2019-03-16
近幾個月少咗嚟銅鑼灣行街,但一講到食都係銅鑼灣最多選擇,有公事合作的小夥計說要去居酒屋🏮更加安排了環境舒適的 鮨和,大家輕鬆地互相交換情報確實係一件賞心樂事。打開餐牌最吸引眼球的還是各種新鮮刺身同埋飛機魚,我跟小夥伴點了幾款日本心的美食。日本時令魚:目張魚 $380小夥伴說要吃當晚的日本時令魚刺身,店長推介了當日時令 目張魚,喜歡吃白肉魚的朋友應該很期待,刀工好!每一片魚肉切得像玻璃透薄,粉嫩的魚肉呈半透明。肉質有彈性,入口口感爽嫩,味道清新鮮甜,魚味突出一點都唔會腥。活蟹:栗蟹 $400我也是一名蟹后,店長另一款貼心推介是當晚新鮮的活蟹,來自北海道的🦀 栗蟹。擺盆賣相真係羡煞旁人,原隻栗蟹份量十分大,蟹肉透白有光澤,單看外表已經感覺到其新鮮度。肉質飽滿鮮嫩,淡淡的海水鮮味令整體感覺提升,豐富的蟹膏,味道鮮美濃郁。師傅早已為我們拆好了蟹殼,相對容易食,輕易食到啖啖蟹肉,大滿足!螢光魷魚$88來到居酒屋又點少得佐酒小吃,肥美多汁的螢光魷魚,伴以醬油鮮味,不知不覺吃了一整碟,好味道呢!里芋饅頭 $130特別的一個菜式,之前去日本旅行溫泉酒店食懷石料理嘅時候有試過,里芋是日本的煮法,整體味
日本時令魚:目張魚 $380
活蟹:栗蟹 $400
螢光魷魚$88
里芋饅頭 $130
特別的一個菜式,之前去日本旅行溫泉酒店食懷石料理嘅時候有試過,里芋是日本的煮法,整體味道鹹鹹甜甜的。入口感覺粘粘的,口感軟滑。
櫻花蝦餅 $140
有一點點像天婦羅,炸粉夠薄,滿滿的櫻花蝦鬆脆可口,味道很不錯。
燒明太子飯團 $40
我喜歡燒飯團 ,明太子味道濃郁,吃得十分滿足呢!
蘋果梳打 $45
橙汁 $40
今晚以果汁代酒,盡興的一晚。
店員服務很有禮貌,刺身新鮮,食材質素高,物超所值,值得推介!