2022-09-05 70 瀏覽
見到呢間位於佐敦嘅鐵板燒餐廳喺openrice book枱有8折優惠 一於放工去試下˜”*°•十八層海膽杯($368)•°*”˜呢個高腳酒杯真係超級吸睛🤩 入面充滿住濃濃嘅北海道紫海膽同多款海鮮嘅鮮味 成18層咁多 真係鮮味滿瀉❗️由上而下包括有燒白飯魚脆片 黑魚子🐟 北海道紫海膽 沖繩海葡萄🍇 帆立貝 明太子沙律 牡丹蝦🦐 海膽魷魚🦑 凍磯煮鮑魚 北歐花膠 藍鰭吞拿魚拖羅蓉🐟 北海道粒貝 三文魚子 北海道松葉蟹肉🦀️ 最底層係鮮海帶碎🌱 新鮮食材全部切成粒粒 超有咬口 層次豐富 同一時間多款海鮮鮮味係口腔入面爆發 鮮甜味爆燈💥˜”*°•火焰海膽甲羅燒($298)•°*”˜食呢個之前相機要ready啊 因為店員會喺你面前點火 甲羅燒先會現身呢🔥 頂層放有黑魚子同海膽點綴 格外高貴 而蟹蓋入面裝滿蟹膏 最神奇係師傅加左紫洋蔥粒粒 令到味道變得帶點美式 食漢堡嘅感覺 令我對甲羅燒有一番新嘅體會 如果可以配飯或者米餅食就perfect🍘˜”*°•北海道十勝黑豚肉松葉蟹一人前($680)•°*”˜🌽北海道白粟米甜度超高 非常清甜爽脆 咬落去啖啖都索索聲爆汁juicy🥗沙葛沙律第一次試沙葛做嘅sal

˜”*°•十八層海膽杯($368)•°*”˜

˜”*°•火焰海膽甲羅燒($298)•°*”˜

🌽北海道白粟米
甜度超高 非常清甜爽脆 咬落去啖啖都索索聲爆汁juicy

🥗沙葛沙律
第一次試沙葛做嘅salad 感覺新鮮 配上夏日水果 柚子醬調味 特別清爽

🥗黃桃羽衣甘藍沙律
羽衣甘藍加埋金黃色嘅香桃同日式麻醬 呢個配搭真係唔錯

🦪柚子香煎廣島蠔
濃郁嘅柚子蜜包裹住飽滿嘅廣島蠔 香煎過嘅生蠔軟滑新鮮 配埋蜜糖柚子 味道非常甜蜜有趣

🦀️北海道松葉蟹腳

🐷牛油果牡丹蝦十勝黑豚卷
香煎黑豚肉片卷住蝦肉同牛油果粒🥑 旁邊伴有黑醋同爆爆珠 夾埋一齊食酸酸地甜甜地幾特別

🍚時令特色炒飯
荷包蛋炒飯 平凡中的不平凡 因為加左椰菜花飯一齊炒🥦 為白飯增添蔬菜咬口 同時減輕左澱粉份量 感覺冇咁飽濟 撈埋濃濃蛋香嘅蘭王蛋漿 對炒飯有一番新嘅體會🍳

🥣花膠冬菇湯
估唔到最後仲有一個咁別緻嘅湯 以透明膠袋包住 入面有花膠 冬菇🍄 同蜆 呢個湯仲加埋其他海鮮 例如鐵板燒嘅龍蝦頭一齊熬煮🦞 真係特別鮮甜

溫馨提示
要有心理準備可能用餐時間比較長 因為餐廳只有師傅一個主理食材 要先處理完所有客人海鮮嘅部分 先再處理肉類料理 所以要耐心等候啊

⭕️ 樂Teppanyaki (佐敦)
佐敦偉晴街29-37號騏邦大廈地下6號舖