2018-10-18
重陽假期唔使返工,約個friend去旺角行街,行咗3個鐘頭,有啲肚餓,個friend提議去食下午茶,5點幾鐘食下午茶? 咁咪要好夜先食晚飯囉!我又唔想咁夜返屋企喎,於是提議去附近嘅大瀛喜食放題。因為冇訂檯,都擔心冇位,好彩可能時間尚早,我哋可以唔使等即刻有檯。一坐低,睇下厚厚的order list, 分類好清楚,有刺身,沙律,卷物,小食,主食,燒物,手卷,壽司,天婦羅 .... 等等;我們各自tick自己喜歡的食物,當然最受歡迎是刺身;刺身的選擇也不少,有10幾款,我哋食得最多係三文魚,油甘魚,䲞魚,甜蝦,虎蝦和赤海蝦。這裏的三文魚頗新鮮,肉質肥美結實;油甘魚很滑嫩;甜蝦,虎蝦和赤海蝦鮮甜爽滑,食到停唔到口;鰻魚壽司可能醬汁多了,稍甜少少;鹽燒牛舌,鹽燒雞軟骨,蜜糖醬燒雞翼,鐵板蒜香一口牛非常香口,佐酒一流;蟹皇海鮮炒飯多了點油,有點膩;胡麻冷豆腐好香滑,入口溶化;蟹籽沙律酸酸甜甜醒胃 .... 還有甜品,我哋食咗咖啡蛋糕,紫薯蛋糕,泡芙,tiramisu, 芒果雪糕和榴槤味雪條。非常豐盛的一餐,跟住呢幾日又要節食減肥了。
非常豐盛的一餐,跟住呢幾日又要節食減肥了。