見黃大仙廟開返,得閒去探下契爺先,然後就去咗旁邊嘅黃大仙中心嘆冷氣,順便食埋晚飯。特登搵素食,search 見到頂樓有一間 日常素食, 半開放式自助餐,一家大細老少咸宜,一個價錢包了飲品、前菜、小食、主菜和甜品🍮 無限任食,請珍惜食物,百幾蚊高質好抵食!雖然我做唔到 day day Green, 但一個月都總會食一兩次素食,可以減碳又環保,減少對身體嘅負擔,健康啲亦都好新潮,都好多年青人幫襯。品嚐中國味道素食,款式多,餐廳入座時也有量體溫,乾淨衛生,餐廳座位寬闊,有提供酒精消毒液,客人食得安心。飲品天氣熱辣辣,坐低即刻斟杯凍飲,橙汁和酸梅湯,還有熱羅漢果茶,欣賞不太甜,感覺健康啲。沙律吧沙律菜新鮮保持冰凍,口感爽脆。西瓜和哈密瓜🍈生果超甜。還有非常出色的酸甜蘿蔔、青瓜真係好好味,好開胃。沙律菜之外仲可以食埋紅腰豆、鷹嘴豆、黑木耳好醒胃,食慾大增呀!旁邊仲有刺身同埋壽司,吃起來的味道真係疑患似真。熱盤主菜有好多款不同炒菜、淮山、南瓜、咖喱薯仔🥔選擇頗為豐富。咕嚕肉真係有啲似酒樓食嘅小菜,美味鬆脆,醬汁好出色。清淡啲又可以食炒淮山,口感爽脆又有益,都好好味。炸物後生仔最鍾意食熱氣嘢,好多款

飲品

沙律吧

旁邊仲有刺身同埋壽司,吃起來的味道真係疑患似真。

熱盤主菜
有好多款不同炒菜、淮山、南瓜、咖喱薯仔🥔選擇頗為豐富。

咕嚕肉真係有啲似酒樓食嘅小菜,美味鬆脆,醬汁好出色。

清淡啲又可以食炒淮山,口感爽脆又有益,都好好味。

炸物
後生仔最鍾意食熱氣嘢,好多款炸物 ,好出色炸生蠔🦪似真樣又好食,春卷同埋咖喱角好香脆。雖然是素食,但是熱盤選擇十分多, 炸豆腐外脆內滑,充滿豆香!天婦羅、煎蘿蔔糕好好食,有蘿蔔絲,另外腐皮卷也不錯,配上甜酸醬汁更可口美味。

雪糕
🍮 雪櫃有椰汁糕和桂花糕,必食!保持冰凍
吃起來不會太甜,健康好味。有豆腐雪糕味道也十分不錯。

總括而言,Daily Green 食物質素不錯,價錢大眾化,服務非常滿意,下次經過黃大仙也一定會再來。