2022-10-06 748 瀏覽
大利清湯腩📍 鰂魚涌祐民街16號地下記憶中係首次踏足太古,朋友介紹去祐民街搵食。同一條街有三間餐廳可以選擇:牛腩麵店、漢堡店同泰國菜。我哋行咗一轉都係返返去第一間嘅大利清湯腩,一嚟因為佢嘅牛腩係香港數一數二出名,二來就係佢快將光榮結業,只係營業到10月25日咋。難得嚟到太古,又經過呢間出名最好食嘅分店,當然要趁佢尚在嘅時候食返一次啦。 💰$35牛腩河 🐮大利清湯腩已經有三十幾年歷史,算係本地清湯腩的元祖之一,佢哋會用新鮮牛骨熬湯底,而牛腩就係新鮮黃牛腩嚟整,雖然我已經無食牛肉接近兩年,但睇到都知啲牛腩好嫩,聞落好香牛味,唔會乾爭爭。 💰$35雲吞粗麵 🥟我自己叫咗呢碗嚟食,雲吞大大粒,食落啖啖肉,蝦肉好彈牙!因為本身想叫撈麵,但落單嘅姐姐聽錯咗,嚟到先知係粗麵。但因為我唔鍾意食粗麵,於是我將成個麵同朋友交換,所以我食嘅係河粉。佢哋嘅河粉好索湯,基本上未食哂碗粉都已經得返三分一嘅湯,食到後半啲河粉開始變得易斷,好在佢嘅粉無咩麻包袋味,而且都好滑身。 💰$35紫菜三寶河 🍡朋友叫咗呢碗三寶河,佢嘅三寶係三款丸,無記錯應該係墨魚丸、魚蛋同豬肉丸。我食咗佢惟一一粒墨魚丸,好彈牙,一啲腥味,食到
大利清湯腩
📍 鰂魚涌祐民街16號地下

牛腩河 🐮

雲吞粗麵 🥟

紫菜三寶河 🍡
朋友叫咗呢碗三寶河,佢嘅三寶係三款丸,無記錯應該係墨魚丸、魚蛋同豬肉丸。我食咗佢惟一一粒墨魚丸,好彈牙,一啲腥味,食到入面嘅墨魚肉,湯底嘅味都好清,唔錯唔錯。

💰$49
雲吞牛腩河 🥟🐮
同上面嘅評語一樣,但個人認為雙拼唔係咁抵食,因為雲吞只有兩粒,但牛腩嘅份量又唔係比$35一碗嘅牛腩河幾多,但如果貪心啲想試多款嘅可以叫雙拼嚟食!

💰$15
腩汁蘿蔔 🥕
蘿蔔煮得好淋身,清甜之餘吸晒腩汁嘅精華,仲要無渣,價廉物美,推!