2023-01-30 16 瀏覽
秋田除咗浜燒同鐵板燒,仲有刺身料理。我哋今日嚟食Omakase ~晚市我哋揀咗20品Omakase $1380/位:先付3品、沙律、刺身5點、茶碗蒸、壽司6件、燒物、湯及甜品/水果。前菜:水雲醋物、魚籽、青檸啫喱水雲醋物味道酸酸地,口感好似海草咁,幾開胃。魚子咬落去爽口。青檸啫喱酸得嚟有青檸清新香氣,非常refreshing !沙律🥗有爽甜大番茄及新鮮沙律菜。刺身:長崎蠔、油甘魚及赤貝、鮟鱇魚干、池漁王、日本真名鰹。長崎蠔大隻飽滿,有海水鮮味、蠔肉質非常爽口鮮甜。油甘魚有火炙過,所以帶點火炙香味。赤貝鮮甜爽口,有貝鮮味。鮟鱇魚乾口感creamy, 入口即溶。池漁王、日本真名鰹都有魚鮮味,清甜爽身,味道不錯。燒物:日本太刀魚燒得香,魚皮閃銀色帶燒完嘅金黃,魚肉夠嫩滑。壽司🍣刺身:池魚、針魚、牡丹蝦、火炙拖羅、煙燻黑鯥魚及海膽魚子栗蟹池魚面上帶點蔥花;針魚魚質透明,鮮味。牡丹蝦大隻鮮甜;火炙拖羅用紫菜包住,滿滿油脂香,非常肥美煙熏黑鯥魚煙熏味香濃,非常特別;海膽魚子栗蟹非常鮮味,蟹肉鮮甜。茶碗蒸熱辣辣,入邊有蟹肉,蛋蒸得幾滑。湯係魚湯,師傅用咗三個鐘熬製,所以魚湯奶白色,非常香濃。最後甜品

前菜:水雲醋物、魚籽、青檸啫喱

沙律🥗有爽甜大番茄及新鮮沙律菜。

刺身:長崎蠔、油甘魚及赤貝、鮟鱇魚干、池漁王、日本真名鰹。
長崎蠔大隻飽滿,有海水鮮味、蠔肉質非常爽口鮮甜。
油甘魚有火炙過,所以帶點火炙香味。赤貝鮮甜爽口,有貝鮮味。
鮟鱇魚乾口感creamy, 入口即溶。
池漁王、日本真名鰹都有魚鮮味,清甜爽身,味道不錯。

茶碗蒸熱辣辣,入邊有蟹肉,蛋蒸得幾滑。
湯係魚湯,師傅用咗三個鐘熬製,所以魚湯奶白色,非常香濃。

最後甜品有抹茶布甸、靜岡蜜瓜及雪糕。
抹茶布甸抹茶味香濃、靜岡蜜瓜夠甜。雪糕揀咗芝麻味。呢一餐食到飽飽🤤