2019-12-02
身為一個元朗人,由細到大都唔知食咗幾多次雞煲,約親朋友都話入元朗食雞煲,真係食到厭。今次朋友又話食雞煲,居然轉左地方,終於唔使喺元朗食,而係喺旺角既呢間吞POT雞煲!雞煲喺大廈嘅23樓,一出lift就會見到一大缸魚,水質超級乾淨,代表員工用心打理,加分!店員知道我們想食雞煲,就送上9宮格的調味盤(每人收$12),調完味,我和朋友兩個人想食辣但又唔($178)係食得好辣,所以叫了重慶麻辣雞煲半隻bb辣,再加一份帶子皇($108半價$54),因為要去下場,就不叫那麼多配料,嘗嘗鮮罷了。雞煲雞件充足,肉質飽滿,浸在粘結的醬汁中,濃濃醬汁散發出鮮香的芫茜味和辣椒味,讓人垂涎三尺。每一件雞件燜得剛剛好,嫩滑彈牙,但醬汁又完全吸入雞件,滋味非常。美中不足的是bb辣都非常之辣,辣到我和朋友鼻水直流,如果自問不能食辣的朋友可以考慮食其他煲,或者嗌唔辣。配料方面,帶子有6件,比市面買的刺身帶子還要新鮮不少,放入雞煲吸汁,更帶出多一份鮮味,即使不用點豉油,也很入味! 平日7點半前結帳,配料有半價,好抵!但食店位於二噁英中心,令人流非常少,大家襯唔洗排隊都可以去嘗嘗鮮,絕對比雞煲放題的好吃!同場加映: 因位
平日7點半前結帳,配料有半價,好抵!
同場加映: 因位處23樓,可以睇到彌敦道的景色!
黃昏
入夜