2023-07-27
朋友要移居外地,臨別餞行想搵個合適地方大家暢談食飯喝喝酒。佢幾鍾意食串燒,今次由我做東請佢食。揀呢間餐廳原因新開無耐、串燒種類幾多可以樣樣點啲大快朵頤黃花魚一夜乾> 估唔到燒得幾香啱我哋口胃。開了邊的黃花魚皮烤到金黃香脆、雪白魚肉細嫩有魚鮮香,無乜細魚骨方便食用芝士燒活元貝 > 本來想叫蟶子但太受歡迎賣晒、改點燒帶子。芝士份量落得大方香烤後芝味更濃郁,同鮮甜帶子味道幾夾鹽燒A4宮崎和牛> 宮崎和牛油份適中,輕烤過後保持嫩口感不覺膩口韓燒泡菜五花腩> 五花腩脂肪同肉比例均稱很適合燒烤令油花儘出,味道甘香;配泡菜解膩又開胃香蒜鹹蛋黃燒虎蝦> 鹹蛋黃非常加分,令肉質結實脆輯輯的虎蝦更鹹香惹味、啱曬送酒椒鹽白鱔> 魚皮燒得幾脆口肉質香嫩汁燒免治雞肉軟骨棒(付月見)> 雞軟骨佔嘅份量比例較多,所以口感較脆卜卜,個人比較喜歡肉肉重的口感鹽燒豚肉露筍卷> 露筍頗嫩沒渣、配燒豚肉味道簡而清爽富油香福岡味噌松阪豬> 燒烤過程中把松阪豬的油份逼出、使豬肉有種香脆中帶味噌的甜味道泰式豬頸肉> 呢款較為紮實爽口都幾香椒鹽燒鴨舌
黃花魚一夜乾
芝士燒活元貝
鹽燒A4宮崎和牛
> 宮崎和牛油份適中,輕烤過後保持嫩口感不覺膩口
韓燒泡菜五花腩
香蒜鹹蛋黃燒虎蝦
椒鹽白鱔
> 魚皮燒得幾脆口肉質香嫩
汁燒免治雞肉軟骨棒(付月見)
鹽燒豚肉露筍卷
> 露筍頗嫩沒渣、配燒豚肉味道簡而清爽富油香
福岡味噌松阪豬
泰式豬頸肉
> 呢款較為紮實爽口都幾香
椒鹽燒鴨舌
> 呢個係下酒好菜朋友要點,我哋覺得味道okay
桂花蜜糖本地蕃茄
> 加咗桂花蜜異常清甜、蕃茄碩大肉厚亦多汁
明太子淮山燒
> 平時淮山口感較黏味道不濃,燒烤後反而把濕潤感抽乾變得更香實,加上明太子增強鹹鮮味道,呢個組合夾埋唔錯幾好味
汁燒煙韌年糕卷
> 呢個必須趁熱食至嚐到煙韌Q彈口感,鹹鮮軟糯又香口
汁燒赤雞心
> 燒至八成熟才能保持雞心肉嫩juicy,呢度做到呢個口感,切記要趁熱食
蜜糖燒雞中翼
> 平時同朋友燒嘢食都最愛呢味。雞翼皮香肉尚嫩一人一隻啱啱好
Sapporo Premium Draft (買一送一)
> 真係抵、食串燒點少得一人一杯啤啤佢
黃花魚一夜乾
芝士燒活元貝
汁燒免治雞肉軟骨棒(付月見)
香蒜鹹蛋黃燒虎蝦
明太子淮山燒/椒鹽白鱔