2023-10-20 93 瀏覽
黃金海岸的慢活人生趁着平日放假天想慢活一下遠離繁囂去黃金海岸係不二之選星期六日總係覺得太多人平日兩三點嗰啲時間啱啱好喺香港好少食越南嘢前排有人介紹過嚟試吓第一眼係俾佢嘅裝修吸引好鍾意天花板上邊嘅吊飾燈籠一排排五顏六色睇到就😍😍😍我座位嚟講闊落舒服配埋背景音樂個vibe幾好🥰三心兩意嘅人又來啦每樣嘢都好想嗌黎試吓🤣🤣失心瘋又黎啦 1️⃣脆炸軟殼蟹- 軟殼蟹炸得好香脆但入邊做到唔乾多汁,底下會配埋青木瓜沙律,醬汁配搭唔錯,酸酸甜甜好開胃🤤2️⃣炭燒豬腩串燒-呢個有分兩串同四串嘅份量,我哋叫咗兩串亦都係配搭有啲沙律菜,醬汁調味好好,而且帶有少少炭香味,特式得黎又好味3️⃣越式豬肉三文治-呢個一放低,因為擺出嚟嘅display好好,吸引咗我哋係咁打卡,職員提我哋一定要熱食,食落去發包口感好香脆,入邊嘅豬肉味道好好,有肉肉唔會乾亦唔會老👍🏻4️⃣河內生牛肉湯河-牛湯嘅味道好有誠意,生牛肉大概有六片,兩個人分享每人食到兩碗,份量足夠,如果食得辣,建議一定要加埋佢哋配上嘅辣椒仔同青檸,又會係另一番風味!5️⃣越南蜜柚燒蝦沙律-呢個沙律好清爽,係一個好好嘅Starter,蝦仁口感爽脆,食完可以清一清油膩感!6️⃣香茅椰糖烤三
黃金海岸的慢活人生

3️⃣越式豬肉三文治
4️⃣河內生牛肉湯河
5️⃣越南蜜柚燒蝦沙律
6️⃣香茅椰糖烤三黃雞
-呢個份量比我哋想像中多,大概係半隻既份量,雞肉肉質嫩滑,好入味,你可以試咗一啖唔沾醬先,我都覺得好夠味,不過加咗個椰糖漿又會多多種特色越南嘅味道!
7️⃣焦糖爆谷香蕉
呢個其實係一個雪糕底,再加上一啲脆脆,燒咗嘅,同焦糖爆谷,特色嘢
8️⃣House mojito 🍺
9️⃣Purple haze🍸

我哋食完飯都坐咗好耐係度傾偈🤣輕輕鬆鬆食餐飯,傾吓偈,周圍行吓hea一卜,放假咪就係咁咋嘛😙😙