餐廳: 大班樓
資訊:

琴日想食lunch,想到頭爆都唔知食乜好?怕咗中環迫爆又受氣嘅經驗。行吓行吓已經到環尾。想起有一排之前試過dinner嘅大班樓。晚飯奉旨book唔到位,姑且踫下運氣,還掂已經行到蓮香。。。噫?竟然有位!伙記話打風關係,有客cancel。睇嚟呢條“鮎魚”對餐飲都幾有殺傷力。加咗價,可以理解。香港大部份食材倚賴大陸-人仔升值,除咗有樓之人外(俾祖國同胞炒起),普羅大眾真喺唔值得高興。套餐$148、168(連甜品)都箅可接受。擺設簡潔,枱布白淨,餐具齊整。未食前印象分攞足!伙記介紹得體。餐單不複雜-頭盤、湯、主菜。選擇幾多。睇落好似多咗的新嘢。問伙記-話耐唔耐都搞搞新意思,佢指出比如“咭嚕肉”就喺侚眾要求加嘅。甘比好多其他“一本餐牌用十年”、不思進取嘅餐館有“heart”。可惜我對“話梅肉桂糖醋排骨”情有獨鐘,咭嚕肉只好企埋一邊。。。頭盤點咗子𦍑皮蛋。子𦍑冇喳、皮蛋糖心。好食過X記好多!蒜香酒醋牛利幾滑。我好鐘意食牛利,食日本菜幾乎喺例牌。呢度嘅係“one of the best”。可惜陳醋多咗。雖然陳醋好貴,從成本角度食家“好抵”,但搶咗牛利嘅香味。陳醋汁又唔送得飯!好“side”料。湯-

頭盤點咗子𦍑皮蛋。子𦍑冇喳、皮蛋糖心。好食過X記好多!蒜香酒醋牛利幾滑。我好鐘意食牛利,食日本菜幾乎喺例牌。呢度嘅係“one of the best”。可惜陳醋多咗。雖然陳醋好貴,從成本角度食家“好抵”,但搶咗牛利嘅香味。陳醋汁又唔送得飯!好“side”料。湯-老婆揀西洋菜陳腎(我一定揀十豆湯,冇得講。情意結也。),湯料充足。飲“例湯”而唔“確喉”(即喺冇味精囉)又夠味嘅,只此一家。如有雷同,請指正。Lodax虛心候教。主菜有我最最最鍾意嘅話梅肉桂糖醋排骨(冇瓣法,又喺情意結)。佢嘅甜酸味調教到冇得頂!肉排肯定喺選上等鮮排!表皮微炸香但唔油膩,食落口肉香透入喉。最絕嘅係落左kaffin lime 葉喺話梅汁同陳醋溝嘅醬汁入面。醬汁份量啱啱好,唔搶味。我食過好多一“pat”嘢甜酸汁嘅物品,真係“唔係路”。如果你下次去,要試清楚呢個“宇宙最強排骨”!另一主菜係魚湯勝瓜煮牛腩丸。乜牛丸喺牛腩做嘅咩?唔試過真係大鄉里!牛腩做丸加莞茜馬碲配搭得宜,軟、爽兼備、有肉味。街上用水楊酸“那”過嘅所謂牛丸點比?魚湯同勝瓜我已經唔記得乜味,淨喺同老婆鬥搶牛腩丸。。。

甜品嘅杏仁茶為呢條“鮎魚”帶俾我倆一個幸福、滿足嘅lunch畫上完美句號。
子𦍑皮蛋
蒜香酒醋牛利