星期一,重陽節,天高氣爽,是登高嘅好日子,又是一年一度入元朗圍村食盤菜嘅集體節目。盤菜宴四點幾先開始,與太座等一行五人先到元朗市中心醫一醫肚,便想起這裡來。說是最好嘅蝦子撈麵($35),是沒有誇大成份的。首先,蝦子落得夠多,密密麻麻的鋪在麵條上;二來蝦子是炒得頗香的,比起深水圽的「劉森記」是出色得多了。麵條咬落有韌勁,但不是一味死實如橡筋般,還有啖啖蝦子嘅鹹香,十分可口。至於湯方面,一則不是常見嘅大地魚清湯,呈奶白色,飲落亦冇蝦之鮮甜味,普通貨色而已。除了蝦子撈麵以外,還點了水餃湯麵($22)。麵條同樣是水準以上,沒有鹼水味,不過水餃真是差得可以,餡料裡嘅筍子一粒沒一粒,分佈不平均,蝦是乾癟的,跟肉嘅比例大約是一與三之比,豬肉亦嫌過瘦,沒脂肪嘅甘香。比起細蓉,呢碗水餃麵是差得很遠矣。要數好吃嘅湯麵,呢到似乎差了一班,不過論蝦子撈麵,在五隻手指都數得出嘅情況下,點都要算到這裡份上(只計香港區可稱冠,算上濠江,筆者還是覺得「皇冠小廚」最好)。下次再來,應當要試一試蝦子蘿蔔。

蝦子撈麵
水餃湯麵