2022-06-08 41 瀏覽
黃埔真是地靈人傑既好地方, 各類型高低階既餐廳都有,o係慶祝紀念日,出去又諗唔到食咩既日子,就係屋企附近黃埔花園揀左間omakase日本野,價錢黎講又唔係算好貴,啱晒唔想太花費但又要有儀式感既慶祝日。餐廳裝修以黑色為主,餐廳正後有一面好靚藍色雲線型加sushi tatsu招牌既牆,坐bar枱望住師傅整野加呢幅牆影相一流。一入坐職員帶左我地坐bar枱,職員會先用熱水整濕放在枱的zip紙巾(壓縮左嘅紙巾😂),好特別同好有心思。朋友揀左個$980既omakase,而我因為醫生話要戒口唔食得生冷野,揀左個$380既牛肉烏冬,諗起都覺得on居,黎呢度點可以唔食omakase。變左陪人食omakase,但佢快樂所以我快樂,係愛呀Harry 🌚🌝不過,好在佢個牛肉烏冬set都唔錯,前菜有茶碗蒸,上面有啲日本嘅菜,蒸得好滑。之後就上主菜牛肉烏冬,唔好以為走高檔路線嘅日本餐廳就俾細細碗hea你,佢有成個湯碗嘅烏冬,牛肉另上,牛肉同洋蔥炒,十分和風味,烏冬就係日本嗰種扁身烏冬。之後就上個赤麵豉湯,最後就係甜品紫薯雪糕,雪糕唔過甜有紫薯香,口感綿密,為晚餐畫上圓滿嘅句號。