九重鮮 如果要我幫他下hashtags大概就是🏷#韓式 #霸氣海鮮塔 #海鮮肥美 這幾個形容吧前幾日好想再食九重鮮既海鮮塔🤤 之前試過大坑總店,原來黃埔花園都有間分店,一家人出開去就當然吾會放過依個機會呢!原來除左平時食開的海鮮塔,最近仲推出左:極上鮮活松葉蟹氣鍋邊爐$1888 供4人用,「松葉蟹」三個字超吸引到我們這一家蟹迷🦀 點餐後店員會拿原隻新鮮的松葉蟹給你看看,爸爸拿起來自拍一番,他說很重手,平時這種蟹都要過千埋單,所以套餐相對划算🖖🏻先放湯底,是番茄濃湯🍅 用上番茄粒同蔬菜粒熬製,有點像羅宋湯,比起豬骨湯來得更有益健康☺️再放兩層主角 - 松葉韓牛跟松葉蟹腳,店員放上小沙漏,當沙漏滴完就剛好可以吃,使人期待萬分⏳5分鍾過去,河東郡松葉韓牛蒸好了🤤 大片而厚實的韓牛,平時用作韓燒就燒得多,蒸倒是頭一次,入口很已感覺到濃濃的牛味,肉質多麼鬆化! 餐廳特意在韓牛片底放韓式蘿蔔片,包著一起吃除了增加爽脆感外,亦減低油膩感⬇️今晚的重頭戲氣蒸松葉蟹腳出爐啦💭啖啖的蟹腳肉,愛蟹的爸爸食得特別滋味!清蒸最能食到蟹的原汁原味,很鮮味🦀蒸氣邊爐配上果汁就最夾啦,成個果汁系列有好多口味,由韓
九重鮮

5分鍾過去,河東郡松葉韓牛蒸好了🤤

今晚的重頭戲氣蒸松葉蟹腳出爐啦💭

蒸氣邊爐配上果汁就最夾啦,成個果汁系列有好多口味,由韓國直送,我就簡左芒果汁,入面有埋粒粒桃粒,有得咀嚼而且甜度剛好😋

氣鍋邊爐的配料都很豐富,先講海鮮類都有4款:花甲、大蜆、廣島蠔、蟹身,蔬菜盆,仲有玉子,南瓜,魚條等日本食材🇯🇵...

蟹殼雖然只有少許的蟹膏,但很甘甜😋 氣蒸過的蟹身肉絲絲分明,都算鮮味

這個魚子福袋造型可愛,脹卜卜很飽滿
魚子福袋入面有粒粒的魚子,口感似魚蛋加了蛋,很彈牙!

再黎就要補一補,吃番串花膠魚板滋補下,花膠 x 韓式魚串這組合的口感特別,亦出奇地夾!

食完成個氣鍋邊爐很滿足🙈 又有韓牛又可以試到新鮮日本松葉蟹一蟹二食🦀 而且用氣鍋打邊爐更健康,改善了一般傳統火鍋多油的缺點,湯底🍲不會出現乾水的情況,利用蒸氣把食物蒸熟,氣鍋神奇地全程不用加水,湯底不會變淡之餘還能鎖住食物的精華,所以記住要飲番碗蕃茄湯👧🏻