2019-05-14
以前係元朗已經飲過依間台式飲品店「沐白小農」,但因為太遠,只喝過一次。今年4月,正式於尖沙咀開設第三間分店。位置放便很多,就在K11後面。店入面的裝修也別俱一格。仲少有地有d bar枱位俾僱客坐係度慢慢飲慢慢傾計。最正係,就算自己一個都唔驚禁到個電話無電,店長很貼心配備charge電位置。欣賞這台式飮品店因為店主選用天然食材,絕無人工添加,令我飲到全天然的飲品。今天帶埋兩個朋友嚟一齊飲我哋叫咗大熱飲品黑糖波霸鮮奶和大甲芋頭鮮奶同埋好適合夏天飲嘅翡翠檸檬。「大甲芋頭鮮奶」真材實料的芋頭很有飽足感,攪拌後顏色帶著淺淺的紫色,喝起來非常香濃!芋頭口感細緻綿密,如芋泥的沒有顆粒感,芋頭香氣滿溢,不會太死甜,真的是芋頭控必喝。「黑糖波霸鮮奶」聽說是選用鮮奶、台灣黑糖和全天然蔗糖來製煮珍珠約兩小時,以使每粒珠都有淡淡的黑糖味,十分有咬口。喝起來也不會太甜膩。「翡翠檸檬」是夏天的首選。鮮榨檸檬酸酸甜甜再加上淡淡的綠茶香氣,令人感覺清涼又解暑。