2010-11-06
近排行開灣仔及銅鑼灣一帶,如果想飲茶都會幫襯稻香皇室堡店或者稻香信和廣場店,因為稻香集團旗下分店嘅食物、環境、服務、衛生各方面質素都唔錯,而且價錢化算,令我對佢有信心!今次又再行開灣仔及銅鑼灣一帶,大家又想飲茶,之前先後幫襯過富臨、稻香皇室堡店同埋稻香信和廣場店都唔錯!由於今次經過皇室堡果頭,所以就決定幫襯稻香皇室堡店啦!我地去到等咗一陣就有位,今次我地坐卡位呀!稻香皇室堡店之前幫襯過1次午飯同埋1次晚飯,今次係我第3次嚟幫襯,總算冇令我失望,質素保持水準同樣唔錯呀!味道方面,今次2個人叫咗幾款點心、1碗切雞河粉同埋1碗切雞米線,味道皆唔錯!食物包括1)切雞河粉:切雞入味,但係唔新鮮!河粉唔薄又淋,分量足夠!湯味尚算討好,鹹淡適中!(2)切雞米線:切雞入味,但係唔新鮮!米線口感唔錯,分量足夠!湯味尚算討好,鹹淡適中!(3)豉汁蒸排骨:排骨新鮮入味!醬汁有豆豉香,好惹味!(4)蠔皇鮮竹卷:蝦粒同埋蔬菜等餡料都新鮮,水分充足!鮮竹皮幾嫩,醬汁味道討好!(5)香茜牛肉腸:牛肉餡料太碎冇乜口感,味道較清淡!腸粉皮厚咗少少!(6)日式煎餃子:香口程度啱啱好,餡料入味,湯汁鮮甜充足!(7)潮州蒸粉
味道方面,今次2個人叫咗幾款點心、1碗切雞河粉同埋1碗切雞米線,味道皆唔錯!食物包括:
(1)切雞河粉:切雞入味,但係唔新鮮!河粉唔薄又淋,分量足夠!湯味尚算討好,鹹淡適中!
(3)豉汁蒸排骨:排骨新鮮入味!醬汁有豆豉香,好惹味!
(6)日式煎餃子:香口程度啱啱好,餡料入味,湯汁鮮甜充足!
(7)潮州蒸粉果:餡料普通,味道適中!粉果皮稍為厚咗少少!
(8)竹笙碗仔翅:味道討好,仲有好多肉絲同埋粉絲等等嘅材料!
(9)金肚陳村粉:金錢肚夠正宗夠淋身!陳村粉過厚,難索碟底嘅醬汁,但係都尚算入味!
(10)雞絲粉卷:餡料足夠,粉卷皮夠薄!
(11)干蒸牛肉燒賣:牛肉做嘅燒賣幾特別,食落口似牛肉球!牛肉燒賣蒸過火,乾咗少少!
環境方面,稻香皇室堡店係早前至重新裝修過,地方都尚算新淨,佢嘅裝修設計同稻香信和廣場店一樣較為富時代感同新潮!佢都幾先進架,有引入電腦座位分配系統(電腦票、電視屏幕顯示叫號及電腦聲音叫號)、自動感應水龍頭、自動感應梘液機等先進設備,至於電視機比較少囉!呢個舖都幾大,又夠通透,又唔係身處於比較舊嘅樓宇中,冇柱多、橫樑多及樓底矮等等嘅問題,整體都坐得舒適!
服務方面,中規中矩啦,大部分服務員做野都有效率,幾有禮貌!如果各個服務員有多D適當嘅笑容就好啦!
衛生方面,碗碟尚算乾淨,地方企理,洗手間尚算乾爽!
抵食方面,星期一下午茶茶位$6,各款點心嘅價錢都大眾化,算抵食架啦!
整體來講,各款點心價錢化算又多選擇!至於食物、環境、服務、衛生各方面質素都唔錯,值得幫襯呀!