好多人黎迪士尼淨係記得食BUFFET,但唔走漏眼,佢既中菜廳好出名架,同埋D菜式又精緻又好食! 好耐無黎,今日專登入黎食下迪士尼朋友點心!食迪士尼朋友造型點心小貼士: 食迪士尼朋友造型點心要訂定架,最少要24小時之前預訂,如果要落ORDER,又或者想睇清楚仲有咩點心可以揀,你可以打電話問,又或者叫佢地 EMAIL 個MENU俾你慢慢決定!!!! 佢地好樂意答你既問題。如要訂一些更繁複功序的點心,餸菜,如四眼雞丁壽包,金魚餃等等,要再早D訂架。所以有心食既話,早D 打黎問清楚穩陣D!迪士尼朋友造型點心/甜品選擇: 有時佢個MENU 會轉,今次我黎佢有星戰金腿五仁酥,米奇煎薄餅,DUFFY &SHEELIEMAY 迪士尼小熊甜包,OLAF小白寶寶豆沙包,BAYMZX醫神海鮮雞肉包,LITTLE GREEN MAN綠色小人菜肉包等!甜品,我一心黎食TSUMTSUM 三色凍糕!!其他呢度呢期提供, 仲有超級英雄三色凍糕,STARWARS 風暴兵凍糕等等環境: 一流!!!藍藍的海景,很安靜舒暢既感覺。入到迪士尼望到既海景比維港海景更吸引,個人認為因這裹既海景帶著平靜渡假既感覺,間唔中一隻小船漂過

環境: 一流!!!藍藍的海景,很安靜舒暢既感覺。入到迪士尼望到既海景比維港海景更吸引,個人認為因這裹既海景帶著平靜渡假既感覺,間唔中一隻小船漂過,一望無際既南中國海,唔會繁忙,見唔到高樓大廈,如此寫意!餐廳內裝修也很中國式,叫得晶荷軒,有荷花擺設,清心的環境。當然,優雅恬靜既環境,都要配合當日身邊如沒有太噪既客人。
食物: 迪士尼既中餐廳,有得獎團隊坐陣,真的不要小看這裹既中菜,比自助餐更吸引呀,味道更好,手工更精緻!晶荷軒的巧手點心,更贏得中華廚藝學院美食之最大賞2009(點心組)的至高榮譽金獎 。

講今次食既野,一心有幾個主打, 專登黎試/重溫: 講我的至愛及推介如下!

陳皮燉雪梨: 呢個很推介, 也是皇牌甜品之一, 是我最愛, 亦是不少好朋友推介, 一吃再吃。這個.亦是令我最牽腸掛肚的, 吃過1次已很難忘, 也是我吃過最好味的! 之前睇雜誌介紹, 原個鴨梨與五年以上的陳皮同燉個半小時,上碟後再灑上九製陳皮絲帶出梨香,配以檸蜜佐食,是晶荷軒的大熱清潤甜品。之前番去試過學整, 整唔到咁好味, 亦燉得唔夠佢咁透徹同入味。
step 1: 個人覺得先試唔落蜜糖, 試下原個梨香先,
Step 2: 落少少蜜糖吊下味, 本身其實都夠甜。 有些朋友仔清清地再將梨外沾蜜糖同吃。

呢個陳皮燉雪梨, 不只賣相很好! 透明玻璃碗碟盛著燉得入味的雪梨, 令甜品賣相更優雅, 入口感覺更清潤。必點推介

點心造型叫了以下幾款:
1. OLAF小白寶寶豆沙包: 其他食評已見過這個造型,有左心理準備佢個真。製成品會係點,雖然手工唔算造得好靚仔,但真係要讚下佢既創意,呢D造型包點一D都唔易整架!佢唔同西式蛋糕,始終佢要蒸,少少變型實會有,但佢都做得似同好得意呀,有小白既神髓。 味道正常,包鬆軟,豆沙不太甜,吃著好開心!

LITTLE GREEN MAN綠色小人菜肉包: 3眼仔造型的菜肉包,造型可愛,實物像真度也高,是TOYSTORY 故事中有不少人都喜歡這個角色!內裹是菜肉包餡,以肉比較多些,味道沒有什麼驚喜。

米奇煎薄餅: 印有米奇樣貎的薄飾是招牌之一,其實味道唔錯,薄餅很香口,薄餅面脆脆的,肉裹是軟心的。

豬仔造型叉燒包: 易認造型的3隻小豬, 小朋友見到開心, 味道正常叉燒包。

天鵝造型芋角: 很愛這裏芋角做得酥化, 鬆鬆外皮空氣感十足, 令咬口感覺加強, 脆皮內軟心熱騰芋泥也沒有坊間芋角的怪怪味道,大。滿。足!

Tsum Tsum 三色凍糕來了!!!超可愛令人不捨得去吃的外型, 3條凍糕長長分起來吃每人也可開心share! 有heart 度十足! 背景Tsum Tsum pattern 也印上在食用米紙上! 加分!! 有piglet, 三眼仔,daisy , 味道其實差不多的奶味重凍pudding , 清清地伴上鮮果數粒, 清新完美作結!

這裡xo醬勁足料又香, 點點心好味, 記得試下, 江瑶柱蝦米條條分明! 可一樽樽買。
2017-04-30
  • 陳皮燉雪梨