2024-02-06 2731 瀏覽
初訪文苑,位於係天馬苑商場,係同區實屬隱世但又有名氣嘅高級中菜廳。 前身為街市,佔地2萬呎,房間至散枱都有,中間亦有一個好靚嘅wine cellar. 老實講,無諗過去天馬苑搵食。呢度服務好,食物穩定,當中馳名乳豬最出色。 主廚身出身富嘉閣,香港賽馬會等等高級食府。點心師傅曾在The Chinese Library工作,而燒味師傅則曾於港島廳、唐人館和瑞吉酒店等工作。食物方面,前菜當中我較為喜歡嘅有有醉鮑魚,叉燒皇,而鷄肝撻好別致,不過較細件,食唔真😂醉鮑魚大隻厚肉,腍度剛好,未至於適合老人家,不過岩我,酒味充足。 叉燒唔係黑毛豬果種死肥無肉味,值得一試。蜜餞金蠔正常操作,堂剪乳豬真係皮薄香脆,即場一剪就開,亮麗玻璃皮做法,絕對見得人。油雞縱蘭度炒斑球,好香嘅一碟菜式,不過斑球火喉略為過火,有少少硬身但未至於乾,都好食嘅。蘭度份量夠,碧綠好好咬。豉油鷄送上黎俾個顏色賣相搞到信心真係有少少減,但係味道竟然夠味,而且夠滑又多汁。 👍👍小炒皇好食,足料。砂窩炒飯,係旁邊即炒。 用gas爐加熱,大砂窩儲熱後再將飯炒起葱,帶子,櫻花蝦等等,最後加入火腿上湯炒埋。好食,夠味,足料,夠熱,粒粒分明,

食物方面,

小炒皇好食,足料。

好食,夠味,足料,夠熱,粒粒分明,唔需要豉油吊味嘅高分之作。(過程一樣可以睇返Ig 片)

不過我認為飯粒略為未夠乾身,未能達到黎過嘅朋友所講的起焦。呢個起焦並不是講飯焦,係飯粒經砂窩嘅高溫而蒸發水份後得出嚟嘅焦,少少美中不足

希望我之後仲有機會再食。

堂晚餐單:
文苑飯莊三前菜