2018-01-15 200 瀏覽
尖沙咀好多卧虎藏龍的火鍋店~~今次去呢間叫新東記的火鍋店食好野~~呢間出名食牛同海鮮,一入門口就見到個牛肉櫃同海鮮魚缸,一入到去就知今晚一定有好野食了~都好多人呀~我BOOK兩位, 入房SHARE大枱~火鍋紙一頁睇哂~~好多野食~價錢唔平~但質素應該有保證的DRINK LIST有好多酒~~不過我叫左竹蔗水JA~叫左個湯底同配料就有店員推呢架調味餐車入黎,混下醬先~今次叫左洋蔥牛肉湯,都幾濃郁~叫左竹蔗水JA~打邊爐必備~~~呢碟就是必點我醉香雞中翼,上菜時以為佢上錯左,因為平時見D醉雞翼通常有D酒浸住,顏色會呈淺黃色。問過店員話係咁架~~一陣淥完就會食到好入味架喇~~呢個係師傅秘制的~~我問佢點整佢話係秘方~~熟左了~~皮都算薄,食落真係好濃酒香!!!究竟點可以做到架呢?!! 仲要係,其實我已經有D 將佢OVERCOOK左少少,淥左好耐先食,估唔到咁入味~~唔怪得我睇咁多人嘅食評都話為左呢碟雞翼而要重臨新東記啦!!酒香仲要比一般花鵰更香~~好想知點樣整呀~~之後仲有次次都點的響鈴~呢個冇咩特別, 都係街買果D仲叫左個雜菜盤除左牛肉、海鮮呢兩樣主打,我仲在MENU見到有新鮮三黃雞,身在香
都好多人呀~我BOOK兩位, 入房SHARE大枱~

火鍋紙一頁睇哂~~好多野食~價錢唔平~但質素應該有保證的

DRINK LIST有好多酒~~不過我叫左竹蔗水JA~

叫左個湯底同配料就有店員推呢架調味餐車入黎,混下醬先~

今次叫左洋蔥牛肉湯,都幾濃郁~

叫左竹蔗水JA~打邊爐必備~~~

醉香雞中翼

之後仲有次次都點的響鈴~呢個冇咩特別, 都係街買果D

仲叫左個雜菜盤

除左牛肉、海鮮呢兩樣主打,我仲在MENU見到有新鮮三黃雞,身在香港要食新鮮雞真係唔易,幾大都叫返半隻食下!!

新鮮雞真係唔同啲,雞味濃郁好多!食落口感都唔同D!
仲有當然就係要食牛牛啦~~~我地點左偏瘦嘅牛頸脊~~真係無得輸,兩個人叫一碟『中』SIZE都覺得意猶未盡,肉質好新鮮!
呢間火鍋啲食材真係唔錯~~
手切牛肉的厚度剛剛好~保留肉汁~~
然後到呢個自制3色丸,估唔到是一大粒的,好似魚滑咁,分別係墨丸、蝦丸同埋及陵魚丸。
墨魚滑

我地覺得個墨太特別陣牙好味~所以叫多一份~
其實3隻都好好味呀~用新解蝦,魚同墨魚打成的,鮮味十足~~下次都會再點~
自家製3色丸
2018-01-09