2010-08-18
話說我嘅外公、外婆都住係觀塘秀茂坪邨,但係我自己就住係西環!可能係因為大家住得比較遠嘅關係,除咗過時過節之外,我都好少特登返去探吓佢地,所以大家見面嘅時間好少!我今次的起心肝約佢地嘆餐茶,的確係好難得呀!豪華係秀茂坪邨果度唯一一間酒樓,可謂獨市經營!其實好耐以前過時過節都有幫襯過豪華,但係每次食完都失望,所以之後都改去觀塘市中心嘅富臨,兩三年冇幫襯啦!今次嚟到,發覺間酒樓好簡單咁裝修咗,少少唔同咗樣,至於質素普普通通啦!味道方面,今次3個人叫咗幾款點心、1碟豉椒涼瓜肉片炒河、3碗甜品,味道不過不失!食物包括1)豉椒涼瓜肉片炒河:肉片新鮮,河粉淋咗D!(2)豪華蝦餃皇:蝦隻唔係幾新鮮,唔夠爽口彈牙,個皮亦唔晶瑩剔透!(3)流沙奶皇包:餡料相當流,可惜冇蛋黃味,唔夠香!(4)盅仔鳳爪排骨飯:冇乜特別,不過不失!(5)北菰雞蒸燒賣:北菰太咸,雞同肉球都新鮮!(6)香草綠豆沙:味道不過不失,綠豆分量幾多!環境方面,據我所知豪華近排好簡單咁裝修咗,門面同環境都有少少唔同咗樣,地方尚算新淨!其實豪華唔算落本裝修,當初開張果陣對比番上一手幸福樓嘅裝修都係差唔多!我覺得佢嘅裝修算唔錯,有幾棧燈飾作點綴
味道方面,今次3個人叫咗幾款點心、1碟豉椒涼瓜肉片炒河、3碗甜品,味道不過不失!食物包括:
(1)豉椒涼瓜肉片炒河:肉片新鮮,河粉淋咗D!
(3)流沙奶皇包:餡料相當流,可惜冇蛋黃味,唔夠香!
(4)盅仔鳳爪排骨飯:冇乜特別,不過不失!
(5)北菰雞蒸燒賣:北菰太咸,雞同肉球都新鮮!
(6)香草綠豆沙:味道不過不失,綠豆分量幾多!
環境方面,據我所知豪華近排好簡單咁裝修咗,門面同環境都有少少唔同咗樣,地方尚算新淨!其實豪華唔算落本裝修,當初開張果陣對比番上一手幸福樓嘅裝修都係差唔多!我覺得佢嘅裝修算唔錯,有幾棧燈飾作點綴!而缺點就係大部分電視機都播緊互動新聞台,冇得睇其他台!呢個鋪都算幾大,個廳夠直,又唔覺有柱有橫樑,幾有氣派!
服務方面,工作算勤快,但係某服務員欠禮貌,不過不失啦!如果各個服務員有多D適當嘅笑容就好啦!
衛生方面,碗碟污糟邋遢,有即有飯粒!地方算整潔,洗手間地下濕咗D!
抵食方面,以咁嘅質素,正價點心未免貴咗D,但好在某D特價點心都算平!
整體來講,各方面質素普普通通啦,但係價錢又唔係平過人!我冧佢恃住係獨市經營,就算質素差、價錢貴都唔慌冇人幫襯!講真,如果有得揀嘅話,我都唔會幫襯佢呀!