2017-09-19 201 瀏覽
今日係中環區工作,夜晚搵吓有乜嘢食好,經過見到有一間上樓嘅意大利菜叫做《Amici》,上到去雖然地方唔算好大,但係裝修好華麗氣派,顏色以深藍色為主,而且座位舒適,又有音樂聽,唔錯唔錯。餐牌有「二人套餐」同埋多款新鮮生蠔選擇,仲有散叫食物。二人套餐分別有唔同價錢,相對地有唔同價錢嘅食物,我哋就叫咗一個「$438套餐」,再加一個主菜一齊share食。餐廳職員服務很好,而且好細心,即刻俾咗兩杯水我哋,同埋一板「餐包」,可以俾我哋醫住肚先。餐包中有兩款麵包共四件,一款好似Pizza咁嘅麵包咬落去好脆,另外一款好鬆軟,而餐包出到嚟已經熱辣辣的,再配埋啲醬汁一齊食,原來都幾滋味。頭盤我哋揀咗「特色蟹餅」,賣相已經好吸引了,一個圓圈嘅波波炸到好香脆可口,蟹餅下面仲有少少醬汁做點綴,食落去入面好鬆軟,外面好脆,簡直稱得上外脆內軟嘅口感,滿口都係蟹肉,果然足料。精選是日餐湯係「南瓜忌廉湯」,入面有三粒脆麵包糠做點綴,忌廉湯味道剛剛好,唔會太鹹太淡,而且湯入面充滿南瓜蓉,飲落去好Creamy,好好飲。主菜就叫咗「慢煮新西蘭牛柳配燒汁」,牛魔王嘅我哋已經覺得賣相好吸引,我哋叫咗七成熟,切落去牛柳中間係粉紅色

主菜就叫咗「慢煮新西蘭牛柳配燒汁」,牛魔王嘅我哋已經覺得賣相好吸引,我哋叫咗七成熟,切落去牛柳中間係粉紅色,食落去牛柳質感好鬆軟,唔會好硬,本身牛柳都好夠味,再配以佢啲香草汁一齊食,滿口都係好新鮮嘅牛肉味道。除此之外,配菜係蘆筍條同埋蘿蔔條等等,同樣地都好入味,必食菜式之一!

另外我哋叫咗個Pasta就係「Rigatoni Arrabiata」,遠處已經聞到好香嘅番茄香草味道,長通粉好入味,而且好軟身,醬汁非常特別,Mix埋一齊好好食,好快我哋就食晒了。

套餐嘅甜品係「焦糖燉蛋」,用一Set餐具去裝住,呢個焦糖燉蛋係我有史以來人生中食過最好食嘅一間,焦糖燉蛋面頭上面啲糖漿,唔算太甜味道剛剛好,最重要係佢入面啲燉蛋非常滑!有軟綿綿嘅口感,配搭埋啲焦糖一齊食,簡直無得頂!

飲品方面我哋叫咗杯「凍檸茶」,最後埋單都只係$600左右,仲有八五折添,喺中環區算係相當便宜嘅一餐晚飯了!