐相當豐富,只係烤肉已經有六款包括4%奇跡之牛極上牛肩肉,薩摩牛上等牛赤肉,薩摩牛上等牛肋肉,薩摩牛Sukiyaki上等牛腰背肉,極上牛舌(鹽燒),及是日精選牛扒。除此之外仲有前菜,牛肉湯,牛肉沙律,白飯,甜品同餐飲,真係十分豐盛的套餐。

之後我最期待的畫面出現了~

左上: 是日精選(西冷牛肉粒)

右上: 極上牛舌(鹽燒)

中間: 4%奇跡之牛極上牛肩肉

左下: 薩摩牛上等牛赤肉

右下: 薩摩牛上等牛肋肉

最後就是薩摩牛Sukiyaki上等牛腰背肉,還附上生蛋,檸檬,鹽及醬油,可按個人喜好做出吾同食法。

最最最喜愛的一定是主角 4%奇跡之牛極上牛肩肉,只係外觀已經令人流口水,雪花分佈十分均勻及偏多,輕輕燒過後油香味已經飄晒出黎,入口即溶和油香味完全充滿著整個口,好味程度真係非筆墨能形容。

薩摩牛Sukiyaki上等牛腰背肉同樣喜歡,雪花紋無4%奇跡之牛咁多,所以牛肉味相對較重,但由於薄切的關係,同樣都有入口即溶的效果。

而薩摩牛上等牛肋肉就是太太的最愛,雪花同肉的比例各佔一半,牛肉味同油香味的比例剛剛好,而且又夠腍口。

極上牛舌亦吾錯,十分爽口。

順帶一提,職員會細心的提議品的先後次序,亦會為客人烤肉。對烤肉無信心的客人,就無需擔心因手殘而糟蹋了高級的肉了。
2018-08-02 1933 瀏覽
最近有間好出名嘅鹿兒島燒肉大受我嘅朋友歡迎,較前明明唔算平,但係我幾乎全部朋友都去食過,今次想去發現環境真係幾好,嘢食都好高質素,估唔到原來都係四州集團。牛之藏和牛盛合$398首先我哋決定叫個二人盛合先,再叫其他牛肉試多啲,呢一個分別有薩摩牛上等特上同埋嘅牛肋肉,仲有薩摩牛上等牛赤肉,薩摩牛後腿肉,薩摩牛牛肋肉,同埋牛柳扒。其實每一隻我都覺得幾好食,但係我個人最鍾意就係上等,因為呢一隻用咗少少醬汁去醃,食落甜甜地帶起個鮮味,而且每塊牛嘅雪花分布都好平均,越相等嘅就越多雪花,越入口即溶。頂級牛小排$88上等牛舌$88和牛面頰肉$58比起頭先嘅盛合, 我更加鍾意散叫,可能因為我自己本身鍾意食嘅牛嘅部份好窄,比較鍾意份量多少少但係我自己鍾意食嘅,而呢三個裏面,我最鍾意嘅就係牛小排,首先牛小排有返一定嘅厚度,咬落去口感會好啲,以這雪花分布都好平均,每一啖都有好濃嘅牛肉味。牛舌同樣都幾出色,首先份量唔少,厚薄啱啱好,好快熟,但係又唔會太薄冇口感,最重要係我一直都覺得牛舌係最有牛味嘅一個部份,雖然少啲油香,但係就好有質感。面頰肉方面比較少脂肪,食起上嚟比較韌,而且有筋,但係肉質好嫩。野菜盛合$78

牛之藏和牛盛合$398

頂級牛小排$88
上等牛舌$88
和牛面頰肉$58

野菜盛合$78

有冬菇,秋葵,粟米,菠蘿,茄子,份量算多,而且新鮮。

牛肉沙律$78

牛肉沙律啲菜好新鮮,上面有四塊燒牛肉,外皮燒得好香脆,裏面仲係粉紅色,火候啱啱好,仲靚過自己燒,識落比較似係自助餐食到嘅燒牛肉,冇油香,但係好有咬口,好適合做沙律。

韓式和牛石鍋飯$88

呢個一上枱已經聞到好香嘅牛油香味,但係出奇地好難先搵到牛肉,因為佢切得好碎,同啲飯粒融為一體。

極上牛肉拉麵$68

呢個又係另外一個好出奇,價錢完全五季,但係喺裏面搵到成五六舊牛腩連筋,質素絕對唔差,拉麵好煙韌,牛肉湯底非常濃味,但係有少少辣。
2018-07-15
2018-07-20 1868 瀏覽
[ #生日飯系列 | 依家興食A4和牛🥩]••如果你係街見到我黑口黑面,唔使驚係天生既🌚話說我屋企個廳放左一張我小學同駝鳥影既相👧🏻🦆比我啲朋友見到放上ig恥笑😭話我個樣好似想殺人全家咁🔪個日約左食生日飯,佢地等緊我離遠見到我,然後又話我過馬路個樣好似想殺人全家咁🤦🏻‍♀️⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆🔹Beefar’s 全牛盛合($848/四人用)⭐️8/10➸ 店員先介紹食既次序,先食中間,再外圍U字型咁食💁🏻‍♂️,▫️中間有特上牛肋肉、特上牛柳扒、上等牛舌🐮我覺得中間既最高質,亦係油脂較多既,我偏好油份重👍🏻我最鍾意牛肋肉入口軟稔,滿口油個種感覺太正了🤤而牛舌係薄切所以都好爽口👅▫️外圍有頂級美國西冷、牛赤肉、牛小排🐮呢幾款無咁多油,相對上肉汁澎湃好多💦比較有牛應有既咬口,比較有食緊肉既感覺🤣右下深色啲個兩款有種甜甜地既味...🙊-🔹牛之藏和牛盛合($398/二人用)⭐️8/10呢Set係上面個Set既精華版✨有哂之前個Set最高質既種類(我認為)😍 如果係兩個人食,我建議揀呢個👍🏻但就無牛舌,食燒肉無牛舌就好唔圓滿👅-🔹韓式和牛石鍋飯($88)⭐️7/10🔹極上牛肉湯飯($68)⭐️我無食😂純粹為左飽啲
[ #生日飯系列 | 依家興食A4和牛🥩]

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆

🔹牛之藏和牛盛合($398/二人用)⭐️8/10

🔹韓式和牛石鍋飯($88)⭐️7/10

🔹極上牛肉湯飯($68)⭐️我無食😂
純粹為左飽啲所以叫兩個飯🍚

🔺我地5個人食,都覺得唔算好飽🤭🤭不過成晚都有人燒比我地食,仲幫我做手模,好幸福❤️
🔺埋單之後,每人送一包十片既四洲紫菜😮
2018-07-16 1305 瀏覽
餐廳位於酒店二樓,有專用電梯設置。出電梯口,門面以大塊仿磚作牆身,以野草等佈滿在店名上。四人坐位闊落,中間一個燒烤爐,因為抽風系統設在爐底,整間餐廳空氣流通,無油煙味,女仕們也不用擔心衣服包包沾上氣味了。Beerfar's 全牛盛合(4人用)hkd 958木盆以整隻牛作結構圖樣,基本上把牛肉擺放在木盆對應位置上,客人對該肉屬於哪部位一目了然。這類燒肉盛合可讓客人一嚐多種部分,品嚐不同口感。木盆上置有一塊肥膏,可先行以此預熱。上等牛舌:薄滑而柔軟,入口細膩,咬下帶點韌度薩摩牛牛肋肉條:肉質爽口彈牙,越咬越滲油香特上西冷:肉味較濃,肉質硬度適中肩肉:質感較煙韌,脂肪相對較少,肉質緊緻香口肉眼:肉質軟腍,脂肪含量較高,平均分佈,入口油香十足,入口即融極上牛肉湯麵 hkd 78整碗以石窩盛載,牛肉份量多,足足五大件,包括牛肉及筋肉,再加隻生蛋點綴。牛肉肉味濃郁,牛肉柔順結實,湯汁濃而不油,幼麵富韌性而彈牙,味道香醇美味,量多飽肚。餐牌也有一些兩人套餐及單點肉品:現時餐廳推廣,每位客人均會送上四洲紫菜,意外驚喜。整體來說,餐廳環境舒適,空氣流通,上菜速度超快,食材新鮮高質,高檔之選。

Beerfar's 全牛盛合(4人用)hkd 958

木盆上置有一塊肥膏,可先行以此預熱。

上等牛舌:薄滑而柔軟,入口細膩,咬下帶點韌度
薩摩牛牛肋肉條:肉質爽口彈牙,越咬越滲油香
特上西冷:肉味較濃,肉質硬度適中
肩肉:質感較煙韌,脂肪相對較少,肉質緊緻香口

極上牛肉湯麵 hkd 78

餐牌也有一些兩人套餐及單點肉品:

現時餐廳推廣,每位客人均會送上四洲紫菜,意外驚喜。

• 極上牛肉湯麵
  • 全牛盛合
2018-09-05 76 瀏覽
日本嘅燒肉質素非常高,自從食過一次之後實在念念不忘,尖沙咀嘅呢間燒肉店就係以鹿兒島和牛為主打,係忽視價錢嘅情況下,我決定放飛自我咁同朋友去品嚐。餐廳非常近地鐵站,裝修亦好高級舒適,職員亦都好詳細咁介紹每一款牛肉,食嘅次序都有講解。附上呢個烤肉教學,就更加清楚。牛肉沙律 $78蔬菜非常新鮮,燒牛肉裡面仲係粉紅色,而外面已經熟左。牛之藏和牛盛盒 二人用 $398分別係是日精選牛扒、蕯摩牛特上牛肋肉、薩摩牛上等牛肋肉、薩摩牛上等牛赤肉、薩摩牛牛後腿肉同埋薩摩牛牛肋肉。真係每款肉嘅口感都唔同,牛肋肉就充滿油香味,而且入口有即融嘅感覺,特上牛肋肉嘅口感當然更好,每塊肉嘅脂肪分佈得都好平均好似雪花咁。頂級牛小排 $88上等牛舌 $88和牛面脥肉 $58牛小排口感比較好,咬落有肉汁,好嫩滑,牛舌薄薄地而且好有彈性,有咬口,而面脥肉因為筋比較多,會比較韌。野菜盛盒 $78有菠蘿、冬菇、茄子、粟米同秋葵,最特別係竟然有秋葵,不過可惜我興趣唔大,反而燒菠蘿好甜好味。韓式和牛石鍋飯 $88牛肉嘅份量比較少,切得太碎。極上牛肉湯麵 $68拉麵好彈牙,牛肉份量多,可惜有少許辣。呢餐都算貴,不過一分錢 一分貨,真

附上呢個烤肉教學,就更加清楚。

牛肉沙律 $78

蔬菜非常新鮮,燒牛肉裡面仲係粉紅色,而外面已經熟左。

牛之藏和牛盛盒 二人用 $398

頂級牛小排 $88
上等牛舌 $88
和牛面脥肉 $58

野菜盛盒 $78

韓式和牛石鍋飯 $88

牛肉嘅份量比較少,切得太碎。

極上牛肉湯麵 $68

拉麵好彈牙,牛肉份量多,可惜有少許辣。

呢餐都算貴,不過一分錢 一分貨,真係食到高質素嘅牛肉。
2018-08-31 104 瀏覽
老友生日難得在港,當然要帶她食好啲~~我們都是食肉動物,特別是牛肉,都是受北美地區文化影響,覺得牛牛好可憐,但又好好味~~唉‼️這間店自開業以來都很旺場,今晚的booking都是第二輪才有位~~沒有點套餐,我們都喜歡 a la cart,愛怎樣吃就是了‼️二人前的 beef combo,有十片牛肉,每人五片都很飽了,有些好林,有些好有味道,,有些入口即溶,什麼部位不會記得吧‼️ 總之十分滿意另有最愛的甲羅燒,蟹肉蟹羔,燒的方法繁複,起水泡加蛋攪勻再燒,幸好有 waitress 幫忙,味噌口味,這個不太鹹,吃過其他的都偏鹹~~燒金薯,燒一燒,一兩分鐘,就變得軟軟的,好好味薩摩牛生菜包,真以為自己點錯了,那一匙羹的牛肉~~塗在生菜上吃,只能說是塗,不能說是包,但味道極濃,反而說味道不錯‼️因為我們不是點套餐,所以沒有甜品送,唉~~~ 沒有奉旨,也沒有老馮,人情味當然也不要奢望吧‼️
老友生日難得在港,當然要帶她食好啲~~

總之十分滿意

燒金薯,燒一燒,一兩分鐘,就變得軟軟的,好好味

薩摩牛生菜包,真以為自己點錯了,那一匙羹的牛肉~~

因為我們不是點套餐,所以沒有甜品送,唉~~~

沒有奉旨,也沒有老馮,人情味當然也不要奢望吧‼️

極上和牛盛合
甲羅燒
燒蕃薯
薩摩牛肉生菜包
2018-08-19 75 瀏覽
I was asking my friend where is to go for eating really good Japanese BBQ beef, then she told me I should try Beefar's in  TST just few steps next to MTR exit, and yes it is really impressed by the beef meat selection.   It tastes so good and juicy.  We chose the chef recommendation (different beef portion) set meal for 4 pax, the portion is good and so then we added some vegetable dishes for BBQ grill as well. So even you have friends is vegetarian or not 100% meat lover that you can still can go for this restaurant coz it offers variety of green options as well! Please do not miss the  Beef Uni Sushi, it is melty fresh mouth watering try!!

Reservation is recommended, if you have a group of 4+ pax, you may try to pre-book the semi-private room which is even nicer and quieter dinning experience!

The restaurant has a nice ambiance and service is good. The Manager was very attentive to our group of 5. Highly recommend to anyone who love Japanese Beef BBQ!
Beef BBQ Set
Beef Uni Sushi
2018-06-13
Beef BBQ Set
Beef Uni Sushi
一行3人去食朋友既生日飯,上到去環境ok,都算舒服好坐。我地三個女仔叫一個全牛既盛盒$956,加四隻甲羅燒$128x4,加多份普通既薩摩沙律。野食同飲品落單之後,都要等十五至二十分鐘,以燒肉黎講,上菜速度算慢。拎全牛盛盒黎果陣,男店員全程急口令咁介紹點燒同係牛既咩部份,完全聽唔切。成個牛盛盒,只係得2個部份我地覺得係和牛質素,而每部份得4塊。其他既牛,感覺都好一般,牛味唔出,有啲係醃製過。甲羅燒係最滿意既,而且難得有女店員得閒幫我地燒,之後有同我地影相。跟住就係不滿開始,抽風唔夠,一開始燒,啲煙就開始好攻眼。人手嚴重不足,想加野飲或者換網都勁難搵到人理你同幫你。以呢個價錢,我會期望高啲,而且真係有好多更好既選擇,所以真係無下次。結果我地都係唔算飽咁走,因為唔想再等,加上唔算好食。埋單3個人食物連野飲加一,大約千五六,係唔飽既,呢個價錢值唔值,自己諗。
一行3人去食朋友既生日飯,上到去環境ok,都算舒服好坐。

結果我地都係唔算飽咁走,因為唔想再等,加上唔算好食。

2018-08-13 123 瀏覽
來自🇯🇵鹿兒島的Beefar’s最近插旗於尖沙咀開設首家海外分店,主打鹿兒島的A4級薩摩黑毛和牛及A5級的「4%奇跡之牛🐮」,由獲獎飼養和牛專員在自家農場照顧,整個過程嚴謹認真。1️⃣牛之藏和牛盛合 (2人用) $438 盛合分別有是日精選牛扒、特上牛肋肉、上等牛助肉、上等牛赤肉、牛後腿肉(薄切)及牛助肉。不論喜歡肉味或油脂豐腴都能迎合各人口味👍🏻,同時能讓各位嘗試到薩摩牛不同部位及不同級數的肉質。其中我個人最喜歡莫過於薩摩牛牛後腿肉(薄切),肉味出之餘又不過於肥膩,沾上蛋漿更倍感滑嫩👅!2️⃣4%奇跡之牛極上和牛巨切 $298 Beefar’s自家農場每年出產的13000隻和牛裏其中大約500隻才有稱上4%奇跡之牛的資格,條件是全部要A5級、BMS霜降程度更要達至10級以上!和牛肉油花潔白細緻🤩,即使服務員燒得過份熟入口依然軟滑而且油脂豐腴🤭。唯一不滿就是服務員燒得過份熟浪費了這塊好肉扣掉點分數🤫!3️⃣薩摩牛Sukiyaki上等牛腰背肉(簿切) $188 肉質滑嫩肥美不在話下,味道濃郁,沾上蛋漿更為幼滑滋味😍,簡直是如虎添翼!4️⃣極上牛舌 $118 薄切爽脆,加點檸檬汁輕盈開胃!.📝個人認為此餐

1️⃣牛之藏和牛盛合 (2人用) $438

2️⃣4%奇跡之牛極上和牛巨切 $298

3️⃣薩摩牛Sukiyaki上等牛腰背肉(簿切) $188

4️⃣極上牛舌 $118
薄切爽脆,加點檸檬汁輕盈開胃!

📝個人認為此餐廳的和牛質量屬上等👍🏻,但店員烤肉技巧卻十分差勁😤,所以我建議大家要吃的話還是自己燒比較穩妥。
2018-08-08 102 瀏覽
就到結婚紀念日,所以上網睇下食咩好,諗住揀我至愛既燒肉食啦,咁就搵到依間新開左唔係好耐既餐廳啦,因為都見到佢啲評論好似幾好喎,所以我就提早預約。終於都到星期六去食啦,我地叫左個2人套餐,嘩!有好多野食呀,有前菜(牛肉沙律🥗),牛肉湯🥣,仲有一大盤牛肉(和牛)好正呀,啲肉入口即溶,好軟又滑喎,真係好驚喜呀個感覺之後仲有一杯餐茶同甜品☕️🍨添,真係食到好飽呀,好滿足呀餐廳內既環境幾好,好乾淨,舒服😌,啲待應服務都好好
之後仲有一杯餐茶同甜品☕️🍨添,真係食到好飽呀,好滿足呀
餐廳內既環境幾好,好乾淨,舒服😌,啲待應服務都好好
極上烤肉2人套餐
2018-08-04
紀念日
2018-08-06 112 瀏覽
係地鐵站對面樓上原來係酒店但餐廳係二樓好易搵到入到去冇咩油煙味因為吾想食飯,同海鮮太多,所以冇叫二人餐叫住小食一邊食住一邊燒肉雞泡魚乾 送酒一流,配沙律醬仲有牛肉雜菜薯餅炸香脆,有好多牛肉平常好少有牛肉湯叫下有少少辣,但可以帶出味但足料,有濃味見有好多牛部分,廢事煩選擇左極上和牛盛有哂4%奇蹟之牛,牛極上牛肩肉,上等牛腰背肉,,特上牛柳扒,牛肋肉,極上牛舌)四分之一牛聽個名好特別肉質好鬆,好有牛味,有小小肥但好正。其他部分牛不厚,入口既溶口有好多牛味,完全燒一燒就食得。有蛋汁,又另一個食法。因為男朋友海鮮敏感只叫左帶子,好大粒,鮮甜叫左荔枝蘋果汽酒特飲,勁大杯,二個人一人一開

係地鐵站對面
樓上原來係酒店
但餐廳係二樓
好易搵到
入到去冇咩油煙味
因為吾想食飯,同海鮮太多,所以冇叫二人餐

叫住小食一邊食住一邊燒肉

雞泡魚乾 送酒一流,配沙律醬
仲有牛肉雜菜薯餅
炸香脆,有好多牛肉
平常好少有牛肉湯
叫下有少少辣,但可以帶出味
但足料,有濃味
見有好多牛部分,廢事煩選擇左

極上和牛盛有哂4%奇蹟之牛
,牛極上牛肩肉,上等牛腰背肉,
,特上牛柳扒,牛肋肉,極上牛舌)

口有好多牛味,完全燒一燒就食得。有蛋汁,又另一個食法。

因為男朋友海鮮敏感只叫左帶子,好大粒,鮮甜

叫左荔枝蘋果汽酒特飲,勁大杯,二個人一人一開

2018-08-01 129 瀏覽
同男朋友慶祝一年一度生日晚飯,提早左三個月book枱,叫咗服務員留咗房入面的枱,地方好乾淨,裝修都好有日本feel,叫完野食十分鐘上曬食物,我地叫左538套餐,男朋友話牛舌最好食,非常有水准。4%奇蹟牛,反而無乜驚喜,但肉質都很好,比美在大阪的燒肉店,價錢就屬於中上。
2018-07-22 185 瀏覽
諗起好耐無食過日式燒肉,今日就約咗朋友黎到尖沙咀食Beefars, 餐廳位置好方便,好近地鐵站出口,餐廳都比較多人,建議都係電話訂座先。Beefar's 全牛盛合,$958, 用上一個牛形狀的木盤裝住,賣相已經十分吸引。有精選牛扒,特上牛肋肉,牛赤肉,特上西冷扒,牛肋條肉,特上牛舌,和牛面頰肉,安格斯橫肌肉。西冷肉佈满雪花,脂肪分佈平均,燒熟咗,食入口脂肪香味散發,牛肉味濃郁。仲有牛舌好爽脆,入口夠煙韌。牛肋肉好嫩滑,肉質較少脂肪,入口更有嚼勁。極上牛肉湯麵,$78, 用熱鍋裝上,保持到麵同湯的熱度,湯底濃味香滑,有好重牛肉味,牛𦟌煮得十分入味軟稔,麵條幼身爽滑,吸晒湯底的精華。

仲有牛舌好爽脆,入口夠煙韌。
牛肋肉好嫩滑,肉質較少脂肪,入口更有嚼勁。