2023-03-19
《 銅鑼灣每日新鮮購買罕有海鮮 》୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧平時出街食嘢都比較油膩,最近就想搵間清淡啲嘅食下。今次介紹依間就係位於銅鑼灣嘅蒸氣火鍋,主打新鮮空運靚料,店員話唔係度度都食到,保證新鮮咁話,即刻試下佢咩料先。佢哋有多款海鮮套餐可以揀,我就選擇尊貴海鮮套餐 $449。首先送到嚟嘅係海鮮拼盤。日本野生大赤蝦日本刺身級大赤蝦,店員介紹就唔需要蒸到咁熟,蝦頭有好多膏翡翠螺期間限定,螺身都好大隻,食落彈牙又爽口。大西洋野生青口店員介紹完全唔需要豉油,因為活青口會有天然嘅甜味,就咁食就得啦。日本大元貝白淨又大隻嘅日本大元貝,食落爽口又彈牙。韓國斧山珍珠蠔體型相對比較細隻,但係蠔味極濃。野生琵琶龍蝦店員介紹靚嘅琵琶龍蝦面頭會有絨毛,食落味道俾龍蝦更加鮮甜。識落肉質又幾爽口,同埋有天然嘅海水嘅咸味,完全唔使放任何嘅調味料。太平洋饅頭蟹饅頭蟹同麵包蟹有啲類似,一年得兩個時段可以食到,所以其實都幾矜貴。主要係食佢啲蟹膏,野生膏仔蟹店員介紹依款係產自菲律賓,出面好難食到。而且蟹膏嘅顏色亦都好靚,食落有啲似食緊大閘蟹咁,蟹膏極濃郁又鮮甜。另外驚喜嘅係蟹肉同樣好甜,成隻都係寶
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧
佢哋有多款海鮮套餐可以揀,我就選擇尊貴海鮮套餐 $449。
首先送到嚟嘅係海鮮拼盤。
日本野生大赤蝦
日本刺身級大赤蝦,店員介紹就唔需要蒸到咁熟,蝦頭有好多膏
翡翠螺
期間限定,螺身都好大隻,食落彈牙又爽口。
大西洋野生青口
日本大元貝
白淨又大隻嘅日本大元貝,食落爽口又彈牙。
韓國斧山珍珠蠔
體型相對比較細隻,但係蠔味極濃。
野生琵琶龍蝦
太平洋饅頭蟹
野生膏仔蟹
店員介紹依款係產自菲律賓,出面好難食到。而且蟹膏嘅顏色亦都好靚,食落有啲似食緊大閘蟹咁,蟹膏極濃郁又鮮甜。另外驚喜嘅係蟹肉同樣好甜,成隻都係寶。
最後到咗蔬菜拼盤,同埋最後嘅海鮮粥底,粥底吸收晒海鮮嘅,特別鮮甜。
如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!
∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴
蟹仙海鮮蒸碢大公館 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下-1樓