2022-06-24
蟹仙海鮮蒸碢大公館 銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下-1樓-----朋友生日想約銅鑼灣打邊爐,但係佢就話想要特別啲,想要一啲平日少啲餐廳有嘅打邊爐。所以最後我就揀咗粥底火鍋同佢慶祝。.呢間粥底火鍋喺行內都幾出名,佢哋嘅海鮮係用野生海鮮,冇打過針,亦都唔係自家養,所以海鮮嘅本身就帶有天然嘅鹹味,豉油都唔使點用。.我哋食嘅海鮮套餐有10款海鮮,食完海鮮之後就會食蔬菜,最後餐廳嘅職員就會幫我哋煮埋。而海鮮嘅蒸煮過程,都有專人負責好方便。.而全部海鮮裏面印象最深刻嘅就係非常彈牙嘅澳洲青年龍蝦、台灣九孔鮑魚。爽口加上蝦肉爆膏嘅越南大虎蝦,仲有唔多地方食得到嘅饅頭蟹,同大黃奄蟹。饅頭蟹海水味嘅極其濃郁,好特別,蟹鉗最多肉食,由於好難捕捉,所以比較平時難食到,係幾特別,但要說味道,個人就更愛大黃奄蟹,啖啖蟹膏啖啖肉,令人欲罷不能。蒸完海鮮之後再蒸有機蔬菜籃,令本來平平無奇嘅蔬菜都變得特別鮮甜而全餐嘅精髓所在,就係最後嘅粥,吸盡海鮮嘅精華,鮮美非常,不錯,加上服務優質,總體來講位朋友帶黎開心嘅生日飯體驗。
銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下-1樓
-----