2019-07-02 119 瀏覽
最近係朋友口中得知,係上環呢間中式酒樓午市做緊個$148/位嘅點心放題(茶水加一另計),都幾特別,而上環店星期一至日都係同一價錢。之前從來都冇試過點心任食,一於今日放假同媽媽試一試。嚟到嘅時候,已經有好多人排隊,幸好職員安排都幾迅速同妥當,所以等左一陣就可以入座。呢度嘅點心款式相當之多,有50多款,任點任食。我覺得值得讚賞嘅係,落單係以件為單位,可以令我哋有更多空間去試更多不同嘅款式,哈哈。原隻鮑魚酥 & 花膠灌湯餃唔使自己落單,職員已為每位客人自動送上一客原隻鮑魚穌同花膠灌湯餃。鮑魚炆得軟腍好入味,加入煙肉同薯泥作為撻底,鬆脆嘅撻皮底,一隻鮑魚酥顯然唔夠啦,哈哈!花膠灌湯餃,湯底清甜,花膠爽口彈牙,外皮軟滑,足料豬肉餡料嘅湯餃,同樣都想食多隻。晶瑩鮮蝦餃皮薄餡靚,蝦餃皮有嚼口,餃內有豐富嘅新鮮爽口彈牙嘅鮮蝦,比平時食開隻嘅細隻。百花燒賣皇大大粒,個人覺得豬肉嘅肥瘦適中,有豬肉味,而且仲有少量蝦肉。牛肉腸粉 & 珍珠帶子腸粉腸粉蒸得幾滑,薄身,牛肉有牛味而帶子亦都彈牙,分別叫一條份量啱啱好。醬皇蒸鳳爪飲茶必點之選,而呢度嘅鳳爪好入味,同外面食開嘅最大分別係食落好有嚼頭,而唔係軟腍腍。奶

原隻鮑魚酥 & 花膠灌湯餃

晶瑩鮮蝦餃

百花燒賣皇

牛肉腸粉 & 珍珠帶子腸粉

醬皇蒸鳳爪

奶皇流沙包
熱辣辣,流心嘅餡料,蛋香味足。

蒜香雞中翼
個人最喜歡嘅一款,亦都建議必點。雞翼加入左炸蒜一齊去烹飪,啖啖肉之餘帶有蒜香,非常惹味,最後每人食咗2隻。

豬腳薑
排緊隊嘅時候媽媽已經覺得好香一定要點嚟食,好足料入味。豬腳夠軟腍,唔會太肥,仲有非常入味嘅雞蛋。

見到我地叫左咁多嘅食,可想而知我地有幾飽,仲有其他不能一一介紹,蜆介鯪魚球、蒸排骨、珍珠雞等等。咁嘅價錢可以食到咁多野,而且質素仲唔差,絕對值得試一試!