餐廳: 天虹海鮮酒家
資訊:

(非會員)
2007-01-02 14 瀏覽
係12月26日1列5人去左天虹食海鮮,上到船係冇哂人既,得我地幾個,由於我地好夜先入去(大約9點左右到達),已經冇哂人,得返幾台,仲有好多海鮮都賣哂,好失望勁唔開心,之後我地問個待應有咩可以食呀?咁攪左一陣我地就叫左:(排名不分先後)1.芝士焗龍蝦x2(開半,每人半隻)  雖然細隻,不過好新鮮,好多肉,好好味!!!2.辣酒煮花螺  好辣,好正,個湯底好好味。3.白灼螺點甜漿+辣漿  由於有2個食唔到辣既問題4.咕嚕肉  好好味,同平時出面食果d好唔同,出面食果d有陣怪味。5.椒鹽鮮魷  其實出面都食到,不過鮮魷新鮮,食落彈牙,唔難咬。6.清蒸老鼠班  蒸得岩岩好,d肉好滑7.蒜蓉炒白菜仔  d菜細細條,炒得幾好味,好新鮮8.海鮮炒飯  由於我已經食到好飽啦,食左半碗冇乜試真。有生果盤送,內有西瓜同菠蘿仲有每人一碗山水豆腐花(好滑,好有豆味,正!)p.s.雖然唔係食左好多海鮮,不過今次山長水遠入到去都好值得,因為小菜都好好味。事隔5日,12月31日我同個朋友2個入去。今次就早左入去,入到去見到其他舖頭冇客,冷清清。可能上次好遲入去,冇留意,因為天虹都得返唔係好多台。7點未夠就開飯啦,我地
1.芝士焗龍蝦x2(開半,每人半隻)
  雖然細隻,不過好新鮮,好多肉,好好味!!!
2.辣酒煮花螺
  好辣,好正,個湯底好好味。
3.白灼螺點甜漿+辣漿
  由於有2個食唔到辣既問題
4.咕嚕肉
  好好味,同平時出面食果d好唔同,出面食果d有陣怪味。
5.椒鹽鮮魷
  其實出面都食到,不過鮮魷新鮮,食落彈牙,唔難咬。
6.清蒸老鼠班
  蒸得岩岩好,d肉好滑
7.蒜蓉炒白菜仔
  d菜細細條,炒得幾好味,好新鮮
8.海鮮炒飯
  由於我已經食到好飽啦,食左半碗冇乜試真。

有生果盤送,內有西瓜同菠蘿
仲有每人一碗山水豆腐花(好滑,好有豆味,正!)

7點未夠就開飯啦,我地叫左:(排名不分先後)
1.芝士焗龍蝦x1(開半,每人半隻)
  由於太好味啦,我好想食多次,水準不變依然咁好食。
2.咕嚕肉
  唔知點解今次冇上次咁好食,不過都比出面好食好多.最緊要冇怪味。
3.蒜蓉粉絲蒸帶子x2
  嘩~~呢個一定要食,好好味,真係好好食,蒜蓉調教得好好,一個字”正”!
4.蒜蓉炒白菜仔
  我朋友就話:好新鮮,好好味。
5.豉椒炒蜆
  小小辣,食落冇沙,好肥好大隻,幾好味。

有生果盤送,內有西瓜同菠蘿,不過我唔想食西瓜,同個待應講淨係要菠蘿得唔得呀?佢好nice咁話:得,開聲就得。佢比左兩行菠蘿,好新鮮,好好味。
豆腐花一樣不變,好滑,好有豆味,正!

總括黎講,一定要試下,有船接送,好方便,食物新鮮好味,上菜都okay快。