2019-06-18
今日約咗人喺九龍灣交收, 順便問下喺附近做嘢嘅老友一齊飯聚, 行下行下見到呢間粥底海鮮火鍋, 兩條友咪走去試下囉。嘢都未叫阿姐就放低一支竹蔗茅根, 之後送咗一碟手拍青瓜同凍嘅雞腳, 仲要送多一碟焗嘅蒜蓉青口。 我真係冇諗到有咁多前菜, 之後仲要送上一盅燉湯, 十分足料係雞腳燉花膠,正。我叫咗一個龍蝦餐,裏面已經有不同嘅海鮮, 蟶子, 鮑魚 ,蚌貴妃 ,蚌蜆, 海蝦, 魚, 重送咗一碟肥牛同埋可以揀八款 火鍋料, 分量相當之多。海鮮盤嘅海鮮樣樣都好高質, 真係冇得彈,樣樣都係好新鮮彈牙, 只要係新鮮嘅唔駛特別多調味已經好好食。 呢個餐我反而想介紹呢嚿魚, 叫做多寶魚, 喺街市都好難買到, 佢係扁身好似一隻碟咁嘅, 食落去相當嫩滑 而且冇乜骨。手打丸我就推介墨魚丸, 隱約食到細細粒嘅墨魚,非常彈牙。食到尾個粥底會加入返南瓜,芋頭,同埋蔥 菜譜,有曬海鮮嘅精華, 十分正。
手打丸我就推介墨魚丸, 隱約食到細細粒嘅墨魚,非常彈牙。