2025-05-23
尋日同同事去咗荃灣嘅台蔡滷肉飯食晏,呢間餐廳喺街角,門面唔算大,但入到去感覺幾舒服。餐廳播住輕音樂,氣氛幾好,唔會太嘈,食飯都食得幾自在。👫爆蔥滷肉飯(溫泉蛋)❤️❤️❤️❤️ 滷肉飯係呢度嘅招牌,一上枱就聞到陣陣香氣。滷肉肥瘦適中,入口即化,醬汁濃郁但唔會太鹹,撈飯一流。溫泉蛋嘅蛋黃流心,撈埋滷肉飯一齊食,口感更加滑溜。爆蔥嘅香脆同滷肉嘅軟腍形成對比,食落幾有層次。🍚 唯一係份量可以再多啲,食完有啲意猶未盡。花雕麻油雞湯麵 ❤️❤️❤️❤️❤️ 呢碗湯麵真係好正,湯底用花雕酒同麻油熬製,香氣撲鼻,飲一啖湯已經覺得暖笠笠。🐔 雞肉煮得啱啱好,嫩滑唔柴,麵條彈牙,吸晒湯汁嘅精華。麻油嘅香味同花雕酒嘅醇厚完美結合,飲完湯都唔會覺得膩。呢碗麵絕對係冬日嘅暖胃之選,食完仲想再encore。🍜黃金木耳 ❤️❤️❤️ 呢道小菜幾清新,木耳爽脆,調味唔會太重,帶少少酸甜,食落幾開胃。🥗 黃金木耳嘅色澤好靚,加咗少少蒜蓉同辣椒絲,味道層次豐富。不過相比其他菜式,呢道就顯得普通咗啲,適合鍾意清淡口味嘅人。白桃烏龍茶+寒天❤️❤️❤️❤️ 飲品方面,白桃烏龍茶幾清新,茶香中帶住淡淡嘅白桃果香,飲落好解膩。🍑 寒天粒粒爽口,增加
爆蔥滷肉飯(溫泉蛋)❤️❤️❤️❤️
黃金木耳 ❤️❤️❤️
飲品方面,白桃烏龍茶幾清新,茶香中帶住淡淡嘅白桃果香,飲落好解膩。🍑 寒天粒粒爽口,增加咗飲品嘅口感,飲完覺得好清爽。呢杯飲品配滷肉飯或者湯麵都幾夾,食完油膩嘢飲一啖,即刻refresh晒。🍹
黑芝麻奶茶仙草(熱)❤️❤️❤️❤️
甜品揀咗黑芝麻奶茶仙草,熱飲嚟講幾特別。黑芝麻味濃郁,奶茶香滑,兩者結合得幾好。仙草滑溜,帶少少甘甜,飲落暖笠笠,好適合冬天飲。☕ 唯一係甜度可以再低少少,但整體都幾滿意。台蔡滷肉飯嘅食物質素幾好,尤其係滷肉飯同花雕麻油雞湯麵,味道同口感都令人滿意。餐廳環境舒服,適合同朋友或者同事一齊食飯傾偈。🍴 價錢合理,份量適中,食完都幾滿足。如果鍾意台灣菜,呢間餐廳值得一試。😋