2009-08-27
二十多前在永年對面返學, 一直由街邊車仔檔豬腸粉到後來入鋪食車仔面, 我都好耐無幫趁, 因為經常太多人排隊. 尤其大熱天時, 見到條人龍都打消念頭去第二間. 但今次可能早到, 無咁多人. 所以決定緬懷舊日情懷. 講番食物, 無點變, 都係同以前差不多. 叫左蘿白, 魚旦, 紅腸油面. 但味精都好多. 蘿白唔夠腍, 魚旦都算彈牙, 油面味道就比咖哩汁蓋晒. 我估大多數人都係為左咖哩汁而黎, 但可能味精關係, 食完好口乾, 即刻要買野飲. 服務態度都係一樣, 無表情, 唔小心講錯野就比阿姐窒下咁囉. 環境好過以前, 最少有位坐, 有瓦遮頭咁 傍邊間棺材舖仲係十年無變,屹立不倒 相信好少食店開響棺材舖傍邊, 都係一大特色. 雖然隔離有咪表位同停車場, 但提議大家唔好開車黎, 因為經常無位. 我有時谂去得永年食, 三份一係熟客, 三份一係想試下, 最後三份一係情意結. 但最感到安慰的是以前的老闆娘, 由一檔車仔檔開始做到而家, 終於可以抖下. 但好記得佢經常掛晌口邊果句: 細佬, 你要嘜野?