2018-07-25 105 瀏覽
送完個客去機場,由於太忙連早餐都未食,忙完當然要食番個 Brunch 慰勞下自己。行過青衣城,見到一間主打韓式家常菜餐廳,望完門口個menu ,個紫菜拌飯都幾吸引,所以立即入去試下。餐廳裝修以簡約設計為主,坐位闊落,枱面設有電磁爐,方便客人食年糕鍋。睇完menu, order 左紫菜拌飯,石蠔紫菜湯,多啤梨沙冰,同埋我最愛醬油海鮮蟹。三文魚紫菜拌飯,餐廳提意客人,將拌飯搓成球狀嘅飯糰呢食,不過紅菜頭同萵荀太硬,我反而用紫菜飯送醬油蟹,仲正。石蠔紫菜湯,紫菜含膳食纖維,石蠔都幾嫩滑,蠔味都幾濃,食在口內超滿足,令到呢個營養豐富嘅湯更滋味。醬油海鮮蟹,韓國五大名菜之一,將生蟹放入醬油中醃製而成,上檯時除了蟹蓋,蟹身已切成四塊,蟹肉晶瑩剔透,而充滿肥美蟹膏,超正。如果單吃醬油蟹會較膩,用來送飯,味道就會剛剛好!食果陣時,將紫菜飯拌入充滿蟹膏的蟹蓋內,再加少少醬油,每啖飯吸收到蟹膏,濃郁甘香,令人一食難忘,難怪韓國人都叫佢「偷飯賊」。杞子士多啤梨沙冰,冰凍涼透心,士多啤梨味道清香,大大杯夠份量,可惜唔記得叫少甜,甜左少少。唯一唔滿意,係電話收唔到,餐廳又無提供 wifi。不過我都會再來,因為我

唯一唔滿意,係電話收唔到,餐廳又無提供 wifi。不過我都會再來,因為我真係想試下韓式素食自助餐