2010-11-03
近排行開上環一帶,如果想飲茶都會幫襯富臨信德中心店,因為富臨集團旗下分店嘅食物、環境、服務、衛生各方面質素都唔錯,而且價錢化算,令我對佢有信心!可惜富臨信德中心店已經結業!今次行開九龍灣一帶,大家又想飲茶,之前幫襯過喜悅軒、百樂門就麻麻地,最近幫襯過稻香就等位好耐,而之前亦有幫襯過富臨九龍灣店就冇乜唔好,所以决定幫襯佢!我地去到等咗一陣就有位啦!富臨九龍灣店係我第2次嚟幫襯,同樣冇令我失望,質素保持水準同樣唔錯呀!味道方面,今次2個人叫咗幾款點心、1碗極品燒鵝瀨粉及1碗豉油雞瀨粉,味道皆唔錯!食物包括1)極品燒鵝瀨粉:燒鵝幾入味,皮好香!瀨粉分量足夠,幾爽口!湯味討好,鹹淡適中!(2)豉油雞瀨粉:豉油雞口感唔錯,夠新鮮!瀨粉分量同樣足夠,幾爽口!湯味討好,鹹淡適中!(3)富臨蝦餃皇:蝦餃嘅蝦夠新鮮同入味,蝦餃皮厚薄適中!(4)煎釀茄子:煎得夠香口,魚肉好有鮮味,豉油汁味道適中!(5)濃湯上海餃子:餡料雖然鹹咗少少,但好惹味!湯味反而較為清淡,一鹹一淡配搭幾好!(6)花姿炸雲吞:花姿餡新鮮好味!炸得夠脆,油分多咗少少!環境方面,富臨九龍灣店據我所知營業咗唔係好多年,地方都唔算殘舊,佢嘅裝
味道方面,今次2個人叫咗幾款點心、1碗極品燒鵝瀨粉及1碗豉油雞瀨粉,味道皆唔錯!食物包括:
(1)極品燒鵝瀨粉:燒鵝幾入味,皮好香!瀨粉分量足夠,幾爽口!湯味討好,鹹淡適中!
(3)富臨蝦餃皇:蝦餃嘅蝦夠新鮮同入味,蝦餃皮厚薄適中!
(4)煎釀茄子:煎得夠香口,魚肉好有鮮味,豉油汁味道適中!
(6)花姿炸雲吞:花姿餡新鮮好味!炸得夠脆,油分多咗少少!
環境方面,富臨九龍灣店據我所知營業咗唔係好多年,地方都唔算殘舊,佢嘅裝修設計唔算豪華或者高雅!佢亦冇其他酒樓咁先進,冇引入電腦座位分配系統(電腦票、電視屏幕顯示叫號及電腦聲音叫號)、自動感應梘液機等先進設備!電視機唔多,但係畫質就尚算見得人!呢個舖都算幾大,又夠通透,又唔係身處於好舊嘅樓宇中,冇柱多、橫樑多及樓底矮等等嘅問題,整體都坐得舒適嘅!
服務方面,中規中矩啦,大部分服務員做野都有效率,係埋單耐D!如果各個服務員有多D適當嘅笑容就好啦!
衛生方面,碗碟尚算乾淨,地方企理,洗手間唔夠乾爽!
抵食方面,星期日下午茶茶位$6、各款點心嘅價錢都大眾化,算抵食架啦!
整體來講,各款點心價錢化算又多選擇!至於食物、環境、服務、衛生各方面質素都唔錯,幫襯得過啦!