2017-09-10
1911 瀏覽
難得今日黎灣仔上堂,當然要填飽飽先啦。行過沿路餐廳,比一個餐牌吸引左我,就係呢間「一番風味」喇!有無諗過午市都食到黃金蝦?見到用Lunch既價錢已經食到,而且有菜飯/白飯及飲品跟,點可以走寶呀!黃金蝦球 配 菜飯酷愛黃金蝦既我,一番風味既質素係最高,金黃色,香噴噴,賣相已令人垂涎三尺,大大隻蝦球,混合海量咸蛋黃蓉中,粒粒甘香,海中沙加埋鮮蝦肉厚,口感大大提昇。伴菜係黃金炸南瓜,一甜一咸,配搭新穎,而又突出到南瓜既味道,呢味菜應該叫「黃金滿屋」就岩晒喇!最令人滿足既係,咸蛋蓉多得還可以用黎拌飯好欣賞小店既菜飯,一啲都唔油,因為食完個碗都好乾身,無乜油係度,而菜既味道好香,徹底與飯融合。不過略嫌菜太少。午市已做到呢個水準,絕對無得輸! 川汁皮蛋蒜泥灑係皮蛋上,微辣開胃,蒜味濃郁,份量亦唔細,好似食極都仲有咁,野味得黎唔似出面咁肥膩,有別於有啲小店以重慶制法為名,一番風味呢度的確正宗! 加配凍飲都只係$6整返杯柚子蜜凍凍佢!唔知點解,出面啲柚子蜜好甜,但呢度又唔係喎,加埋冰岩岩好,又解渴,食物同飲品都有驚喜!黎開灣仔既朋友真係要試試呀!
最令人滿足既係,咸蛋蓉多得還可以用黎拌飯
加配凍飲都只係$6
黎開灣仔既朋友真係要試試呀!