2015-08-28
一直都係秀茂坪街坊,呢間酒樓之前裝修,等了好久才可以食,貪近屋企,所以同媽媽來打邊爐。是次遭遇非常令人難忘,我從來無試過食任飲任食的邊爐係食唔飽,現在每一個配料點評如下:1. 炸魚蛋:隔好遠聞到陣酸縮味,放近聞一聞,縮到啊媽都唔認得,立即退給侍應,他們說是「雪藏味」2. 咖喱豬肉丸、芋頭豬肉丸、麻婆豆腐丸、香甜芋之果:表面上無縮,但是煮完之後,入面全部都係唔食得的!!食什麼,嘔什麼,全部都吐出來的 其中那個香甜芋之果,我們埋單時見到後面張檯的姐姐食緊,她好小心咁用筷子督穿粒丸,再用筷子取少少來吃,我立即和她說這是縮的,她也有同感然後立即吐掉。。。。。3.芝士丸、山水豆腐、蟹柳:正常4. 走地雞件:第一次叫,他上了雞件(有骨果D),我退了,然後再叫要雞片,都係上了雞件,我費事煩,照食,其中有一兩舊都有雞味的。。。不過個人唔鍾意有骨5. 海生蝦:算係不過不失啦,放得落口,吞得落肚6. 炸芋條,頭一兩條幾好食,好似食緊薯條咁,食到第三塊,中伏,都係縮的!7. 美國肥牛:ok 啦,係真係肥左D,有幾舊覺得自己食緊橡根8. 午餐肉:幾好食,最後一舊有縮味9. 西洋菜:黃色的西洋菜,又是
3.芝士丸、山水豆腐、蟹柳:正常
5. 海生蝦:算係不過不失啦,放得落口,吞得落肚
8. 午餐肉:幾好食,最後一舊有縮味
9. 西洋菜:黃色的西洋菜,又是上菜時立即退了
10. 莧菜:好食
11. 通菜:好食
12. 點了沒有來的食物:豆卜、芝士腸、粟米件、生根
13. 湯底:原本好好味,但係之後加水係真係加「水」,非常差
因為一點都不開胃,所以一張相都沒有拍。
除非你想邊食邊吐,否則,我勸你不要去了!
題外話/補充資料:
根據我該次用餐的經驗,每一個食材點評都是千真萬確,的確是縮的。