2022-09-24 601 瀏覽
見到呢間餐廳好多好評,決定一試,揀個自己最中意食的鮮茄焗豬扒飯。一擺上檯,已經失望,堂食都用錫紙盤,中意食焗飯的人都唔會收貨。去到連鎖快餐店,如果用錫紙盤,我寧願叫其他食物。既來知則安知,可能味道好,可以挽回分數。不過,一移開塊豬扒,就確認中伏。飯無炒底,配料及茄汁少得可憐,飯仲要係al dente,有少少生米,好似食緊risotto,可能係一生中最難食的焗豬扒飯。耳機傳來林奕匡既高山低谷,忽然諗下食呢餐飯係為生活定係為生存呢。見到其他人都係食意大利粉,可能意大利粉做得很好食。可惜呢個焗豬扒飯做得比任何一間連鎖快餐店都差,其實何必放在餐單中呢,專心做好拿手食物就夠。

2022-09-24