2019-07-10 146 瀏覽
同舊同事食飯,佢極度喜歡打邊爐,而我鍾意食辣野,於是就揀左依間新開既成都老碼頭火鍋店鋪裝修非常中國風,帶D古色古香味,位置闊落,唔洗擔心會同隔離檯痴住食飯我地揀左鴛鴦湯底,一款要花膠雞湯,另一邊當然要試佢出色既麻辣湯底,但我都知正宗辣野味道唔惹少,所以只敢叫小辣點要湯底同食材就出去揀醬料,佢既醬料配料款式選擇多,更有1,2款唔係周圍有,例如佢既秘制香油,簡介食物沾上香油可以減輕辣度,亦帶有麻油香味增加味道層次紅噹噹既麻辣湯底,未食已經有陣味供上黎,非常濃烈,忍唔住打左幾個乞痴花膠雞湯十分足料,半份既話會有1隻大雞脾同埋3份花膠,味道鮮甜,放火鍋料前飲左一大碗,好味火鍋料我地叫左牛胸爽,雪花肥牛,炸午餐肉,老友鬼鬼(墨魚滑), 手打牛筋丸,響鈴同埋娃娃菜火鍋料十分新解,牛肉味濃,牛胸爽算係貴價食材亦都唔係周圍有,師父切到薄薄一片更易煮熟,同埋口感更爽脆炸午餐肉依D邪惡食物就一家好食唔洗講,不過好多火鍋店都係開罐頭即上,省略左炸既步驟,但我覺得炸完既午餐肉再落火鍋烚烚下係好味好多!另外老友鬼鬼(墨魚滑)同手打牛筋丸都係需要工序,要花心思既,味道亦都唔錯另外要讚一讚店員既服務,會上前介紹菜式

另外要讚一讚店員既服務,會上前介紹菜式,亦會主動協助顧客需要