連續工作了7天,完成了公司的年度展覽,老闆細女今朝岩岩生左baby👶🏼,所以這一team,4個唔同背景既女人,自己攪個小慶功,由會展行去大馬路,揀左個有天台,有酒吧,有外籍大廚既餐廳去yo wow wa 一下。好鐘意30樓既氣氛,音樂chill chill地,唔洗飲酒就已經relax晒。因為要等10分鐘先有枱,所以點左枝平平地既白酒Pinot Grigio邊飲邊等,支酒好易入口,甜甜地,唔洗一定送海鮮。酒飲左2啖,就有枱。叫左3個前菜,2個pasta,1個main For share。1. Vitello tonnato - 好嫩既牛仔肉片上面有一層好hummus但又原來唔係hummus,係吞拿魚蓉既醬,點麵包又得,就咁大大啖食都好好味,從來無諗過牛同魚一齊可以咁夾。2. Tuscanian seabass carpaccio - 故名思義係生魚片配意式沙律菜,但係諗唔到既係醬汁只係好簡單既欖油同熱情果汁,好開胃,魚片趁凍食好爽口,如果有冒險精神既朋友,可以好似我咁,將熱情果雪糕夾住魚片一齊食,入口溶左就係酸may may,凍冰冰既沙律汁。3. Beef tartare - 好似好普通
3. Beef tartare - 好似好普通咁,但係我既經驗話我知每間餐廳每會廚師都有佢獨特既receipt去泡製beef tartare,所以我係唔會放過任何既beef tartare。所以配料會分開上,再向客人面前拌勻,所以可以因應口味,調整香料同辣度。配crispy麵包片一齊食。如果可以再加多一隻蛋黃就perfect了

4. Tagliatelle with black truffle - 唔洗講,港女至愛既松露,新鮮house-made既pasta永遠比到驚喜,超香蛋味,爽口彈牙。而2百蚊食到黑、白松露,仲要有成8-10片向面,可以去邊度搵

5. Purple potato gnocchi - 因爲愛理料,手作既gnocchi點可以唔試,因為新鮮gnocchi係唔可以放多過2日,功夫又多,好難得會向香港搵到餐廳有gnocchi食。食gnocchi,醬汁係靈魂,好意大利既芝士汁,向意大利返尼既我,好鬼懷念
,而我d同事就覺得太重口味,所以我食左超左一半,哈。
6. Roasted suckling pig - 手功野,片脆肉嫩,雖然成日覺得衣味係西班牙菜,不過咁好食就唔諗咁多嚕

好可惜,真係full晒,食唔落甜品,下次啦

Tuscanian sea bass carpaccio
Beef  tartare
Purple  potato  gnocchi
Suckling  pig
  • Vitello Tonnatto
  • Tagliolini with black truffle
  • Tuscanian seabass  carpaccio