2017-03-22 1944 瀏覽
如果一大班朋友去食飯,最好就揀d可以坐到成圍人既地方去食,炒小菜就最好不過了,揀左去北角市政大廈度食晚餐,上到去食東寶,唔洗等位好快坐低左,而家呢個市政大廈好多外國遊客黎食,佢地自己會搵個area播歌,好好氣氛。叫左七個小菜,十四碗白飯,椒鹽尤魚鬆脆可口,唔會太油又唔會炸得太乾身,炸粉唔會太厚。黑椒薯仔牛柳粒最正最惹味係佢個黑椒味,有少少辣,薯仔好林身但唔會太溶,反而咬落好有口感,牛肉粒大大粒,但唔硬身,送飯一流。魚香茄子煲一擺低係枱面上,已經聞落好香,出晒煙熱辣辣,成個魚香茄子醬好好味,唔會太咸又唔會太淡。豉油皇炒面面質彈牙,d面應該經過冷河所以先會特別彈牙,豉油都好均勻咁佈滿晒係所有炒面之上,唔錯。啫啫雞煲本身我個人唔食豬潤,但呢個雞煲整得好好味,尤其是d豬潤,好入味,令到我食左好多豬潤,d雞件好惹味又唔乾身,朋友撈左2碗飯食。京都豬扒茄汁酸味岩岩好,配落d新鮮豬扒度好夾,炒得好香口,豬扒唔會太多骨,反而佢肉多。咸蛋蒸豬肉咸蛋唔會話太咸,呢款菜送飯都幾開胃。

叫左七個小菜,十四碗白飯,

椒鹽尤魚
鬆脆可口,唔會太油又唔會炸得太乾身,炸粉唔會太厚。
黑椒薯仔牛柳粒
魚香茄子煲
豉油皇炒面
啫啫雞煲
京都豬扒
咸蛋蒸豬肉
咸蛋唔會話太咸,呢款菜送飯都幾開胃。
2017-03-10