2018-12-28 390 瀏覽
灣仔潮州菜選擇唔多,之前friend介紹左呢間私房菜,我試完覺得唔錯,今日就同班同事一齊再食過。我啲8個人嗌左個6人餐+蠔餅+反沙芋頭蕃薯。好快有嘢食!鹵水鵝超正!口感好滑嫩,味道鹹香十足,even連埋d皮食都唔覺得油膩,同上次一樣咁好食。認真全城最佳。侍應姐姐同我啲分晒d湯,今次係粟米魚肚湯,個人覺得味道都唔錯既,不過都係鍾意上次既胡椒豬肚湯多d。然之後就係我食潮州菜必嗌既蠔餅啦!講真香港有幾間蠔餅都整得唔錯,譬如太子既凌發,不過果個就係脆身既,唔同呢度既蠔餅,佢係軟身既,但係d蠔都一樣大粒新鮮,連埋d蛋香真係好滿足。同埋佢真係好多蠔,每啖都有!我就唔鍾意點魚露食,就咁食已經好好味啦。其他送都陸續上來,整體味道都唔錯,冇伏位。不過個韭菜粿我就冇食到,因為個人唔係好鍾意韭菜,但係上次我dfriend同埋今次d同事都話好味,相信應該都唔錯。甜品時間,除左嗌既反沙芋頭蕃薯,套餐仲送左綠豆清新丸。二者之間我要投反沙芋頭一票,而且佢係好食過反沙蕃薯既。芋頭好綿,加埋出邊層糖衣,冇得輸。整體來講,呢間係我心目中灣仔潮州菜第一名,都幾推薦大家來試下,我一定會encore。如果大家有咩潮州餐廳推薦,
我啲8個人嗌左個6人餐+蠔餅+反沙芋頭蕃薯。

好快有嘢食!
鹵水鵝
粟米魚肚湯

韭菜粿

反沙芋頭蕃薯
綠豆清新丸

整體來講,呢間係我心目中灣仔潮州菜第一名,都幾推薦大家來試下,我一定會encore。如果大家有咩潮州餐廳推薦,唔該留comment俾我!多謝!
鹵水鵝
綠豆清新丸