2020-05-27 1658 瀏覽
疫情下,很多餐廳都有做折扣,呢間高級潮州菜餐廳「潮廳」,我同班同事出去食午餐成日經過,見到佢堂食7折,另外午市外賣亦有優惠套餐,$ 108可選一款潮粵小吃,一款潮式粉面(所有湯粉可以轉米粉,河粉或粗面),仲送時菜一碟,都幾抵。今天與幾個同事特意一嚐此潮廳外賣午餐,各自選自己所好,我就選咗:潮陽蝦蟹棗蠔仔肉碎湯粗麵送嘅時菜今日係上湯娃娃菜成份外賣包装得很精美,而且用較環保嘅紙質外賣盒,感覺唔錯。蝦蟹棗有2粒,炸到金黃色,都幾大粒,攞到返公司,仲熱,好彈牙好味,而且食落唔油膩。湯與麵係分開,所以不會把麵浸到淋晒,蠔仔肉都幾肥美,有蠔香味,湯底好鮮甜好高質素,湯底配菜有方魚、冬菇、芹菜等等。我仲成個湯都飲晒,哈哈。上湯娃娃菜亦都非常出色,我見到有湯底有江瑤柱、草菇等很鮮味的食材,娃娃菜吸收了各樣食材的精華,很清甜好味。雖然係特價外賣,但係毫不馬虎,還很窩心送上花生、酸菜、蠔油及辣椒油,一百多元便可以喺公司享受到高級潮州菜,大家也很開心。

潮陽蝦蟹棗
蠔仔肉碎湯粗麵
送嘅時菜今日係上湯娃娃菜

成份外賣包装得很精美,而且用較環保嘅紙質外賣盒,感覺唔錯。

2020-05-27
15 分鐘 (外賣自取)